Witam w mojej kolekcji kaktusów i sukulentów - chaveiro

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2011, o 17:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Witam w mojej kolekcji kaktusów i sukulentów

Post »

dziękuję za wizytę i mile słowa
Witam w kolekcji kaktusów i sukulentów - mój wątek
Mariusz "Chaveiro"
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam w nowo nadchodzącym sezonie, na początku dziękuję za odwiedziny mojego wątku i za miłe słowa.
W okresie zimowym przybyło u mnie kilka roślinek, dodatkowo postanowiłem, że to co się u mnie wcześniej pojawiło, a jest pojedynczą sztuką powinno mieć jakiegoś towarzysza i tak oto do kolekcji dołączyły:

Gymnocalycium cardenasianum (zakupiony w sklepiku palmiarni gliwickiej)
Obrazek

Gymnocalycium baldianum (marketowy mam cichą nadzieję, że będzie kwitł na czerwono)
Obrazek

Mammillaria backebergiana (marketowy już po kwitnieniu)
Obrazek

Mammillaria hahniana v. woodii (dużo mniejsza od pierwszej)
Obrazek

i kilka pierwszych siewek
Astrophytum asterias v. texana i dwie siewki Aylostera (Rebutia) muscula KK842 / Piedra Large, Tarja, Bolivia - 2800m
Obrazek

Adenium obesum (mix nasion) uchowały się 4 siewki z 11 nasion (4 nasionka nie wykiełkowały, 1 zaczęło pleśnieć i 2 roślinki też zaczęły zagniwać jak były pod folią) wczoraj zauważyłem, że powolutku zaczynają wypuszczać listki
Obrazek
Obrazek
Obrazek

zdjęcia robione tydzień temu niestety jakość taka jak jest;
rośliny oczywiście jeszcze nie podlewane, nie spryskiwane więc mogą się wydawać podeschnięte
Mariusz "Chaveiro"
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mnie (co chyba nie jest specjalną niespodzianką) najbardziej spodobało się Twoje nowe Gymnocalycium cardenasianum. :)
Ładna forma - wydaje się, że będziesz miał z niego pociechę i ozdobę kolekcji. ;:108
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję p. Henryku w tej chwili mam dwa egzemplarze ten wcześniejszy jest bardziej okrągły ten bardziej płaski, a podejrzewam że są oba z tego samego źródła (od p. Andrzeja z Ochab <~ów>)
Mariusz "Chaveiro"
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pokrój rośliny w dużej mierze zależy od tego, gdzie i jak jest hodowana. Oczywistym jest, że przy mniejszej ilości światła i większym nawożeniu roślina szybciej przyrasta i to bardziej w wysokość niż w szerokość. Natomiat tam gdzie jest dużo słońca i mniej nawozu szczególnie gymnokalicja są płaskie do płasko-kulistych. Też widać różnicę w ociernieniu.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś kolejne zdjęcia (z góry przepraszam za jakość)

Euphorbia aeruginosa (również zakupiony w palmiarni)
Obrazek

Mammillaria zeilmanniana (marketowy do kolekcji "meksykańczyków" - 2 szt, próbowałem je zapylić, ale jeszcze nie wiem czy się udało)
Obrazek
Obrazek

Brasilicactus haselbergii (również marketowy po prostu nie umiałem się powstrzymać :oops: )
Obrazek
Obrazek

c.d.n.
Mariusz "Chaveiro"
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zostawiam w końcu swój ślad ;).
Wilczomlecz jest świetny (jakoś strasznie za tymi wilczomleczami nie przepadam, ale ten jest bomba :D).
Co do mammilarek - nie wiem, jak u innych ale mi strasznie ciężko szło zapylanie (co prawda międzygatunkowe), nie chciały się owoce wiązać. Wydaje mi się, że po prostu są troszkę problematyczne.
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No zobaczymy jak z tym będzie w końcu wszystkiego trzeba się najpierw nauczyć
Mariusz "Chaveiro"
Awatar użytkownika
pieczarah
500p
500p
Od: 14 lis 2010, o 17:26

Post »

a w palmiarnii byłeś w tym roku już?? zastanawiam się nad wizytą,ale pomyślałam,że jeszcze za wcześnie :)
a roślinki śliczne, u mnie też nieco przybyło, chociaż jeszcze nie opstrykane :wink:
pozdrawiam,ania
kłujące
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

w palmiarni jestem w każdą trzecią niedzielę miesiąca na spotkaniu PTMK roślinki, były zakupione w listopadzie ale myślę że z pewnością można tam jeszcze na coś trafić
Mariusz "Chaveiro"
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

chaveiro pisze:Może i za wysoko, ale jeżeli myśleć nie w kategorii rok - dwa, tylko patrzeć w odleglejszą przyszłość i chcieć posiadać takie kolekcje jak można zobaczyć tu na forum u doświadczonych kaktusiarzy, którzy zajmują się tym tematem już od 10, 15, 30 lat to dlaczego by nie mieć takich marzeń, ważne jest to żeby mieć chęci na ich realizację, a nie żeby był to słomiany zapał i po roku dwóch to wszystko poszło na dalsze plany, a potem się o tym zapomina i koniec przygody. Ja staram się realizować swoje marzenia, może nie w takim tempie jakbym chciał, ale systematycznie i to chyba jest najważniejsze; odpowiedzcie sobie na pytanie: czy chciał-bym/-abym żeby moja kolekcja wyglądała jak te od doświadczonych kaktusiarzy, którzy zajmują się tym naprawdę długo? Widziałem tu również wątek, w którym pisze się o swoich planach, marzeniach to właśnie jest moim marzeniem jak już napisałem wcześniej od pierwszego kwiatu E. eyriesii. Faktem jest to że przez moje błędy i niedopatrzenia większość moich roślin padła, ale teraz na nowo zaczynam bo po prostu jestem tymi roślinami zauroczony i chcę dążyć do realizacji planów/marzeń; pamiętajcie również, że chcieć to móc. Na razie moja kolekcja - jeżeli tak można nazwać to co mam - nie wygląda rewelacyjnie zdaję sobie z tego sprawę, ale chcę sprawdzić na pojedynczych lub podwójnych egzemplarzach, którym będzie najlepiej w warunkach, którymi na daną chwile operuję i w ciągu następnego sezonu/dwóch określić się trochę bardziej. Może część osób twierdzić, że to za wysokie progi lub że jestem zarozumiały, może tak jest, ale wiem z doświadczenia, że jeżeli się nie zaryzykuje to się niczego nie ma
Jak to przeczytałem to bardzo mi się to spodobało i w pełni rozumiem zachwyt Tomka blabla , ale niech ja będę tym złym choć jestem tu od niedawna - jesteś jeszcze lepszy ode mnie :wink: w zbieraniu co popadnie , to już ja mam większy reżim w chciejstwach. Była w Twoim wątku mowa o ogródku by mieć jako taką kolekcje. Ja uważam że na balkonie też można zdziałać cuda ale jeszcze trzeba sobie narzucić reżim i nie ma że boli , że coś ładnego przepadnie , czy też to miał być "darowany koń".
Sorki nie miej mi za złe tych uwag bo to z dobrej woli ;:108
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam u mnie, wiem o co chodzi nie uważam, że to złe uwagi zawsze jestem otwarty na sugestie, od tego sezonu już zostaje wprowadzony reżim w zbieraniu kaktusów i już nie będzie takiego "mydła i powidła", a jeżeli będzie miało coś wpaść np. na jakimś kiermaszu lub wystawie to będą z pewnością rośliny meksykańskie, a to co już jest będzie dodatkiem.
Mariusz "Chaveiro"
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

To dobrze , bo już miałem wyrzuty sumienia że mam niewyparzony język ;:223
ODPOWIEDZ