Kleszcze jak je przechytrzyć ?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kleszcze jak je przechytrzyć ?

Post »

Moderatorka tego wątku uświadomiła mnie , że nie można wymieniać nazw preparatów bo to jest reklama.

bietka1964 z czystym sumieniem mogę Ci polecić tą obrożę. Mieszkam w takim środowisku że u mnie jest już wysyp kleszczy.
Jak pies zaczął ją nosić tak nie znajduję na nim kleszczy choć sierść ma długą.
Nie wiem jak w przyszłości może to rzutować na zdrowie psa taka ,,chemia" ale na ten czas w moim środowisku jest skuteczna.

Ponieważ, od paru lat bardzo interesuję się ochroną przed kleszczami nie tylko zwierząt ale i członków rodziny wiem , że przy kupowaniu preparatów trzeba czytać na etykiecie ile dany preparat ma w sobie substancji czynnych. Im wyższa tym lepsza. Szczególnie mi odpowiada z składnikiem DEET. Nie jest polecany do stosowania u dzieci.

Wiem , że na rynku jest coraz więcej preparatów ale nie znam ich skuteczności.
Ostatnio w sklepie spotkałam preparat do oprysku ogrodu przeciw kleszczom ale nie wiem czy można go stosować jak ma się drób :roll:
Awatar użytkownika
edyta js
50p
50p
Od: 17 cze 2014, o 12:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Po kleszczach ledwo uratowałam swoją sukę już siusiała z krwią ale była młoda i silna z 7 lat temu.
Koszt i czas kto przez to przeszedł to wie.
Obróżka taka w pudełku metalowym, kupiłam swojej suce kilka lat temu z 5 droga ale skuteczna.
Miej więcej po pół roku zaczęły się problemy skórne, a po roku rany nie gojące łysienie itp.
Leczenie bezskuteczne , nie znaleziona przyczyna cały czas w chodziła w ubrankach pooperacyjnych żeby sie nie lizała . Koszmar przez pół roku, smród i żal patrzeć ale nie uśpiłam .
Jechała do tej pory na sterydach ,już jest lepiej nawet się owłosiła może nie strasznie ale jednak.
W tej chwili ma prawie 14 lat i nie jest zabezpieczona niczym bo boję się żeby się nie powtórzyła historia.
Jest ślepa ma zaćmę i głucha ,unikamy traw i chaszczy na ogródku uwiązana a i tak przytargała mi z ogródka kleszcza ale jeszcze się nie wpił dopiero zaczął. Oglądana często dobrze że nie jest dużych gabarytów.
Wyczytałam że najlepszym sposobem na zmniejszenie populacji kleszczy w okolicy jest rozkładanie rurek z watą nasączoną środkiem kleszczobójczym w okresie rozrodczym nornic , bo to one są głównymi nosicielami nowo narodzonych kleszczy. Metoda ta jest stosowana w krajach bardziej rozwiniętych niż Polska .
A my możemy działać tylko na swoim terenie ale nie mam pojęcia czy u nas można kupić taki środek.
Pozdrawiam Edyta
Awatar użytkownika
gawronka
200p
200p
Od: 10 kwie 2010, o 08:52

Post »

Moja suczka wczoraj miała na sobie kleszcza ;:222 wyjęłam, zdezynfekowałam, i obserwuje (suczkę nie kleszcza) :?
Zapraszam do mnie : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=41729" onclick="window.open(this.href);return false;
Marta
astridnat
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 kwie 2015, o 22:45

Post »

Kleszcze są moją udręką. Ale do tej pory zabezpieczałam psa i kończyło się na kilku w ciągu roku. A w zeszłym nie było nawet ani jednego. W tym roku nabyliśmy działkę, a ja nieroztropnie zabrałam na nią psa przed zakropieniem . Skończyło się na 4 sztukach. Ale to w jeden dzień więcej niż w ubiegłych latach w ciągu roku. Myślałam o jakichś opryskach, ale jak poczytałam o skutkach to zrezygnowałam.

Poczytałam i przewiduję posadzenie dużych ilości kocimiętki i posadzenie czeremchy coby warzyć płyn zabijający kleszcze. Zobaczymy czy o coś da...
bietka1964
200p
200p
Od: 19 mar 2013, o 16:19

Post »

Obroża czy krople nie odstraszają kleszczy by te nie zblizały się do naszych pupili.Zawarte w nich składniki przenikają do krwi.Kleszcz pije i rosnie i nie zwymiotuje od razu/jak jest nosicielem to wowczas dochodzi do zakażenia psa/.Opity kleszcz ma się zatruć i sam odpaść by właśnie nie zwymiotować.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Można go kupić w OBI, sklepach ogrodniczych a nawet u weta. Jest to A...p 10. Działa ok 3 m-ce. Też go sobie chwalę w pomieszczeniach piwnicznych bo jest bezzapachowy ale czy działa na kleszcze to nie wiem.
PabloDG
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 mar 2015, o 17:50

Post »

Witam
Podłączę się pod temat. Chcemy się pozbyć kleszczy z działki. Fakt, ze mamy sporo paproci, które się rozrosły, ale to jest w trakcie utylizacji. Znacie może jakiś sprawdzony oprysk (najlepiej naturalny) na działkę przeciwko tym skubańcom?
pozdrawiam
Awatar użytkownika
lucas070707
100p
100p
Od: 10 wrz 2012, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ASPERMET 200EC
Naturalny nie jest, ale za to bardzo skuteczny w walce z pajęczakami.
jps33
---
Od: 14 gru 2014, o 15:26

Post »

Olejek z drzewa herbacianego
Awatar użytkownika
Dozer
100p
100p
Od: 23 lut 2014, o 15:38

Post »

Ja używałem Ciper Pulvizoo. O ile pamiętam chłop, który się tym zajmuje polecał mi 150 ml na 10 litrów wody.
Gayaruthiel
200p
200p
Od: 25 kwie 2008, o 17:39
Kontakt:

Post »

Piszecie, ze wywar z klacza tataraku pomaga - czy to moze znaczyc, ze zrobienie oczka wodnego z tatarakiem na srodku dzialki tez moze pomoc?
Awatar użytkownika
lucas070707
100p
100p
Od: 10 wrz 2012, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pomoże jedynie fosa dokoła działki. Dopóki do działki będą miały dostęp wszelkie zwierzęta roznoszące kleszcze (sarny, luzem spacerujące psy czy koty, myszy etc) to kleszczy będzie pod dostatkiem. Zakładam, że tatarak ma raczej odstraszać. Jeśli kleszcz już znajdzie się na działce, to co ma zrobić? Raczej zbyt szybko nie biega, i chwilę mu zajmie opuszczenie działki.
anuskauno
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 cze 2015, o 11:35

Post »

Od 2 lat choruję na boreliozę. Co roku wyciągam z siebie po 4-6 kleszczy wbitych nimf lub dorosłych. Córka również. Jeśli działka jest sucha, trawa nisko skoszona, dużo drzew i krzewów iglastych, mało chaszczy liściastych, wtedy jest mniejsze prawdopodobieństwo złapania kleszczy. Tatarak i oczko na działce nie pomagają, bo mam od samego początku- jest tylko więcej komarów. Mieszkam pod wilgotnym liściastym i jagodowym lasem. W naszej miejscowości jest bardzo dużo osób, które od kilku lat leczą się na boreliozę. Duży jest tu % kleszczy zarażonych.Moim zdaniem jedyny najskuteczniejszy sposób jeśli chodzi o ludzi to co 2 godziny zdejmować z siebie wszystko wchodzić pod prysznic. Oglądać się. Wtedy jest największe prawdopodobieństwo złapania kleszczy,które jeszcze się nie wbiły. Uwaga! Nimfy bywają mniejsze od łepka szpilki.Gdybyśmy się nie oglądały to miałybyśmy zaliczonych dużo więcej ukąszeń.Uwaga, do uszu też czasem wchodzą. Tam kiedyś córce nie dojrzałam. Im krócej kleszcz wbity tym mniejsze prawdopodobieństwo, że przekazał nam jakieś paskudztwo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”