Linia kroplująca,nawadnianie kropelkowe
- toldi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Linia kroplująca,nawadnianie kropelkowe
Aguss85 do redukcji ciśnienia wystarczy najprostszy reduktor nakręcany na punk poboru wody np http://milex24.pl/reduktor-cisnienia-ir ... -3193.html jeżeli obawiasz się, że czasami woda będzie miała za małe ciśnienie to też nie tragedia bo poniżej 1 bara reduktor nie będzie zmniejszał przepływu a linia kroplująca ma przedział działania od 0,3 - 1 bar. wiec będzie podlewać pod warunkiem prawidłowego ułożenia i zachowania długości maksymalnych . Osobiście odradzam zakopywanie węży bo przy różnych pracach można je łatwo uszkodzić a i tak przy przekopywaniu trzeba je usunąć. Pomyśl raczej o uzupełnieniu zestawu w dozownik do fertygacji żeby podawać roślinom różne specyfiki.
Pozdrawiam. Jacek
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki wielkie
Ten wąż pocący chciałam umieścić dosłownie kilka centymetrów pod podłożem, przysypać go lekkim torfem w wykopanym rowku, żeby się nie zgubił i nie ugniótł w ziemi. Wydawało mi się, że dzięki temu parowanie w szklarni byłoby mniejsze. Szklarnię mam niewielką (12m2), to nie byłoby dużo pracy. Chyba, ze ta dalej zły pomysł, to niech sobie leży na wierzchu
Ten wąż pocący chciałam umieścić dosłownie kilka centymetrów pod podłożem, przysypać go lekkim torfem w wykopanym rowku, żeby się nie zgubił i nie ugniótł w ziemi. Wydawało mi się, że dzięki temu parowanie w szklarni byłoby mniejsze. Szklarnię mam niewielką (12m2), to nie byłoby dużo pracy. Chyba, ze ta dalej zły pomysł, to niech sobie leży na wierzchu
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Do mocowania linii kroplujących są plastikowe haki wbijane w ziemie . Osobiście używam ich tylko w miejscach gdzie linia zmienia kierunek na końcu lub na przewodzie rozprowadzającym żeby się nie przesuwał. Mocowanie dość gęsto i blisko roślin nie zawsze pomaga a przy pieleniu strasznie utrudnia pracę i na tą okazje ja sobie odsuwam i ponownie kładę węże na stare miejsce. O parowanie to raczej bym się nie martwił bo woda wsiąka tuż pod linią i nie moczy powierzchni ziemi więcej niż 10 cm szerokości.
Pozdrawiam. Jacek
-
- 200p
- Od: 3 lis 2017, o 15:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Panowie dużo mądrych rad tu dajecie a ja chciałbym jedną a ważny tylko przedział metrowy. Otóż mam studnię oraz w niej pompę membranową o wydajności podobno 900l/godz. Jaką długość linii kroplującej może taka pompa obsłużyć? Ja mniej więcej potrzebuję ok 100 mb, ale by nie komplikować sprawy z reduktorami czy tam innymi gadżetami po prostu dokupiłbym odpowiednio dłuższy odcinek i dał podwójnie w razie czego byle prosto i skutecznie .
Przepraszam za moją pisownię ale nie jestem czystym Polakiem i mam trudności.
-
- 200p
- Od: 3 lis 2017, o 15:07
Panowie nikt nic ?
Przepraszam za moją pisownię ale nie jestem czystym Polakiem i mam trudności.
Nawadnianie kropelkowe-kapilar
Witam,poszukuję wiadomości na temat nawadniania kropelkowego-kapilar.Rabata ma długość 15m szeroka na ok1,5m ,po obydwu stronach rosną rośliny(róże,hortensje)ok 80cm między sobą.Jaki zastosować system podlewania?Jeden wąż pośrodku i od niego trójnik na dwa cienkie do kapilar czy wąż dłuższy do każdej rośliny jak najbliżej i sączek wbijany pojedynczo .Jakie grubości węży zastosować(przy zasilaniu sieciowym wody) i która z metod będzie się sprawdzała.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 maja 2019, o 18:30
System nawadniania roślin
Dzień dobry, jako nowy użytkownik forum chciał bym się w pierwszych słowach przywitać, pozdrowić i podziękować wszystkim, którzy zajrzą do tego tematu szczególnie jeżeli podzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem.
Chciał bym uzyskać pomoc od osób mających doświadczenie w systemach nawadniania opartych na liniach i taśmach kroplujących. W związku z powiększaniem się obszaru uprawy nadszedł czas ograniczyć zaangażowanie niezbędne do dostarczenia niezbędnej roślinom ilości wody. Niestety interesuję się tematem od niedawna i jestem w nim laikiem. Poniżej szkic schematu instalacji:
Co zaprząta mi głowę najbardziej:
- podział na sekcję - możliwość podlewania ich oddzielnie (szczególnie I składającej się z dwóch tuneli) oraz wspólnie
- dobór pompy - wydajność, wysokość podnoszenia, ciśnienie
- linie kroplujące, taśmy kroplujące - typy, rodzaje, co wybrać
- przekroje rur instalacji
Z tego co udało mi się znaleźć pompa o wydajności ok 10000l/h, wysokości podnoszenia kilkudziesięciu metrów wytwarza ciśnienie ok 15 barów. Czy w takim przypadku należy zamontować reduktor ciśnienia? Mając na uwadze, że instalacja nie będzie służyć tylko do nawadniania borówki, ale też tuneli/tunelu w zależności od okresu system musi być na tyle "elastyczny" aby to umożliwić (nawadnianie tylko jednego tunelu). W całym układzie będzie oczywiście filtr (jaki najlepszy dla wody ze stawu?) oraz w przyszłości możliwość nawożenia. Jeżeli coś wypada uszczegółowić, dodatkowo opisać, dostarczyć bardziej wyczerpujących informacji pozostaję do dyspozycji. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i każdą pomoc.
Miłego dnia, pozdrawiam.
Chciał bym uzyskać pomoc od osób mających doświadczenie w systemach nawadniania opartych na liniach i taśmach kroplujących. W związku z powiększaniem się obszaru uprawy nadszedł czas ograniczyć zaangażowanie niezbędne do dostarczenia niezbędnej roślinom ilości wody. Niestety interesuję się tematem od niedawna i jestem w nim laikiem. Poniżej szkic schematu instalacji:
Co zaprząta mi głowę najbardziej:
- podział na sekcję - możliwość podlewania ich oddzielnie (szczególnie I składającej się z dwóch tuneli) oraz wspólnie
- dobór pompy - wydajność, wysokość podnoszenia, ciśnienie
- linie kroplujące, taśmy kroplujące - typy, rodzaje, co wybrać
- przekroje rur instalacji
Z tego co udało mi się znaleźć pompa o wydajności ok 10000l/h, wysokości podnoszenia kilkudziesięciu metrów wytwarza ciśnienie ok 15 barów. Czy w takim przypadku należy zamontować reduktor ciśnienia? Mając na uwadze, że instalacja nie będzie służyć tylko do nawadniania borówki, ale też tuneli/tunelu w zależności od okresu system musi być na tyle "elastyczny" aby to umożliwić (nawadnianie tylko jednego tunelu). W całym układzie będzie oczywiście filtr (jaki najlepszy dla wody ze stawu?) oraz w przyszłości możliwość nawożenia. Jeżeli coś wypada uszczegółowić, dodatkowo opisać, dostarczyć bardziej wyczerpujących informacji pozostaję do dyspozycji. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i każdą pomoc.
Miłego dnia, pozdrawiam.
Re: System nawadniania roślin
Witaj mialem podobny problem ale go rozwiazelem w bardzo prosty sposob.Zainwestowalbym w mauzer 1000l i postawil bym go bardzo blisko twojej uprawy.Mazuzer stawiamy na wysoksci powyzej 1,5m .Z stawu co jakis czas pobierasz wode do mauzera.A potem ona podplywem cisnienia
wytworzonego z 1000L bedzie samoczynnie podlewac twoje uprawy i bedzie bez kombinacji.Pozdrawiam
wytworzonego z 1000L bedzie samoczynnie podlewac twoje uprawy i bedzie bez kombinacji.Pozdrawiam
-
- 0p - Nowonarodzony
Dziękuję za odpowiedź. Brałem pod uwagę takie rozwiązanie, w zasadzie ciągle biorę, ale w odniesieniu do tuneli gdzie uprawiane są pomidory. Mam nadzieję, że mimo wszystko uda mi się tak dobrać poszczególne elementy układu, że będzie możliwe kompleksowe nawadnianie całego terenu.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Dobór wydajności pompy uzależnia się od poboru wody, wystarczy poniżej 6m2/ h. Twoje założenia o zastosowaniu tak mocnej pompy rozwalisz całą instalację, jeśli nie zastosujesz zbiornika i wyłącznika ciśnieniowego. Instalacja nie powinna pracować powyżej 4 atm. Jeśli dobierzesz o zbyt dużej wydajności pompę, to będzie się ciągle załączać i wyłączać się.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 0p - Nowonarodzony
Zgadzam się, że podana przeze mnie pompa o dużym ciśnieniu i wydajności jest przewymiarowana i niepotrzebna w tej instalacji. Był to bardziej punkt zaczepienia do dalszych rozważań. Wydajność linii kroplującej pod borówkę wynosi ok 8500l/h, więc nie wiem czy podane przez Ciebie 6m3/h wystarczy - jednak zaznaczam,że nigdy nie korzystałem z tego typu instalacji i zależność między jej wydajnością, a ilością dostarczanej wody jest mi nieznana. Czy dobrze rozumuję, że pompa powinna mieć wydajność 6 (czy 8,5)m3/h przy maksymalnym ciśnieniu 4atm. Czyli biorąc pod uwagę wysokość podnoszenia ok 15m pompa powinna mieć podaną wcześniej wydajność przy ciśnieniu 5,5atm = wysokości podnoszenia 55m?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
10 metrów wysokości to chyba ciśnienie ok 1 atmosfera, nie wiem jakich linii chcesz użyć ale jak ja zacząłem używać takich z kompensacją (do 70m długości pojedyncza nitka) to ciśnienie potrafi być problemem z prostej przyczyny - wszystkie złączki, końcówki, zaślepki, trójniki, etc. trzeba zaciskać stalowymi opaskami bo zacznie to przeciekać. Więc wydajność ważna ale nadrabiaj ją przekrojami rur doprowadzających a nie ciśnieniem bo będziesz walczył z przeciekaniem. Ja bym sugerował nie przekraczać na wejściu takiej końcowej linii 2 atm.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- 10p - Początkujący
- Od: 11 maja 2015, o 16:18
Witam,
Mam pytanie chce zrobić linie kroplującą z rury montażowej PE i zastanawiam się nad dwoma rzeczami.
A mianowicie:
1. Jaką średnice rury zastosować 16, 20 czy 25? (Myślałem o 16)
2. Jakiej wydajności emitery wybrać 2 czy 4 l/h? (Tutaj też zastanawiałem się raczej nad 2 l/h)
Linia będzie miała około 200m, ma zasilać tuje (mniej więcej co 60-70 cm) złącze podłączeniowe wypadnie na środku linii, co do spadku jest ale nie powiem jaki bo nie wiem, mogę dodać jeszcze że linie będzie miała kształt litery ?C?
Podłączenie w wodę ma być z ?kranu? czyli z instalacji miejskiej
Za każda pomoc będę wdzięczny.
Mam pytanie chce zrobić linie kroplującą z rury montażowej PE i zastanawiam się nad dwoma rzeczami.
A mianowicie:
1. Jaką średnice rury zastosować 16, 20 czy 25? (Myślałem o 16)
2. Jakiej wydajności emitery wybrać 2 czy 4 l/h? (Tutaj też zastanawiałem się raczej nad 2 l/h)
Linia będzie miała około 200m, ma zasilać tuje (mniej więcej co 60-70 cm) złącze podłączeniowe wypadnie na środku linii, co do spadku jest ale nie powiem jaki bo nie wiem, mogę dodać jeszcze że linie będzie miała kształt litery ?C?
Podłączenie w wodę ma być z ?kranu? czyli z instalacji miejskiej
Za każda pomoc będę wdzięczny.