Mały sucholubny zbiorek
- maryjan13
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mały sucholubny zbiorek
Jak już zaczął pokazywać kwiaty ( zresztą bardzo ładne ),to jest nadzieja,
że w przyszłym roku będzie ich więcej.
Pozdrawiam - Marian.
Chodziło mi o Notocactusa horstii .
że w przyszłym roku będzie ich więcej.
Pozdrawiam - Marian.
Chodziło mi o Notocactusa horstii .
- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Powiem nieskromnie, na to liczę Tym bardziej, że w tym roku roślinki będą miały zimowanie z prawdziwego zdarzenia
Krzysiek, Julita w przyszłym tygodniu. Czas, a właściwie jego brak, nie pozwala dokończyć dzieła.
Krzysiek, Julita w przyszłym tygodniu. Czas, a właściwie jego brak, nie pozwala dokończyć dzieła.
Przepiekny kolorek Gymnocalycium...)
- sokolica
W końcu udało się odwiedzić gliwicką palmiarnię. Szczerze mówiąc, myślałam, że dużo więcej tam zobaczę, albo chociaż okazy ogólnie niedostępne. Takich nie znalazłam. Za to ogólne wrażenie dość mierne. Powyciągane Mammillarie:
Powyciągane Astrophytum:
I nawet Euphorbia stożkowata:
Jednak miło popatrzeć na wiekowe egzemplarze:
Wróciłam z pustymi rękami, ponieważ sklepik był zamknięty
Powyciągane Astrophytum:
I nawet Euphorbia stożkowata:
Jednak miło popatrzeć na wiekowe egzemplarze:
Wróciłam z pustymi rękami, ponieważ sklepik był zamknięty
- sokolica
- Niutka89
- 200p
- Od: 4 paź 2010, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Widzę, że ładnie się rozwijasz
Poszukuję Melocactusa ;]
Moje kaktusy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=38822" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Aneta
Moje kaktusy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=38822" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Aneta
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Gymusie-kulusie rewelka, to uważasz że nie ma po co odwiedzać Palmiarnii? A sklepik ... miałaś pecha czy otwarty jest w jakimś ograniczonym czasie. Ciekawe czy tam można coś ciekawego dostać i jakie są ceny....
- julita20
- Od: 29 lip 2010, o 16:42
Ale fajne gymnolki
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gdzie kupowane?
Pytam, bo jakoś nawet jako siewki mało podobne do gatunków które podałaś...
Pytam, bo jakoś nawet jako siewki mało podobne do gatunków które podałaś...
- sokolica
Julita, Niutka dziękuję.
Agnieszko palmiarnia to piękne miejsce. Człowiek ma wrażenie, że jest w buszu. Ileż tam ślicznych roślin! Od roku szukam Aglonemy (poza kaktusami, kocham wszystko, co zielone i rośnie ), a tam rosną całe połacie. Pokwiliłam pani bileterce, wyprosiłam i dobra Pani dała mi małą szczepkę
Jednak piętro z kaktusami mnie nie powaliło. Tzn. wydały mi się jakieś takie...hmm... nieładne. Ale może one tak właśnie wyglądają naturalnie? A sklepik był czynny od 11:30 (w nd) podczas, gdy ja tam byłam o 10. I nie chciało mi się czekać na otwarcie. Przez szybę zajrzałam i dość ubogo w tym boksie. Dosłownie kilkanaście kaktusów. Cen nie znam, ale słyszałam, że są droższe niż w przeciętnej kwiaciarni. A w kwiaciarni jest drożej niż w marketach.
Henryku, proszę nie strasz Siewki są z ElCondor. Dotarły opisane. Niemożliwe chyba, aby Pan Mariusz pomieszał karteczki Sama nie rozpoznam, to więcej niż pewne. Jeśli więc nazwy się nie zgadzają, to ja już nie wiem, gdzie kupować, aby mieć pewność, że są to właśnie te, a nie inne roślinki
Agnieszko palmiarnia to piękne miejsce. Człowiek ma wrażenie, że jest w buszu. Ileż tam ślicznych roślin! Od roku szukam Aglonemy (poza kaktusami, kocham wszystko, co zielone i rośnie ), a tam rosną całe połacie. Pokwiliłam pani bileterce, wyprosiłam i dobra Pani dała mi małą szczepkę
Jednak piętro z kaktusami mnie nie powaliło. Tzn. wydały mi się jakieś takie...hmm... nieładne. Ale może one tak właśnie wyglądają naturalnie? A sklepik był czynny od 11:30 (w nd) podczas, gdy ja tam byłam o 10. I nie chciało mi się czekać na otwarcie. Przez szybę zajrzałam i dość ubogo w tym boksie. Dosłownie kilkanaście kaktusów. Cen nie znam, ale słyszałam, że są droższe niż w przeciętnej kwiaciarni. A w kwiaciarni jest drożej niż w marketach.
Henryku, proszę nie strasz Siewki są z ElCondor. Dotarły opisane. Niemożliwe chyba, aby Pan Mariusz pomieszał karteczki Sama nie rozpoznam, to więcej niż pewne. Jeśli więc nazwy się nie zgadzają, to ja już nie wiem, gdzie kupować, aby mieć pewność, że są to właśnie te, a nie inne roślinki
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
El Condor porządna Firma, Mariusz (mój osobisty przyjaciel) specjalista - wydaje się więc być wszystko OK.proszę nie strasz
Młode siewkie bardzo do siebie podobne, dotyczny to głównie gymnokalicji i pewnie to dlatego odniosłem takie wrażenie.
Pokazuj je w dalszej fazie rozwoju - wtedy będzie się czym pochwalić a i wykluczyć jakąkolwiek pomyłkę.
- phoebs
- Od: 20 wrz 2008, o 01:20
piękne te kwiaty i gratuluję przedszkolaków
najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz, one przyjdą same...
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
- sokolica
Aniu i dziękuję.
Zabieram się dziś za opis swoich roślinek. W związku z tym, że już kilka błędów popełniłam, chciałabym uprzejmie prosić, abyście poprawili, bądź uzupełnili nazwy kilku moich ulubieńców, z którymi mam jednak najwięcej kłopotów identyfikacyjnych.
Do niedawna myślałam, że to G.baldianum
G.mihanovichii czy G.friedrichii?
I coś, co do końca nie wiem, czym jest: G.saglionis (albo inny) czy jakaś Coryphantha?
Zabieram się dziś za opis swoich roślinek. W związku z tym, że już kilka błędów popełniłam, chciałabym uprzejmie prosić, abyście poprawili, bądź uzupełnili nazwy kilku moich ulubieńców, z którymi mam jednak najwięcej kłopotów identyfikacyjnych.
Do niedawna myślałam, że to G.baldianum
G.mihanovichii czy G.friedrichii?
I coś, co do końca nie wiem, czym jest: G.saglionis (albo inny) czy jakaś Coryphantha?