Pośród nadwarciańskich łąk
- ewaidc1198
- 200p
- Od: 21 cze 2006, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pośród nadwarciańskich łąk
No widzę, ze masze zacięicie do wysiewu roślin, ale i efekty przednie ! A ta biała surfinia też z Twojego siewu ?
Kurcze, ładnie tam u Ciebie, a bliźniaczego gospodarstwa do kupienia nie ma w pobliżu ?
Kurcze, ładnie tam u Ciebie, a bliźniaczego gospodarstwa do kupienia nie ma w pobliżu ?
- amster
- 500p
- Od: 21 lip 2011, o 22:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
biała surfinia kupna, w tej doniczce są trzy sadzonki. właśnie eksperymentuję nad ukorzenieniem szczepek, chociaż nie mam bladego pojęcia czy to w ogóle ma jakieś szanse się ukorzenić. próbuję też z lobeliami, werbenami, osteospermami, oleandrami, pelargoniami :) a wysiane mam goździki grenadine, to już pod kątem przyszłorocznego kwitnienia.
u nas w okolicy znalazłoby się co nieco do kupienia, nawet dość nie daleko słyszałem o jednym domu, ale nie mam pojęcia w jakim jest stanie.
u nas w okolicy znalazłoby się co nieco do kupienia, nawet dość nie daleko słyszałem o jednym domu, ale nie mam pojęcia w jakim jest stanie.
-
- 500p
- Od: 29 sie 2010, o 11:44
taras dobrze wygląda o tej porze roku, w ogrodzie u schyłku lata niezawodne i moje ulubione są rudbekie. Dobrze się rozsiewają i nowe sadzonki pojawiają się w różnych częściach ogrodu, dorosłe rośliny po przekwitnieniu obfitym bardzo, często nie odradzają się w tym samym miejscu po zimie ale jak wspomniałem pojawiają się w innych miejscach ... poza tym oko cieszyć mogą jeżówki, dzielżany, słoneczniczki szorstkie, jeszcze kwitną dziewanny i naparstnice / nasiona tych ostatnich wysiałem i zobaczymy co z tego wyniknie /. Warto posadzić w ogrodzie cebulki krokosmi, są bardzo dekoracyjne w grupie o tej porze roku, jeszcze trochę i zaczną kwitnąć astry - popularne marcinki
w moim ogrodzie coś tam jeszcze kwitnie ale tegoroczna susza - absolutny brak opadów zrobiły swoje ...rzadko teraz tutaj zaglądam, niespodziewana, nagła śmierć Matrixa zupełnie mnie zdołowała ...
w moim ogrodzie coś tam jeszcze kwitnie ale tegoroczna susza - absolutny brak opadów zrobiły swoje ...rzadko teraz tutaj zaglądam, niespodziewana, nagła śmierć Matrixa zupełnie mnie zdołowała ...
Rysiek
- ewaidc1198
- 200p
matko kochana !! Rysiek, ja słyszałam, że są takie miejsca w Polsce gdzie deszcz w tym roku mało padał- właściwie omijał, ale żeby zaraz susza ? U nas lało całe lato - właściwie to lata nie było, a za chwilę już dzieciaki do szkoły wrócą i po wakacjach.
Ja wczoraj na działce zidentyfikowałam mączniaka na winoroślach, chciałam zdrowo bez oprysków więc z powodu podłej aury nie będę miała wcale No niestety jak jedne grzybki albo robale lubią sucho i gorąco to drugie na odwrót wilgotno i chłodno. Nie ustrzeżesz się człowieku choćby nie wiem co.
Bardzo mi przykro z powodu Twojego psiaka sama mam dwa i choć to kundle czasami przychodzi mi do głowy , że chwila rozstania z nimi będzie dla mnie straszną traumą, a przecież ta chwila nieuchronnie nadejdzie.
Ja bym Ci zaordynowała powrót do forum jako lek na zgryzotę, ale Ty facet jesteś więc pewnie gadasz tylko wtedy jak można coś pomóc.
pozdrawiam Was Obu - znaczy Ciebie mój krajanie też , z którego gościnności wątku korzystamy.
Ja wczoraj na działce zidentyfikowałam mączniaka na winoroślach, chciałam zdrowo bez oprysków więc z powodu podłej aury nie będę miała wcale No niestety jak jedne grzybki albo robale lubią sucho i gorąco to drugie na odwrót wilgotno i chłodno. Nie ustrzeżesz się człowieku choćby nie wiem co.
Bardzo mi przykro z powodu Twojego psiaka sama mam dwa i choć to kundle czasami przychodzi mi do głowy , że chwila rozstania z nimi będzie dla mnie straszną traumą, a przecież ta chwila nieuchronnie nadejdzie.
Ja bym Ci zaordynowała powrót do forum jako lek na zgryzotę, ale Ty facet jesteś więc pewnie gadasz tylko wtedy jak można coś pomóc.
pozdrawiam Was Obu - znaczy Ciebie mój krajanie też , z którego gościnności wątku korzystamy.
- amster
- 500p
Przykro Ryszardzie słyszeć, że Matrix nie żyje. Tak ten świat niestety jest skonstruowany, że one żyją zdecydowanie za krótko. Ja w tym roku musiałem się pożegnać z dwiema starszymi suczkami. Niestety nie mamy na to większego wpływu.
Wracając zaś do spraw ogrodniczych, właśnie zaczyna się sezon zakupowy jesienny. Obawiam się, że konto zbyt szybko się opróżnia. Na efekty przyjdzie jednak czekać aż do przyszłego roku.
Wracając zaś do spraw ogrodniczych, właśnie zaczyna się sezon zakupowy jesienny. Obawiam się, że konto zbyt szybko się opróżnia. Na efekty przyjdzie jednak czekać aż do przyszłego roku.
- ewaidc1198
- 200p
no własnie Tomku! stanowczo za szybko. Ja zainwestowałam tym razem w irysy odmianowe i trochę mi one pociągneły.............
o cebulowych to już prawie pomażyć. Chociaż jak nie będę jadła............. (bo ciuchów nie kupuję już od dawna) , to kto wie ?
Tomek! jest jakas mozliwośc kontaktu z tymi ludźmi co chca dom sprzedać- mógłbyś trochę popytać ? (oczywiście nic na siłę)
o cebulowych to już prawie pomażyć. Chociaż jak nie będę jadła............. (bo ciuchów nie kupuję już od dawna) , to kto wie ?
Tomek! jest jakas mozliwośc kontaktu z tymi ludźmi co chca dom sprzedać- mógłbyś trochę popytać ? (oczywiście nic na siłę)
- amster
- 500p
niczego obiecać nie mogę ale spróbuję zasięgnąć informacji
co do zakupów, w gorzowie już całkiem sporo cebul zostało wystawionych na sprzedaż. udało mi się nagrać hiacynty po 1zł, niestety tylko 5 odmian. No i w sumie nie wiem, czy 1zł to tanio... chyba... ale musiałbym ich kupić 100szt
co do zakupów, w gorzowie już całkiem sporo cebul zostało wystawionych na sprzedaż. udało mi się nagrać hiacynty po 1zł, niestety tylko 5 odmian. No i w sumie nie wiem, czy 1zł to tanio... chyba... ale musiałbym ich kupić 100szt
- ewaidc1198
- 200p
Ło matko Tomek !!! To Ty park na wzór tych holenderskich zakładasz ?
- amster
- 500p
no wiesz, na upartego na tych naszych hektarach całkiem ładny park można by zrobić.
a jakby się doń tędy wjeżdżało
-
- 200p
- Od: 25 cze 2011, o 16:23
Strasznie podoba mi się taras i tyle użytej cegły, bardzo ładnie to wszystko razem wygląda
Pozdrawiam Łukasz!
Ogród Łukasza
Ogród Łukasza
- ewaidc1198
- 200p
amster pisze:no wiesz, na upartego na tych naszych hektarach całkiem ładny park można by zrobić.
Już tu widzę te setki hiacyntów, narcyzów i tulipanów............
Twoje łąki to też cudne miejsce na irysy.
- amster
- 500p
Nie jestem przekonany, że wśród tych brzóz dało by radę urosnąć cokolwiek. Wprawdzie teren dość wilgotny, ale trawa rośnie jak oszalała i niestety ta droga wymaga ciągłego koszenia.
Luki co do tego niby tarasu to dość duża przestrzeń jest wyłożona cegłami, niestety całość zrobiona lata temu i dość nieprofesjonalnie, przez co strasznie przerasta trawą. W ogóle trawa jest w pewnym sensie zmorą tego miejsca. Szczególnie w takich latach jak tego roku, gdzie jest na tyle wilgotno, że człowiek nie nadąża z jej koszeniem.
Luki co do tego niby tarasu to dość duża przestrzeń jest wyłożona cegłami, niestety całość zrobiona lata temu i dość nieprofesjonalnie, przez co strasznie przerasta trawą. W ogóle trawa jest w pewnym sensie zmorą tego miejsca. Szczególnie w takich latach jak tego roku, gdzie jest na tyle wilgotno, że człowiek nie nadąża z jej koszeniem.
- ewaidc1198
- 200p
ale taka aleja brzozowa Tomku, to faktycznie jak z obrazka. Brzozy są śmieciuchami, mam dwie przy domu i to jest zmora, wiosną rozsypujące się kwiatki, a jesienią wszędobylskie nasionka. Do tego ten płytki system korzeniowy, który wyciągnie każdą wodę w okolicy. Żadne roślina nie wytrzymuje z nimi konkurencji-oprócz trawy. A jednak są piękne jak mało które drzewa......