Moja Baraka
- majka411
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moja Baraka
jesteś bardzo pomysłowa. Ten sposób jest już lżejszy i mniejszy.
Zrozumiałam na czym polega ten sposób zabezpieczenia. Sporo dziś poczytałam o tym.
Na przyszły sezon muszę go wdrożyć u siebie.
Muszę jeszcze tylko przemyśleć szczegóły i podpytam Ciebie jak będę miała wątpliwości, dobrze
Czekam na zdjęcia od Grażynki. Ja o takim sposobie jeszcze nie słyszałam. Chętnie zobaczę jak się to robi.
Kalinna dziękuję Ci za zdjęcia.
Zrozumiałam na czym polega ten sposób zabezpieczenia. Sporo dziś poczytałam o tym.
Muszę jeszcze tylko przemyśleć szczegóły i podpytam Ciebie jak będę miała wątpliwości, dobrze
Czekam na zdjęcia od Grażynki. Ja o takim sposobie jeszcze nie słyszałam. Chętnie zobaczę jak się to robi.
Wszystko powiem... nic nie zatrzymam...majka411 pisze: jesteś bardzo pomysłowa. Ten sposób jest już lżejszy i mniejszy.
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Dziewczyny tak to wygląda u mnie po 3 latach.
Plusem tej metody jest równomierność korony i nie wypadanie pojedynczych pędów jak to się zdarza w przypadku róż szczepionych.
Róża ta nie była przycinana po kwitnieniu, zrobię to dopiero wiosną.
Róże przewieszające tworzy się tak samo, tylko że trwa to o rok dłużej zanim osiągnie się pożądany efekt.
Wiosną przycinam każdą gałązkę na dwa, trzy oczka i wtedy tworzy się bardzo kształtna kulka.
Niestety nie mam zdjęcia całego krzewu kwitnącego latem, wtedy dokładnie byłoby widać jak ładnie to wygląda.
Kiedy góra jest już uformowana, można nie wycinać pędów od dołu i kilka zostawić, wtedy powstanie krzew z poziomami.
Także w przypadku kiedy góra przemarznie zawsze w rezerwie pozostają pędy od spodu i wtedy mamy normalny krzew różany.
Jeśli chce się otrzymać krótkie międzywężla, wtedy młode pędy u góry należy skrócić zanim zakwitną po raz pierwszy.
Wtedy korona jest bardziej zwarta i gęstsza, jednak takie zagęszczenie sprzyja chorobom, gdyż jest mały przepływ powietrza.
Mam nadzieję, że wszystko jasne, jeśli nie to pytajcie .
Plusem tej metody jest równomierność korony i nie wypadanie pojedynczych pędów jak to się zdarza w przypadku róż szczepionych.
Róża ta nie była przycinana po kwitnieniu, zrobię to dopiero wiosną.
Róże przewieszające tworzy się tak samo, tylko że trwa to o rok dłużej zanim osiągnie się pożądany efekt.
Wiosną przycinam każdą gałązkę na dwa, trzy oczka i wtedy tworzy się bardzo kształtna kulka.
Niestety nie mam zdjęcia całego krzewu kwitnącego latem, wtedy dokładnie byłoby widać jak ładnie to wygląda.
Kiedy góra jest już uformowana, można nie wycinać pędów od dołu i kilka zostawić, wtedy powstanie krzew z poziomami.
Także w przypadku kiedy góra przemarznie zawsze w rezerwie pozostają pędy od spodu i wtedy mamy normalny krzew różany.
Jeśli chce się otrzymać krótkie międzywężla, wtedy młode pędy u góry należy skrócić zanim zakwitną po raz pierwszy.
Wtedy korona jest bardziej zwarta i gęstsza, jednak takie zagęszczenie sprzyja chorobom, gdyż jest mały przepływ powietrza.
Mam nadzieję, że wszystko jasne, jeśli nie to pytajcie .
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
Grażynko czytam z zainteresowaniem i się zastanawiam którą z moich mogłabym tak poprowadzić.
Przy takim prowadzeniu kiedy taka róża zacznie kwitnąć?
Za opis i zdjęcia dziękuję.
Jaka odmiana jest u Ciebie tak wyprowadzona?
Przy takim prowadzeniu kiedy taka róża zacznie kwitnąć?
Za opis i zdjęcia dziękuję.
Jaka odmiana jest u Ciebie tak wyprowadzona?
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Ta na zdjęciu to Fresia.
Kwitła już w pierwszym roku jesienią po ustaleniu korony czyli drugim przycięciu pędów.
Kwitła już w pierwszym roku jesienią po ustaleniu korony czyli drugim przycięciu pędów.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Te wybrane odmiany wszystkie piękne Ballerina na pniu musi wyglądać zjawiskowo
Przyglądam się krzewowi Grażyny-ciekawy pomysł
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Moja Magenta prowadzona jest podobnie jak Frezja Grażynki .Wiosną przycinam ja na 2 oczka a resztę odrostów z pieńka obrywam .Ma już fajną koronę, a oprócz tego ma jeszcze długą łodyżkę to w razie czego gdyby pieniek trzeba było ściąć po mroźnej zimie .Korzenie raczej nie powinny zmarznąć .Jeśli dalej będzie taka zima [pobożne życzenie ]to korona będzie już fajnie zagęszczona .Jest ona dopiero pierwszy rok tak prowadzona .Dlatego ,że podjęłam ten temat odważyłam sie także pokazać i swoją różę ,żeby nie być gołosłowną
- Tosia1
- Od: 13 mar 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja tak spróbuję z Charles Austinem w tym roku. Ciekawa metoda
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Wcześniejsze wątki.
Niestety dzis odebralam odpowiedź szkolki (Holandia) że sztamowe za granicę nie wysylają...ewamaj66 pisze:Te wybrane odmiany wszystkie piękne Ballerina na pniu musi wyglądać zjawiskowo
No dziewczyny... jestem zdumiona taką metodą... Bedę eksperementować...
- Tosia1
- Od: 13 mar 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Widocznie za dużo mają kasy!!!!
Będą żałować, bo Polki kochają róże!!!
Jak nie, to niech spadają!!!
Będą żałować, bo Polki kochają róże!!!
Jak nie, to niech spadają!!!
Co zasiejesz, to zbierzesz
Wcześniejsze wątki.
Wcześniejsze wątki.
Otrzymałam już od nich, ale standartowe...