Ogórek gruntowy - termin wysiewu,rozsada,uprawa

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
TomekD
200p
200p
Od: 16 lut 2013, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogórek gruntowy - uprawa z rozsady.

Post »

gienia1230 pisze:[...]wolę na sznurkach. Ale ja miałam dostęp do ogórków tylko z jednej strony bo rosły przy płocie a za płotem murek i lilakowy żywopłot. Ogórki właziły na lilaki no i miałam przechlapane, z drabinki trzeba było je zrywać. Ta siatka utrudniała mi dostęp do owoców, ale jak ktoś by miał dojście z obydwu stron, no to może być OK. Na plastykowej też próbowałam ale tylko raz.
Mogłabyś napisać jak duże były +/- oczka twojej siatki ?

Będę miał swobodny dostęp też tylko z jednej strony.
Zakładając że ogórasy będą rosły w rzędzie co 15cm to prowadząc przy sznurkach wydawało mi się że różnica (jeżeli chodzi o dostęp) w porównaniu z prowadzeniem przy siatce o dużych oczkach nie powinna być wielka... Za to zdecydowanie byłoby prościej bo sznurków do kontrolowania byłoby multum a siatka jedna.
Rozważania powyższe są czysto teoretyczne - zielonym w temacie ogórkowym jestem jak one same :wink:
pozdrawiam, Tomek
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam. Raz miałam ogórki prowadzone po siatce-nigdy więcej.Plątało to się jak nie wiadomo co.Problemy z napięciem i usztywnieniem siatki ,a jak zaczęły pędy iść do góry to istny cyrk. Teraz prowadzę po sznurkach obustronnie na konstrukcji. Na dwóch konstrukcjach mam 80 sznurków (dł340cmx70cm dółx185cmwys).Ogromna oszczędność ziemi(kto ma mały areał).Takie jest moje subiektywne odczucie,sposób wyboru w gesti zainteresowanego Pozdrawiam JOANNA
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12

Post »

Ja mam taką gotową konstrukcje i niema mowy o obwisaniu itp więc chyba zaryzykuje. :wit
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
TomekD
200p
200p
Od: 16 lut 2013, o 20:26

Post »

Po tym co napisały gienia1230 i slowianka75D o swoich doświadczeniach modyfikuję mój pomysł co do instalacji siatki.

Wydawało mi się do tej pory że wystarczy siatkę podwiesić tylko u góry na konstrukcji typu 'trzepak do dywanów'.
U mnie będzie to około 4m długości - całkiem sporo.
Problemem może być mało sztywna siatka i braku jej napięcia poniżej punktu jej zawieszenia. Na sporej długości powoduje to jej ściąganie do środka długości konstrukcji przez ciężar rosnących rośliny ?

Siatka jaką mam i zamierzam wykorzystać to:
http://www.intermaskft.hu/index.php?content=229
opisana jako 'Cucumber net'
Do kupienia w PL - słowa kluczowe 'siatka pnącza'.

Siatka z linku powyżej jest sztywna, jeżeli napiąć ją jeszcze poniżej punktu zawieszenia u góry to całość powinna być stabilna nie mniej niż kilkadziesiąt sznurków. Producent nie rozpieszcza nadmiarem wskazówek na swojej stronie www jak siatkę instalować, sugestia z etykiety:
Obrazek
(kliknij na zdjęciu powyżej)
wydaje się być jakąś wskazówką .
Zaryzykuję z siatką :idea:
pozdrawiam, Tomek
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

Mam sporo plastikowej siatki przeciw ptakom i spróbowałam w ubiegłym roku na nią puścić ogórki. Konstrukcja niewysoka ok. 1 m na prętach zbrojeniowych. Było nieźle, bo ogórki nie walały się po ziemi, ale wyższa konstrukcja by nie wytrzymała ciężaru, Co innego fasola - miałam ścianę 2x2 m. Siatka po tych eksperymentach do wywalenia - nie chciało mi się dłubać. W tym roku chyba powtórzę, bo zostało mi sporo siatki a na drzewa jej nie wykorzystam.
Dorota
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

TomekD pisze:Mogłabyś napisać jak duże były +/- oczka twojej siatki ?
:
Oczka około 5x5 cali, czyli coś koło 12,5 cm. Siatkę mocowałam taką srebrną szeroką taśmą z klejem (nie do zdarcia) na całej wysokości (około 5 stóp) do mocnych, wysokich tyczek, a tyczki dodatkowo do słupków w płocie mocno przywiązane były a i tak toto trochę obwisło.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p

Post »

A czym dokarmiacie ogórki?
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
x-s-D
---

Post »

Witam.Nawożenie rzędowe obornikiem bydlęcym granulowanym rozpuszczonym i rozcieńczonym.Dolistnie Florowit.W przypadku wyższej konieczności nawóz w płynie na bazie surowców naturalnych(wybór jest duży).Żeby nie być gołosłowną do południa wstawię zdjęcia ubiegłorocznej uprawy.Pozdrawiam Joanna.
x-s-D
---

Post »

Witam.Ogórki HERMES SKIERNIEWICKI nawożone rzędowo 27.06 oraz15.07.2013 w uprawie dwustronnej sznurkowej.Pozdrawiam JOANNA
Obrazek Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p

Post »

No super to wyglądało. ;:138
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

McMArchewka pisze: zastanawiam się nad jedną rzeczą. Skoro w jednej przegródce rosną sobie trzy rośliny to również trzy rośliny sadzisz w jedno miejsce :?:
Pomyśl logicznie. Wsiewam nasiona podkiełkowane, wiec mam pewność, że wzejdą. Po co więc miałbym wsiewać 3 nasiona by uzyskać jedną roślinkę ?
Dla pojedynczych roślinek do sadzenia na płasko szkoda byłoby doniczek. Taką rozsadę sadzi się gniazdowo co 15 cm. W efekcie uzyskuje się tyle roślinek ile z trzech palet przy siewie pojedynczym. Chodzi o miejsce na parapetach i o miejsce na działce.
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p

Post »

Pomidoro jak podkiełkowujesz nasiona???
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

W tym przypadku na złożonym kilkakrotnie papierowym ręczniku umieszczonym w kuwecie i oczywiście namoczonym wysypuję nasiona w ilości troszkę większej niż ilość doniczek x3. W temperaturze pokojowej tj ok 23 * po 24 h są już widoczne kiełki.
Mam też wypracowany swój sposób siewu takich nasion. Robię w doniczkach zagłębienia palcem wskazującym, umieszczam po 3 nasiona i dopiero jeśli we wszystkich doniczkach umieszczę nasiona przystępuję do ich przykrycia/ tym sposobem nie pominę żadnej doniczki z wysiewem/. Do przykrycia nasion używam łyżeczki od herbaty. Nabieram nią po trochę podłoża i wsypuję do każdego otworu i lekko przyklepuję. Robię tak by nie uszkodzić kiełków.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”