Stewia (Stevia rebaudiana)
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: herbata lub stevia ( stewia )
Nie znalazłam, widocznie teraz nie mają. Opisy innych ziółek są dość niechlujne. Jak ja tego nie lubię!
Waleria
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie wiem jak szukałaś ale ja po wpisaniu stewia na ich stronie widzę, że jest.
W zeszłym roku kupiłam nasiona firmy Vilmorin w Leroy. Może mają w tym roku. Kilka wzeszło i miałam parę krzaczków, niestety nie miałam dla nich czasu, więc nie były okazałe. Jeden stoi w donicy na klatce schodowej, może przetrwa zimę i wsadzę go do gruntu.
Pozdrawiam , Bożenka.
-
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
W tym roku też chcę poeksperymentować ze stewią i
zamówiłem ją sobie tutaj:
http://www.ogrodniczy.eu/product/id/4302,stewia-0-01g
zamówiłem ją sobie tutaj:
http://www.ogrodniczy.eu/product/id/4302,stewia-0-01g
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Rumianko, ale czy stoi na parapecie blisko szyby? Moje w skrzyneczce takie dość marne, ale chyba nadal wypuszczają małe, dość krępe sadzonki od korzeni. Stoją w pokoju na parapecie.
Tak, stoi przy samej szybie, ale to jest strona wschodnia. Wypuszcza pędy , ale wybiegnięte. Po niedzieli utnę je i spróbuję ukorzenić , może coś z tego wyjdzie.
Pozdrawiam , Bożenka.
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
"Nie wiem jak szukałaś ale ja po wpisaniu stewia na ich stronie widzę, że jest."
Ja wpisywałam: stevia.
Ja wpisywałam: stevia.
Waleria
-
Najważniejsze, że znalazłaś! Na stronie, którą podał jerry nasiona są o 2zł tańsze. Nie sprawdziłem tylko ile jest tych nasion.
Nasiona stawi z tego co wyczytałem tracą zdolność kiełkowania po 3 miesiącach od zbioru przy dodatkowej bardzo małej zdolności kiełkowania poniżej 50 % (jak coś pokiełbasiłem to niech mnie ktoś poprawi ). Tak że jeżeli
zbierane były jesienią to teraz są na granicy kiełkowania. Na opakowaniu firmy nasiennej oferującej nasiona stewii sugerowany wysiew nasion przewidziany jest na początku marca - może się czepiam dla mnie bzdura. Ponawiam prośbę o zakupie nasion stewii od kogoś z forum. Na oknie mam jedną roślinkę stewii pewnie posłuży jako dawca organów, ale uparłem się koniecznie na rozmnożenie tej rośliny z nasion. Zwłaszcza że jest to realne. Jeżeli nic nie wzejdzie nie będę miał do nikogo pretensji. Potrzeba mi niewielka ilość nasion chętnie podzielę się z innymi bo widzę zainteresowanie innych osób. I mała złośliwość handlowcom firm nasiennych dziękuję Chociaż każdy musi jakoś żyć a i wy też jesteście potrzebni.
zbierane były jesienią to teraz są na granicy kiełkowania. Na opakowaniu firmy nasiennej oferującej nasiona stewii sugerowany wysiew nasion przewidziany jest na początku marca - może się czepiam dla mnie bzdura. Ponawiam prośbę o zakupie nasion stewii od kogoś z forum. Na oknie mam jedną roślinkę stewii pewnie posłuży jako dawca organów, ale uparłem się koniecznie na rozmnożenie tej rośliny z nasion. Zwłaszcza że jest to realne. Jeżeli nic nie wzejdzie nie będę miał do nikogo pretensji. Potrzeba mi niewielka ilość nasion chętnie podzielę się z innymi bo widzę zainteresowanie innych osób. I mała złośliwość handlowcom firm nasiennych dziękuję Chociaż każdy musi jakoś żyć a i wy też jesteście potrzebni.
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
W ubiegłym roku było już późno gdy siałam nasionka z Vilmorin. Wykiełkowały rewelacyjnie.
-
MarioKros chyba się jednak czepiasz. Marzec to bardzo dobry termin na wysianie nasion tej rośliny. Skąd czerpiesz informacje, że nasiona tracą zdolność kiełkowania po 3 miesiącach? U mnie zanim je wysiałem przeleżały znacznie dłużej niż 3 miesiące i ładnie wykiełkowały.
-
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
Przemku, z tego co podali to nasion jest tam 0,1g.
MarioKros, nie wiem do kogo kierowaleś swoją "małą złośliwość" - ja handlowcem firm nasiennych nie jestem,
podałem tylko link do miejsca gdzie sam kupowałem, Ty nie musisz korzystać.
MarioKros, nie wiem do kogo kierowaleś swoją "małą złośliwość" - ja handlowcem firm nasiennych nie jestem,
podałem tylko link do miejsca gdzie sam kupowałem, Ty nie musisz korzystać.
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
Marzec będzie dobrym okresem dla nasion które nie są stare. A tej rośliny nasiona się starzeją, to nie jest pomidor że może leżeć 20 lat Przemek 1136 A informację zaciągnąłem np. stąd http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=7&p=2485367
Poruszcie niech wypowiadają się którym wschodzi, ja już kilka razy wysiewałem . Nasiona z firm nasiennych( nie powiem jakich) i allegro, do tej pory porażka. Kupię pewnie z różnych źródeł i trafie na te które wzejdą. No a jak nie to będę reklamował do skutku.
Jerry - ja jestem złośliwy z natury bez obrazy .
Poruszcie niech wypowiadają się którym wschodzi, ja już kilka razy wysiewałem . Nasiona z firm nasiennych( nie powiem jakich) i allegro, do tej pory porażka. Kupię pewnie z różnych źródeł i trafie na te które wzejdą. No a jak nie to będę reklamował do skutku.
Jerry - ja jestem złośliwy z natury bez obrazy .