Dalie wymagania,problemy - cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Dalie - cz.2

Post »

Sadzić, sadzić.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
asiaa
100p
100p
Od: 19 kwie 2010, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A u mnie dalie też wypuszczają pędy a że mam roślin trochę dużo to wsadzanie do donic nie wchodzi w rachubę i tak się zastanawiam na ile prszyspieszyć wkopywanie do gruntu.
Asia
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23

Post »

W zaszłym roku się pospieszyłem i kilka dalii posadziłem przed majowymi przymrozkami. Źle na tym wyszedłem :wink: Co prawda odbiły drugi raz , ale czekałem na to bardzo długo :wink: :wink: :wink:
Awatar użytkownika
asiaa
100p
100p

Post »

No ja też w zeszłym roku posadziłam wcześnie i przymroziło, ale zeszłoroczny przymrozek był wyjątkowy bo u mnie na działce niewiele roślin dobrze zniosło te -7. No ale dalie na nowo odbiły i latem rosły bardzo dobrze.
Asia
Mzimu
200p
200p
Od: 29 maja 2011, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje dalie przeprowadzone już z doniczek z piaskiem do doniczek z ziemią, niemal wszystkie bardzo ładnie przezimowały.
Właściwie nie doczekały tylko piękne Akity, które już w zeszłym roku wydawały się jakieś słabe, a teraz z kilku karp ostała się jedna - reszta wydmuszki ze śladami żerowania jakiegoś robala :(

Ale ja nie o tym - przy okazji operacji na daliach, wrócił dylemat z zeszłego lata. Jak chyba każdy kupujący kwiaty w necie mam odmiany "niespodziankowe". Dwie podobają mi się wyjątkowo, chętnie dokupiłabym więcej świadomie, może ktoś będzie wiedział jakie mają nazwy?

Pierwsza jest bardzo duża - miała z 160 cm, koralowomarchewkowa, wielkie kwiaty, ogromnie mi się spodobała:
Obrazek

A druga trochę mniejsza, jakieś 110 cm, kwiaty o średnicy 10-12 cm, malinowe, z fioletowawymi końcami i środkami wpadającymi w pomarańcz:
Obrazek

Szukałam w katalogach dahlia.net, co do pierwszej, najpodobniejsza jest Ceylan, z tym że na ich zdjęciach nie widać środków, a u mnie były bardzo wyraźne, więc nie jestem pewna.
Pozdrowienia,
Gośka
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p
Od: 22 wrz 2009, o 13:58

Post »

Mzimu --> Mam podobną do tej pierwszej (choć bardziej pełną) i to jest Ludwig Helfert (PS: jeśli georginia rośnie w cieniu to często pełna kwitnie tak nie do końca "pełnie")
Co do drugiej nie mam pojęcia - ale jest przepiękna :)
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23

Post »

A co powiecie o tej :roll: Miała być wysoka a ma tak ze 60 cm :

Obrazek

:?: :?: :?:
Awatar użytkownika
asiaa
100p
100p

Post »

Mzimu te odstępy w wyglądzie rośliny a zdjęciu to niestety wszędzie mają miejsce. Po dwóch turach zakupów w internecie nadal nie byłam zadowolona z różnorodności kwiatów i dokupowałam rośliny w sklepie- nic się nie zgadzało z obrazkami.
Asia
kaba303
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 mar 2011, o 13:43

Post »

no ładnie, to niespodzianka za niespodzianką, ja kupłam 5 szt i zasialam 30, czyli będzie mnóstwo kolorków. I jak tu zaplanować kolorystycznie rabatki?
Pozdrawiam Grażyna
Mzimu
200p
200p

Post »

@kaba - nie da się:-)
Ja w zeszłym roku wybierałam, żeby były odpowiednie kolory, wielkości, żeby do siebie pasowały, wszystko miałam rozrysowane i... pełen efekt zaskoczenia:-) Mniej więcej 40% odmian pokryło się z tym co zamawiałam, reszta wyszła... różnie. Zamiast bordowych mam białe, zamiast łososiowych żółte, pomponowe mają igiełki, małe są duże i odwrotnie. Te tutaj też miały być zupełnie inne, chociaż trudno już mi sobie przypomnieć jakie:-)

@Galadriela - to chyba nie taka jak Twoja. Te tutaj rosły w pełnym słońcu, chociaż na zdjęciu tego nie widać.
Pozdrowienia,
Gośka
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p
Od: 7 mar 2009, o 23:54

Post »

Zibi_41 pisze:A co powiecie o tej :roll: Miała być wysoka a ma tak ze 60 cm
Zibi - aż się wierzyć nie chce aby dalia o tak wielkich kwiatach była taka niska. Podejrzewam, że nie miała możliwości aby dorosnąć do swoich rozmiarów. Przyznaj się :wink: - nie za ciasno posadziłeś na tej rabatce kwiaty? Może miały za mało słońca?

A sam kwiat - przepiękny! :)

Pozdrawiam
Adam
Mzimu
200p
200p

Post »

Tak trochę z innej beczki jeszcze - przeglądając katalogi napotkałam dalię, która mnie zdumiała: Dahlia imperialis zwana też tree dahlia (dalią drzewiastą). Nie znalazłam informacji po polsku, anglojęzyczne strony mówią, że rośnie do 3 m, a rozkrzewiona wielka roślina obsypana jest pojedynczymi różowymi kwiatami z pomarańczowym środkiem.

Zobaczcie:
Obrazek

Obrazek

Coś pięknego!
Słyszał ktoś coś o takim olbrzymie? A może ma?
Szukałam na ebayu - tam można kupić nasiona albo nawet sadzonkę, ale i drogo i daleko.
Pozdrowienia,
Gośka
kaba303
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 mar 2011, o 13:43

Post »

boska jest , a cena jakaś? chętnie bym kupiła ;:65
Pozdrawiam Grażyna
Zablokowany