Floksy,płomyk( Phlox)- uprawa
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Floksy - uprawa
kasia82 - Jeśli to floks wiechowaty, to tak, zakwitnie w tym roku
-
- 50p
- Od: 6 cze 2011, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Śliczne Wasze floksy, ja na 3 z 6 nowo posadzonych floksów mam mączniaka ( liście od spodu całe w białym nalocie ) pryskałam ale jak na razie prawie nie pomogło
Pozdrawiam z Tarnowskich Gór
- monimg
- 500p
- Od: 13 lut 2012, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co do czerwonego floksa to okazał się być fioletowym . Trudno, będzie i taki.
Czy jak przekwitł to mogę go obciachać i czy jest szansa na ponowne zakwitnięcie. Jak obciąć, to czy cały pęd czy tylko kwiatostan.
Czy jak przekwitł to mogę go obciachać i czy jest szansa na ponowne zakwitnięcie. Jak obciąć, to czy cały pęd czy tylko kwiatostan.
Mam niebieskiego floksa. W sumie nie ma on czystego odcienia niebieskości tylko raczej zachodzi w fiolet. Są dni że jego kolor zmienia się na bardziej niebieski, a zaraz potem kwiat ma zdecydowanie fioletowy.
Mam pytanie do znawców floksów. Czy istnieją niskie odmiany Phlox'a paniculata? U mnie dziś na rynku oferowano takie niskie może 25 cm floksy obok normalnie wysokich i pan zapewniał, że to niska odmiana. A ja zastanawiam się, czy one nie wyrosną jednak wysoko? Teraz jest tyle sposobów na przygotowanie roślin do handlu, żeby wyglądały atrakcyjniej, a potem jak się zadomowią, to wracają do formy podstawowej.
Pozdrawiam. Jola.
-
- 500p
- Od: 2 kwie 2011, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Fafka ja u siebie mam niskie takie do 40 cm i wysokie około 100 cm. Te niskie są takie kolejny sezon, na innych działkach też widziałam dość niskie ale duże kępy, więc być może Pan mówił Ci prawdę, że i jego będą niskie .
Joasia
- dorcia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Z tego co wiem są niskie odmiany,ja też mam na działce co najmniej trzy wysokości floksówFafka pisze:Mam pytanie do znawców floksów. Czy istnieją niskie odmiany Phlox'a paniculata?
Floksy to piękne kwiaty. Swoje dostałam dwa lata temu od mamy.
W tej chwili wyglądają tak
Jakiś czas temu obcięłam kwiatostany, które już przekwitały, bo przeczytałam, że to wzmocni rośliny - chyba dobrze zrobiłam.
Moje floksy rosną w miejscu słonecznym, południowa strona. Latem, gdy jest sucho, podlewam codziennie. Niestety nie są tak gęste jak u mojej mamy i tak piękne jak na zdjęciach powyżej - jestem Waszymi floksami zachwycona .
Moje floksy być może mają za mało urodzajną ziemię. Na domiar złego, mimo podlewania brązowieją od dołu i liście dolne usychają, natomiast góra rośliny ma się dobrze i nawet wczoraj zauważyłam, że po przycięciu tych kwiatostanów jakby nowe liście odbijają z łodyg.
W tej chwili wyglądają tak
Jakiś czas temu obcięłam kwiatostany, które już przekwitały, bo przeczytałam, że to wzmocni rośliny - chyba dobrze zrobiłam.
Moje floksy rosną w miejscu słonecznym, południowa strona. Latem, gdy jest sucho, podlewam codziennie. Niestety nie są tak gęste jak u mojej mamy i tak piękne jak na zdjęciach powyżej - jestem Waszymi floksami zachwycona .
Moje floksy być może mają za mało urodzajną ziemię. Na domiar złego, mimo podlewania brązowieją od dołu i liście dolne usychają, natomiast góra rośliny ma się dobrze i nawet wczoraj zauważyłam, że po przycięciu tych kwiatostanów jakby nowe liście odbijają z łodyg.
Pozdrawiam Justyna
mój skromny ogród - początki
- dorcia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Ja za znawcę w hodowli floksów się nie uważam , ale z obserwacji moich wynika ze w ogóle floksy maja tendencję że od dołu schną im liście ,dlatego u mnie przed floksami są wsadzone niższe byliny tak że nad nimi górują floksy,przycinanie kawiatostanów powoduje powtórne kwitnienie
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie świetnie się sprawdza kombinacja: z tyłu płomyki a z przodu rozchodnik okazały .
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
- amster
- 500p
- Od: 21 lip 2011, o 22:05
Moje pierwsze floksy
powinien być jeszcze jeden, ale chyba jakaś krzywda mu się stała
powinien być jeszcze jeden, ale chyba jakaś krzywda mu się stała
Czy dobrze zidentyfikowałam tą roślinę jako floks, a może to inne okrywowe?
Kolekcja floksów się powiększy zamówiłam floksy w kolorze koralowym
Kolekcja floksów się powiększy zamówiłam floksy w kolorze koralowym
Pozdrawiam Justyna