Siew, rosada,pikowanie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
heek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 sty 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r.

Post »

TAK! :D
_____Pozdrawiam ____
Awatar użytkownika
moonniiaa
100p
100p
Od: 13 sty 2012, o 08:55

Post »

O ile dobrze zrozumiałam, to co Kozula pisała dotyczyło wysadzania pod folię, a do gruntu sadzimy młodsze rozsady. Chyba, że coś nie zrozumiałam.
11krzych

Post »

Nie chodziło o folie czy grunt, tylko że odmiany generatywne sadzimy w innej fazie rozwoju niż wegetatywne.
Co to znaczy nie będę się wymądrzał, bo cała moja wiedza w tym temacie pochodzi z linku, który przytoczyła miki.
Awatar użytkownika
moonniiaa
100p
100p
Od: 13 sty 2012, o 08:55

Post »

Tuz nad zdjęciem Kozula napisała:
Te zasady nie obowiązują w uprawie polowej , tam sadzimy młodszą rozsadę
Czyli rozumiem, że uprawa polowa, to do gruntu, a nie pod folię, więc te zasady, które opisała powyżej nie dotyczą.??
11krzych

Post »

No faktycznie nie zauważyłem. Ale z tego wynika, że pomidory do uprawy w gruncie należy wysiewać pod koniec marca, a nie jak niektórzy, którym się bardzo spieszy.
konrad008d
100p
100p
Od: 29 sty 2012, o 19:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy ktoś zna dobry sklep internetowy w którym sprzedają ziemię do siewu i pikowania , bo u nas dopiero na początku Marca będą mieli.
Kolorowy
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 lut 2012, o 16:19

Post »

11krzych pisze:Nie chodziło o folie czy grunt, tylko że odmiany generatywne sadzimy w innej fazie rozwoju niż wegetatywne.
Co to znaczy nie będę się wymądrzał, bo cała moja wiedza w tym temacie pochodzi z linku, który przytoczyła miki.
Generatywne, wegetatywne... - troche się człowiek bedzie musiał nagimnastykować umysłowo by to ogarnąć, zrozumieć i przełożyć na umiejętne wysiewanie, we włściwym czasie :-)
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47

Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 3

Post »

ekopom Rozumiem i pochwalam ciekawe rozwiązanie. A co do mojej wizji chciałbym zaizolować dół podłoża oraz wierzch, luźno poustawiać palety aby był dobry przepływ powietrza między boksami. Tak wyprowadzony strumień ciepła z minimalnymi stratami będzie otaczał doniczki w paletach.

forumowicz co dwie głowy to nie jedna, nie bądz za skromny ;-).
Zmoderowano.
Comcia.

11krzych od dziś będe mierzył temp w pomieszczeniu w odstępach co 50cm, pewnie siewki znajdą się 15cm od stropu ;-) W pomieszczeniu gdzie ulokowany jest piec oraz skład opału wynosi 28C, ale jest minus - parter, okno zasłonięte drzew co wynikiem jest dość ograniczone światło dzienne.
Kolorowy
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 lut 2012, o 16:19

Post »

Czy siał kiedyś ktoś z was pomidorki na rozsade do ziemi uniwersalnej? Jakie były efekty?
Bo ja tak i pomidorki były niczego sobie, a wręcz bardzo ładne, jak miały ok 10 cm dostawały słaby roztwór florowitu.
Czy w specjalnej ziemi do rozsady mozna się spodziewać zdecydowanie lepszych efektów?
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Kolorowy pisze:Czy siał kiedyś ktoś z was pomidorki na rozsade do ziemi uniwersalnej? Jakie były efekty?
Ja zawsze siałam do uniwersalnej, dopiero w tym roku kupiłam ziemię do siewu, więc porównam. W tamtej ziemi rosły mi dobrze. Wyjątkiem jest ziemia z Biedronki. 2 razy do niej pikowałam sadzonki i rosły fatalnie. Za pierwszym razem nie wiedziałam czemu innym rosną sadzonki a moje stoją. Nie sadziłam, że w ziemi leży przyczyna. Kiedy to się powtórzyło, stwierdziłam, że chyba jednak ziemia zła, bo w innej rosły dobrze. Więcej tego błędu nie powtórzę.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Kolorowy

Ty masz widzę żyłkę kombinatora. To, że raz Ci się udało, to nie znaczy że zawsze tak będzie. Jak coś jest do wszystkiego to znaczy, że do niczego. Nie masz żadnych gwarancji, że do ziemi takiej ktoś nie domieszał zużytego podłoża ze szklarni zakażonego jakimis patogenami. Moja żona często przesadza kwiatki właśnie do takiej ziemi. I widzę nie raz jak obok kwiatka wyrasta jakaś trawa. Skąd nasiona w torfie wysokim ?.

Kup sobie, jak Pan Bóg przykazał podłoże do wysiewów i rozsad- nie kombinuj.
Pozdrawiam
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

pafcio pisze:To taki epytanie konkretyzujące - naczytałem się że do foliaka w połowie lutego siać, a wysadzać w kwietniu? Dobrze zrozumiałem, bo już mylne informacje miejscami do mnie napływają.
Wysadzić możesz do foliaka w kwietniu pod warunkiem ,że bedziesz grzał w tym foliaku.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja raz siałem i sadziłem do ziemi uniwersalnej i było w miarę ok. W następnym roku trafiłem jakąś zamiataną partię (z patykami, ziarnami zbóż i innymi atrakcjami :lol:), siewki chorowały na zgorzel i później także słabo rosły, pomogło dopiero odpowiednie nawożenie + Previcur. Od tamtej pory używam tylko porządnego podłoża.

A wracając do zasad siewu odmian generatywnych i wegetatywnych - uważam, że to już trochę wyższa "szkoła jazdy", wymagająca nieco praktyki w produkcji rozsady. Początkujący nie powinni się tym zbyt mocno przejmować, sadząc kilka odmian na pewno jakieś udadzą się lepiej a inne gorzej :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”