Zaproszenie do ogrodu działkowego Krysi, cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zaproszenie do ogrodu działkowego Krysi, cz. 2

Post »

Och Wandziu, ten mój depresyjny dzień skończył się w poniedziałek rano bardzo wysokim ciśnieniem i obecnie jestem na l 4. Tak czasem mam, im bardziej obawiam się żebym nie zachorowała, tym częściej dopadnie mnie ta dolegliwość. Oznaki jesieni pojawiają się, liście z jabłoni opadają i u mnie, jabłuszka dojrzewają, a sąsiadka wykopała już marchew i mówi że sierpień to już jesień. Jesień jest też piękna niesie ciepłe barwy i bywa czasem nawet bardzo przyjemna. Nie żal tegorocznego lata, bo było przecież bardzo ciepłe.
Izuniu macierzanka, to moje wspomnienia z dzieciństwa, kiedyś to z niej plotłyśmy wianuszki na 15 sierpnia , udekorowane daliami i różami przewiązane wstążką po kilka razem, zasuszone, wisiały w kuchni jakiś czas.
Tak sobie oglądam właśnie zdjęcia i mimo, iż są marnej jakości pokażę Wam kwitnące róże, o które obawiałam się, że przemarzły.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu piękne mnie najbardziej urzekła ta na 2 zdjęciu ;:138
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Krysiu masz piękne okazy róż.
Życzę Ci szybkiego powrotu do zdrowia ;:168 ;:196
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2009, o 19:32

Post »

Krysiu!! Przepiękne masz różyczki!! ;:138 Ta żółta bardzo mi się podoba, a czerwone...szczęka opadła!! ;:oj Widzę, że masz także różę w kolorze herbacianym :) Marzenie mojej żonki :roll:
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Gosiu masz rację mnie również ta róża zauroczyła piękna .Krysiu masz mnóstwo róż w swoim ogródku i to w dodatku wszystkie zdrowiutkie z błyszczącymi listkami ;:108 jestem pełna podziwu ;:180 ;:180 to samo z begoniami .Masz rację im bardziej bronisz sie przed chorobą tym ona szybciej za Tobą goni
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu,jak zdrówko? Roze masz przepiekne,czy one wszystkie jednocześnie ci kwitły?
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Krysiu pisałaś wcześniej,że róże bardzo Ci chorują i mając ograniczenia używania chemii ciężko je utrzymać.
A tu takie pięknotki na zdjęciach - lubię na nie patrzeć bo wiele z nich ma piękne i bardzo różniące sie kształty - o zapachu nie wspomnę bo zaraz będę kichać ... :;230
Jabłuszka swoje podobnie przerabiam jak Ty - duży garnek i do przodu ale tym sposobem tylko do ciasta więc smażę troszkę dłużej choć na ciasto w blaszce przed nałożeniem masy jabłecznej można posypać pokruszone biszkopty i wchłoną sok.
Natomiast jako dżem do chleba czy placków smażę a raczej piekę w dużej blaszce w piekarniku mieszając dosłownie ze 3 razy w trakcie. Zapach w mieszkaniu smakowity bo oczywiście cynamon, imbir i goździki roztarte w moździerzu dodane do pieczenia. Pod koniec staram się aby górna warstwa lekko się przybrązowiła- jakby przypaliła kontrolowanie wtedy łapią taki posmaczek. Zamykam je tradycyjnie w garnku z wodą bo w piekarniku nigdy nie próbowałam. Musze popytać koleżanki jak one to robią.
Pozdrowienia i ;:196 ;:196 ;:196 dla wszystkich
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p

Post »

Róże w tym roku mnie pozytywnie zaskoczyły. Późno się opuściły po zimie, ale przetrwały. Mniej w tym roku chorują, myślę, że jest to zasługa suszy jaka panuje. Wiem, że przy podlewaniu nie należy moczyć liści, ale nigdy nie mam tyle na to czasu i podlewam deszczownicą. Kwitły prawie jednocześnie, a obecnie szykują się do powtórki. Mają u mnie za mało miejsca, zarosły je wysiewające się orliki.
Obecnie w ogrodzie widać tylko kwiaty słoneczniczka, rudbekii i floksów. Przed działką dzielnie trwają w kwitnieniu czerwone dalie i pomarańczowe kanny.
Całe moje około 100 mieczyków jest chore, do wycieńcza lub do wyrwania, nie wiem co właściwie powinnam z nimi zrobić. Ani jeden nie kwitnie.
Myślę o przesadzaniu niektórych roślin. Miejsca i tak jest na nie zbyt mało. Dojrzały już jabłka na jednej jabłoni i trzeba się zabrać za kolejne przetwory. Pewnie dodam, za poradą Krysi przypraw.
Nie ma już specjalnie co pokazywać, zakwitną jeszcze tylko zimowity.Ogród nie zmienia się już tak często jak do tej pory.
Po pracy nadal jeżdżę prosto na działkę i wracam nocą do mieszkania. Na FO zaglądam jak zwykle w wolnej chwili w pracy. Jeżeli jest możliwość to coś napiszę, ale wiecie jak to jest w konspiracji.
Ja też pozdrawiam wszytkich odwiedzających mój wątek.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

NO dobrze, Krysiu, ale nie powiedziałaś nam, co to za róża na tej drugiej fotce, która nam się tu tak spodobała. Najpiękniejsze jest to, że ma ona jakby trzy środeczki. Moja Dronning Margrethe tak miała. Czy to ona?
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p

Post »

Tak, przepraszam Was, to powinna być róża chopin. Ona najlepiej przetrwała zimę i ładnie sie rozrosła. Piszę powinna, ponieważ trochę pomieszałam przy dosadzaniu róż, a dołączone karteczki z opisem wyblakły. Tak samo jak wydaje mi się, że żółta to citrina, a pomarańczowa to aleksander. Z tym, że szkółka zastrzegała w zamówieniu, że jeżeli brakuje wybranej, to wysyłają inna podobna i mnie to odpowiadało. Ja kupiłabym jeszcze więcej róż, ale tak mam ciasno, dopiero po zlikwidowaniu warzywnika przybędzie mi miejsca, a mnie z kolei szkoda tych pietruszek, selera i czosnku. I tak sama nie wiem co bym chciała. Za mało mam też czasu na ogródek, obiecuję sobie, że na emeryturze to będzie inaczej. W dodatku rośnie duża śliwa nasza i druga sąsiadki i nic pod nimi nie może rosnąć zdrowo. Śliwy są ogniskiem czegoś, co niszczy wszystko. A ja śliwki lubię.
Poczytałam w postach, o biedronkowych zakupach, reklama zadziałała, wiec i ja pojechałam i kupiłam różnych tulipanów i żonkile. Dobrze, że tam nie można zapłacić kartą, to mnie ograniczyło w ilości.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na fotce to na pewno nie jest Chopin ,bo ani nie ma takich kwiatów ani listków Chopinowych .To jakaś pięknisia Krysiu .Aleksander to na pewno jest jeżeli ma mnóstwo wielkich kolców
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p

Post »

Dziękuję Jadziu, właściwie to jest mi wszystko jedno, ale najbardziej byłam przekonana, że to powinien być chopin, ponieważ innej białej nie mam, ale tak jak pisałam ta szkółka wysyła raczej to co ma dopasowując do zamówienia. Szkoda, że nie znam się na różach taj jak Wy, może brakuje mi kontaktu z osobami mającymi wiedzę. Planuję, że może kiedyś poodwiedzam Wasze ogródki i będę starała się poszerzyć zainteresowanie w tym temacie. Ogólnie to moje róże za mało mają kwiatów, jest za dużo cienia i może mają za ciasno. Działka to głównie trawnik dla rekreacji z basenem, trampoliną piaskownica i miejscem dla zabawy Roksanki i biesiadowania rodzinki. Mieszkając w bloku bardzo nam tego brakowało. Dobrze, że mam przyzwolenie na taką ilość rabatki. Pod wpływem FO pobiegłam do Biedronki i też nakupiłam cebul tulipanów. A na giełdzie kwiatowej to można wszystkie pieniądze wydać, mało tam jeżdżę bo aż przykro , że nie ma gdzie wszystkiego wsadzać.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu nic straconego możesz temat różany nadrobić .Ja też sie ciagle uczę i uczę, a i tak mądrzejsza nie jestem :;230 Chopin to charakterystyczna róża z wielkimi jasno zielonymi matowymi liśćmi
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”