Piękne, aczkolwiek drapieżne potworki i inne zielone stworki

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Piękne, aczkolwiek drapieżne potworki i inne zielone stworki

Post »

:wit
Piękne te Twoje drapieżne, ale najbardziej zachwycił mnie starzec rowleya, ja też mam, ale Twój jest taki dorodny.. ;:224
Pozdrawiam i zapraszam do moich wątków.
Adam12222
1000p
1000p
Od: 30 maja 2011, o 15:50
Kontakt:

Post »

:wit Olu
Twoje owadożerce jak zawsze piękne , ale widzę że inne roślinki doniczkowe też masz piękne ;:138 ;:138
Moje roślinki:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=44666" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
olka514
200p
200p
Od: 22 lut 2011, o 12:31

Post »

Witam serdecznie po dość długiej nieobecności.
Wraz z nadejściem wiosny postanowiłam odświeżyć mój wątek, bo niektóre owadożerki dosyć ładnie podrosły.

Przedstawiam Wam roślinkę, która nie jest łatwa w hodowli, jednak dziesięć miesięcy znoszenia jej humorków przyniosło oczekiwane efekty i zaczęła ładnie rosnąć.
Heliamphora x midoxa
Obrazek

Cephalotus follicularis - po przygodzie z grzybami myślałam, że nic z niego nie będzie... Jednak wykazał się silną wolą życia i zaczął rosnąć w mgnieniu oka
Obrazek

Po skąpaniu się w promieniach słonecznych zakwitło kilka tłustoszy, a reszta próbuje wziąć z nich przykład i także wytwarza malutkie pączki kwiatów:

"pinguicula gracilis x moctezumae"
Obrazek

pinguicula weser

Obrazek

pinguicula tina
Obrazek

A oto, co się dzieje z każdym przypadkowo oderwanym liściem tłustosza...
Obrazek
Po położeniu listka na mokrym torfie po upływie ok dziesięciu dni zaczyna się pojawiać na nim malutka roślinka, często więcej niż jedna :D

Serdecznie pozdrawiam i życzę dużo, dużo słoneczka :D
*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
Domimika
500p
500p
Od: 20 kwie 2011, o 16:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

olka514 pisze: Cephalotus follicularis - po przygodzie z grzybami myślałam, że nic z niego nie będzie... Jednak wykazał się silną wolą życia i zaczął rosnąć w mgnieniu oka
Obrazek
Ale śliczna roślinka ;:167 Czy jest trudno w hodowli? Tzn. potrzebuje doświetlania, zwiększonej wilgotności czy ze spokojem dałaby sobie radę na parapecie?
Awatar użytkownika
Radek:)
200p
200p
Od: 14 sie 2009, o 18:40

Post »

Witam,
@Domimika cephalotus spokojnie daje radę na parapecie jednak powinien to być południowy parapet, a zimą przydałoby się obniżyć mu nieco temperaturę.
@olka zazdroszczę Heliamphory. A twoja P. tina bardziej mi wygląda na P. moranensis, bo mój wygląda identycznie.
"Cóż piękniejszego nad niebo, które otacza wszystko co piękne?"
Rośliny owadożerne
Domimika
500p
500p
Od: 20 kwie 2011, o 16:37

Post »

Radek:) pisze:Witam,
@Domimika cephalotus spokojnie daje radę na parapecie jednak powinien to być południowy parapet
U mnie tylko wschód i zachód :roll:
Awatar użytkownika
mika181
500p
500p
Od: 7 wrz 2011, o 19:49

Post »

Drapieżne i słodko kwitnące potworki ;:108 ;:138
Awatar użytkownika
olka514
200p
200p

Post »

Witam serdecznie.

cephalotus za żadne skarby nie chciał mi rosnąć na parapecie. Podsychały mu liście, nie wypuszczał nowych... Okno mam na stronę południowo-zachodnią, więc słońce świeci praktycznie cały czas. Zaczął rosnąć ładnie dopiero, gdy umieściłam go w terrarium. Nie wiem czy to przez dużo wyższą wilgotność, czy przez inne światło, ale ważne że rośnie, a nawet się rozmnaża :lol:
Obrazek
Ciekawe, czy z samego dzbanka też wyrośnie młoda roślinka...

Radek:) Heliamphora z początku trochę pogrymaisła, ale teraz rośnie naprawdę ładnie, nawet udało mi się ją rozmnożyć :D
Obrazek
Wypuszcza już młodego listka, więc chyba się przyjęła :D

A tina... nie wiem, czy faktycznie nią jest ;:131 według sprzedającego to właśnie ten gatunek, ja też do niedawna tak twierdziłam, chociaż teraz nie jestem już tego taka pewna,
Kwitnie tak:
Obrazek

Domimika - w takich warunkach, bez żadnego doświetlania Cephalotus będzie miał raczej trudne warunki życia...

mika181 - Witam serdecznie :D Cieszę się, że roślinki się podobają:)
*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
Awatar użytkownika
Maja100
200p
200p
Od: 31 mar 2011, o 00:36

Post »

Ma ktoś może jakieś nasionka do sprzedania ?
ankaran
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 cze 2012, o 22:33

Post »

Witam,
Czytając Wasze posty uznałam, że warto zaryzykować z terrarium dla dzbanecznika. Do tej pory rósł i to tyle. Puszczał liście, brak dzbanków. Po umieszczeniu w terrarium faktycznie - od razu pojawiły się dzbanki, baa..teraz rośnie jak szalony, liście ma potężne i będę musiała zainwestować w nowe terrarium bo nie przewidziałam, że tak mu się "spodoba". To samo rosiczki. Na parapecie od strony pd-zach jakoś rosły (bez kropelek na liściach), ale po umieszczeniu w terrarium - ich aklimatyzacja przeszła moje najśmielsze oczekiwania :) Tak więc uważam, że dla dobra roślinek można pokusić się dla nich o "mieszkanko".
Tylko pytanie - w jakiej wielkości terrarium inwestować? Mój dzbanecznik ma raptem 3-4 miesiące i od "rozpakowania" przybyło mu dobre 30 cm w średnicy i w długości około 15. Czy cały rok będzie tak intensywnie rósł? Czy terrarium pionowe będzie odpowiednim wyjściem? No i jaką możecie zaproponować wysokość? Moje obecne ma 50x30x30 i daje jeszcze 1-2 miesiące i będzie ciasne.
Awatar użytkownika
olka514
200p
200p

Post »

ankaran Witam serdecznie. Bardzo dobrze, że zainwestowałeś w terrarium dla dzbanka. Na parapecie owszem rosną, ale mam wrażenie, ze robią to w taki sposób, żeby tylko jakoś przetrwać, a nie żeby były takie, jakie mają na prawdę być. Rozmiar terrarium... hmm powinni je produkować z gumy, żeby mogło się powiększać 8-) Moje ma wymiary 80/50/40 i już zaczyna być przyciasnawe ;:131 Nie wiem, jakie masz gatunki dzbanecznika i rosiczek, ale dzbanek na pewno swojego wzrostu w najbliższym czasie nie zaprzestanie :roll: więc na jakiś czas Twoje terrarium mu wystarczy, a potem cóż... trzeba będzie wykombinować coś większego, dużo większego. Co do rosiczek to nie jestem pewna, czy umieszczenie ich w terrarium to tak to końca dobry pomysł. Nie wiem, jakie posiadasz gatunki, jednak z własnego doświadczenia wiem, że rosiczki raczej nie potrzebują tak wysokiej wilgotności. Też kombinowałam z capensisami... teraz rosną jak chwasty, ale kiedyś to chuchałam na nie i dmuchałam :oops: a i tak okazało się, że najlepiej im na dobrze nasłonecznionym parapecie. W terrarium owszem rosły, ale tylko na jakiś czas, potem zaczęły im podsychać/gnić liście, straciły rosę i nie wyglądały za ciekawie. Dopiero po umieszczeniu na parapecie zaczęły ładnie rosnąć, nabrały kolorów, a teraz pięknie kwitną i rosną. Więc za wyjątkiem sezonu grzewczego, kiedy rosiczki trzymam w otwartym terrarium kwiaty przez cały rok rosną sobie na parapecie i nie narzekają :)
A czy terrarium, w którym trzymasz dzbanecznika jest doświetlane?

I przedstawiam moje potworki:

heliamphora ładnie sobie rośnie, choć czasem lubi pogrymasić...
Obrazek

muchołówki
Obrazek

tłustoszki, które cały czas kwitną
Obrazek

dzbanecznik młodziutki, eksperymentalny okaz, który powstał z odrostu dorosłej rośliny
Obrazek

storczyk jeszcze bardziej eksperymentalny okaz, który powstał z przekwitniętego kwiatostanu :roll: żyje w terrarium, w wilgotności +80%, bez ziemi, jest cały czas spryskiwany i rośnie naprawdę bardzo ładnie.
Obrazek

i trochę z innej beczki:

starzec rowleya
Obrazek

oraz dioscorea - roślina żółw
Obrazek

Pozdrawiam serdecznie :wink:
*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
Awatar użytkownika
Radek:)
200p
200p
Od: 14 sie 2009, o 18:40

Post »

Piękny żółwik, kiedyś muszę sobie takiego sprawić. Jedyne czego mi brakuje to wybarwienie u helki, chyba masz za słabe oświetlenie dla niej, ale po za tym rośnie super.

pozdrawiam
"Cóż piękniejszego nad niebo, które otacza wszystko co piękne?"
Rośliny owadożerne
Awatar użytkownika
Carnivorous
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 cze 2012, o 14:38

Post »

Witam koleżankę po fachu :) strasznie mi się podoba Twoja heliamphora, moja trochę gamoniowata jest, chyba miała za ciepło w terra. i dla testu przeniosłem ją teraz trochę niżej, ale co ja bym dał, żeby wypuściła taki kielich jak u Twojej ;:131
Senecio i mimoza też mnie zawstydziły hehehe chętnie poczekam na jakieś aktualizacje...
Trzymaj się :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”