Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 2
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 2
Kozula, moze ty rozpoznasz swoje "dziecko". Nasionka sa z akcji w ktorej swistakowala Ida. Wysialam je jako Grightmires Pride, niestety na pewno nie jest to ten pomidor.
Owoce sa male, maja duzo galaretki, w smaku ok.
Ciekawi mnie tylko co to za odmiana (albo krzyzowka), bo nie wiem czy moge zbierac nasionka.
Sorki za jakosc zdjec, aparat mi pada, ale moze cos wypatrzysz
Owoce sa male, maja duzo galaretki, w smaku ok.
Ciekawi mnie tylko co to za odmiana (albo krzyzowka), bo nie wiem czy moge zbierac nasionka.
Sorki za jakosc zdjec, aparat mi pada, ale moze cos wypatrzysz
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Rybka ,ja stawiam na fioletową zebrę
Asia
Asia
- Rybka
Nie mialam nigdy fioletowej zebry, wiec nie mam porownania. Mam nadzieje, ze Kozula sie pojawi, ona powinna poznac swoje dziecie
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Rybko, to Black Zebra, odmiana ustalona.
U Rusałki rośnie potrójna krzyzówka, więc po wysianiu nasion będzie duża różnorodność. U mnie drugi żółty z krzyżówki Dyno x Orange Strawberry jest niejadalny, dwa czerwone bardzo smaczne. Zółtego ze zdjęcia parę postów wyżej będę chyba próbować ustalić.
Pozdrawiam, kozula
U Rusałki rośnie potrójna krzyzówka, więc po wysianiu nasion będzie duża różnorodność. U mnie drugi żółty z krzyżówki Dyno x Orange Strawberry jest niejadalny, dwa czerwone bardzo smaczne. Zółtego ze zdjęcia parę postów wyżej będę chyba próbować ustalić.
Pozdrawiam, kozula
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
Kozula..
a czy to możliwe aby orange strawbery były "niejadalne"..?
Bo u mnie one są bez smaku.. normalnie sam barwnik .. a grona tak jak pisałaś do 5 szt w gronie, pomidory duże bo ponad 500g
A mimo tego nie posiadały smak u pomidora..A może to błąd jakiś w uprawie, w nawożeniu?
za to ta potrójna krzyżówka jest super smaczna..
Twardsze, skórka dość gruba, ale smakowite..!!
a czy to możliwe aby orange strawbery były "niejadalne"..?
Bo u mnie one są bez smaku.. normalnie sam barwnik .. a grona tak jak pisałaś do 5 szt w gronie, pomidory duże bo ponad 500g
A mimo tego nie posiadały smak u pomidora..A może to błąd jakiś w uprawie, w nawożeniu?
za to ta potrójna krzyżówka jest super smaczna..
Twardsze, skórka dość gruba, ale smakowite..!!
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
- kozula
- Kontakt:
Niestety, Orange Str. jest wymagający. Pewnie za małe stężenie składników w podłożu, albo za mało magnezu. To trudny pomidor, dlatego użyłam go do krzyżówek. Liczyłam na to, że uda się bez specjalnych ceregieli uzyskać dobry smak owoców. Jak widać u Ciebie i u mnie się udało, ale z ustaleniem tego już tak łatwo nie pójdzie. Mój żółtek ma delikatną strukturę miąższu Orange Str. dobry smak i jednocześnie dobrą twardość. Skórka dość gruba, na pewno jednak w dalszych pokoleniach będzie się trafiać cieńsza.
Pozdrawiam, kozula
Pozdrawiam, kozula
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
No właśnie, (nr68) Dyno x Orange Strawberry, na wysianych 6 nasionek ( -zebranych w 2010r), 4 szt okazały się żółte. Nie wiem jak tu u siostry, ale ten, który uprawiałam za oceanem był niesmaczny, szybko miękł. Jedyny jego plus to dobre wiązanie w porównaniu do nr 37, w takich ekstremalnych warunkach jak bardzo duża wilgotność i upały do 40 stopni w cieniu. Na szczęście siostrze udało się zatrzymać do mojego powrotu jeden owoc czerwonego Dyno x Orange i z niego właśnie wydłubałam nasionka a te, ubiegłoroczne wyrzuciłam.
W przyszłym roku wysieję go na pewno za oceanem, no i nadal będę próbować 37, może następne lato będzie w miarę normalne. A megagron wśród znajomych zrobił furorę, wszyscy biegali do ogródka oglądać to dziwo z kwiatostanami jak ślubne wiązanki.
Jednak nie zebrałam nasionek z 37, bo wszystkie pomidory (z wyjątkiem megagrona) zaraziły się od tubylca kupionego w Walmarcie bakteryjną cętkowatością, opryskiwałam Grevitem a jednak na owocach pojawiły się czarne kropki. Na jednych mniej, na drugich więcej ale jednak były. Będę siać nr 37 z 2010r, a to oznacza, że będę 1 rok do tyłu z ustalaniem odmiany.
W przyszłym roku wysieję go na pewno za oceanem, no i nadal będę próbować 37, może następne lato będzie w miarę normalne. A megagron wśród znajomych zrobił furorę, wszyscy biegali do ogródka oglądać to dziwo z kwiatostanami jak ślubne wiązanki.
Jednak nie zebrałam nasionek z 37, bo wszystkie pomidory (z wyjątkiem megagrona) zaraziły się od tubylca kupionego w Walmarcie bakteryjną cętkowatością, opryskiwałam Grevitem a jednak na owocach pojawiły się czarne kropki. Na jednych mniej, na drugich więcej ale jednak były. Będę siać nr 37 z 2010r, a to oznacza, że będę 1 rok do tyłu z ustalaniem odmiany.
Pozdrawiam! Gienia.
- Rybka
Gieniu, Kozula da na akcje nasiona z 6 pokoleniagienia1230 pisze: Będę siać nr 37 z 2010r, a to oznacza, że będę 1 rok do tyłu z ustalaniem odmiany.
Kozula Dzięki
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- kozula
- Kontakt:
Szóste pokolenie rośnie, nasiona będą już siódmym pokoleniem. Sadzę dwa pokolenia w roku, aby nie czekać 10 lat na ustalenie odmiany. Swoją drogą, chyba nieźle chuchacie skoro wciąż jest ciepło. Nie mam żadnego dogrzewania tam gdzie rosną nasienniki. Na razie oznaczyłam 3 krzaczki, więc gdyby były już przymrozki, nasion za wiele by nie było. Siałam od 16 -30 czerwca.
Pozdrawiam, kozula
Pozdrawiam, kozula
- Rybka
No to trzeba chuchac w strone podkarpackiego
A tak powaznie, to gdybym nie miala farelka w szklarni, to juz dawno byloby po pomidorach.
A tak powaznie, to gdybym nie miala farelka w szklarni, to juz dawno byloby po pomidorach.
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- wujeksam
- Od: 12 cze 2005, o 12:53
Czy wiadomo coś już nt akcji wymiany nasion? Kiedy mniej więcej się rozpocznie?
W tamtym roku bardzo chciałem się zapisać niestety przegapiłem, gdy sobie przypomniałem było już po wszystkim
Chciałbym w tym roku w końcu się załapać
W tamtym roku bardzo chciałem się zapisać niestety przegapiłem, gdy sobie przypomniałem było już po wszystkim
Chciałbym w tym roku w końcu się załapać
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Śledź ten wątek i jeszcze inny dot. poprzedniej akcji, i pewnie nie przegapisz. W tamtym roku pierwsze zamówienia złożono w listopadzie, i w tym może być podobnie.wujeksam pisze:Czy wiadomo coś już nt akcji wymiany nasion? Kiedy mniej więcej się rozpocznie?
pozdrawiam, Gunnar