Rzodkiewka (Raphanus sativus)Rzodkiew zwyczajna.cz.1
- ninkas
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 23:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rzodkiewka - jak uprawiać?
Ja polecam rzodkiewkę tytan. Jest okrągła, duża, nie parcieje i z powodzeniem można ją teraz siać.
Alicja
Witam. Od 2 tygodnie jem rzodkiewkę z gruntu, ale niestety jest coraz bardziej robaczywa. Są to robaczki podobne do tych w jabłkach, tylko mniejsze.
Powiedzcie i proszę, w jaki sposób pozbyć się tych robaczków? Może jakaś gnojówka z czosnku lub cebuli? Tylko, że na nią też musze poczekać kilka dni.
Martwię się o wysianą marchewkę, która jek dorośnie też może być robaczywa.
Powiedzcie i proszę, w jaki sposób pozbyć się tych robaczków? Może jakaś gnojówka z czosnku lub cebuli? Tylko, że na nią też musze poczekać kilka dni.
Martwię się o wysianą marchewkę, która jek dorośnie też może być robaczywa.
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
- Agulka11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
Czytałam, że rzodkiewka źle znosi świeżego obornika i nie powinno się siać w pierwszym roku po oborniku - więc kurzak pewnie też nie jest tolerowany tak na świeżo.
A marchew może się rozwidlać - powinna być siana w 2-3 roku po oborniku (tutaj w Twoim przypadku czytaj kurzeniec)
A marchew może się rozwidlać - powinna być siana w 2-3 roku po oborniku (tutaj w Twoim przypadku czytaj kurzeniec)
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
A jak rozumieć "tak na świeżo"? Wiadomo że kurzeniec z kurnika, ale czy np. taki suszony granulowany, bo tylko do takiego mam dostęp rozsypany wczesną wiosną np. lub ze zrobionej gnojówy kilkutygodniowej też można określić "na świeżo"?
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
Tak, "na świeżo" to znaczy bezpośrednio po nawiezieniu obornikiem przekompostowanym. Świeżym "prosto z kurnika" nie nawozi się w ogóle, musi być przekompostowany. Tak jak pisze Agulka11, rzodkiewka nie lubi być posiana bezpośrednio po nawożeniu obornikiem, najwcześniej po tym zabiegu powinno się ją siać w drugim roku.
Pozdrawiam, Dorota
- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
Aha, a jak w stosunku do takiego przekompostowanego kurzego nawozu ma się ten o którym piszę i jak gnojówka z tego. Taki kupowany suszony w granulkach.
Idąc tym tropem należy rzodkiewkę siać również w drugim roku nawet jeśli grządka została tylko obsypana granulkami, czy podlewanie gnojówą z tego też nie jest wskazana bezpośrednio podczas gdy rośliny już rosnom?
Idąc tym tropem należy rzodkiewkę siać również w drugim roku nawet jeśli grządka została tylko obsypana granulkami, czy podlewanie gnojówą z tego też nie jest wskazana bezpośrednio podczas gdy rośliny już rosnom?
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
Marku, ja ze swojego doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że nie polecam nawożenia obornikiem czy gnojówką z niego rzodkiewki. 3 lata temu podsypałam właśnie granulowanym obornikiem przed wysianiem rzodkiewki, marchewki i sałaty. Beznadzieja. Rzodkiewkę i marchewkę zeżarły mi robale. Później się dowiedziałam, że to była śmietka, i doczytałam, że tak może być i że się nie powinno nawozić obornikiem. W ogóle wyczytałam też, że rzodkiewka ma małe wymagania pokarmowe, ale z uwagi na słabo rozwinięty system korzeniowy, gleby wymaga dość dobrze nawiezionej, dlatego lepiej stosować dla niej nawożenie mineralne. Tutaj jest fajna informacja o wymaganiach, nawożeniu i uprawie tego warzywka: http://www.rzodkiewka.com.pl/
Pozdrawiam, Dorota
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Moje tegoroczne zakupy, nie licząc tych, których nasiona zostały mi z poprzedniego sezonu.
Gigant
chińska olbrzymia
Cherry Belle
krakowianka
Carmen
szkarłatna z białym końcem
Agata
Lidka
Zlata
Sopel Lodu
Carmen
Krasa
Mila
Cherry Belle
Pasja
Kaja
Chyba mam rzodkiewkowego fioła.
Gigant
chińska olbrzymia
Cherry Belle
krakowianka
Carmen
szkarłatna z białym końcem
Agata
Lidka
Zlata
Sopel Lodu
Carmen
Krasa
Mila
Cherry Belle
Pasja
Kaja
Chyba mam rzodkiewkowego fioła.
- Kornel
- 100p
- Od: 31 sty 2013, o 23:34
Moi faworyci z działu rzodkiewki to ;CHERRY BELL i FIESTA.Mają krótki okres wegetacji -od 23,24 dni do 30 dni.
W tym roku nigdzie nie mogę kupić FIESTY .W poprzednich latach miałem taki sam problem z CHERRY BELL a teraz jest w każdym ogrodniczym.
W tym roku nigdzie nie mogę kupić FIESTY .W poprzednich latach miałem taki sam problem z CHERRY BELL a teraz jest w każdym ogrodniczym.
Czyjeś niepowodzenie cieszy nas tak samo , jakbyśmy my sami odnieśli jakiś sukces.-NN