Żywopłot - z czego?Co polecacie?
-
- 100p
- Od: 10 sie 2008, o 17:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Też jestem zdania, że chodzi o ligustr - niektórym starszym ludziom tak się zakodowało w głowie, że chcąc kupić sadzonki ligustru pytają o sadzonki "żywopłotu" (mając na myśli oczywiście ligustr)
To taki efekt małego urozmaicenia gatunków żywopłotowych w tamtych czasach - chociaż oczywiście ligustr to super roślina na cięte żywopłoty
To taki efekt małego urozmaicenia gatunków żywopłotowych w tamtych czasach - chociaż oczywiście ligustr to super roślina na cięte żywopłoty
- krzysiek86
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Na wiosnę posadziłem ciężko kupione winobluszcze (Nie wiedziałem jeszcze, ze mógłbym sobie pobrać sztobry i ukorzenić). Prawie nie urosły do tej pory, ciągle jest łyso. Na wiosnę też obciąłem stary winogron, praktycznie do pnia. W tej chwili ma 2 ÷ 2,5 metrowe pędy i olbrzymie liście. I skutecznie mnie oddziela, kładąc się na płocie. Więc może postaw na jakość żywopłotu, a nie na szybkość, a dopóki "jakość" nie zacznie działać zrób coś tymczasowego (czyt. "pnącza")?
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- Aska
- Od: 13 kwie 2006, o 14:36
Wtedy nie pomyślałam, bo białe kulki tak fajnie pękały pod butem ... A teraz działa już wiedza i wyobraźnia. Nawiasem mówiąc jako dziecko zjadłam jeden owoc konwalii ... Do dziś pamiętam, jak mi ciocia pchała palce do gardła, bym wszystko zwróciła... Błeeee...mirzan pisze:Jak chodziłaś do tej szkoły, nie wymyśliłaś,aby jeść śnieguliczkę, natomiast wymyśliłaś
to teraz.Czy nie jest to dziwne?
- maakita
- Od: 17 maja 2007, o 08:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nawet jak ktoś to posadził nie wyobrażam sobie, by zdążył się zrobić z niego żywopłot. Przynajmniej u mnie w tamtych czasach. To musiało być coś szybko rosnące i mało wymagające - lingust najpewniej. Śnieguliczek u mnie było trochę, ale nigdy w żywopłocie.bishop71 pisze:Bukszpan, ale odmiany nie znam
Ładnie wyglądają i rosną do 1,5-2 m: krzewuszki (Weigela) odmiany „Nana Variegata” i „Red Prince”, tawuły japońskie (Spirea japonica) odmiany „Walbuma” i „Snowmound”, tawuła Douglasa (Spirea douglasii) odmiana Menziesa czy tawuła szara (Spirea x cinerea) odmiana „Grefsheim” (ślicznie przewieszające się pędy, rośnie do 2 m, pięknie kwitnie wiosną), piękne też są jaśminowce (Philadelphus), różne odmiany hortensji, złotliny (Kerria japonica), niektóre żylistki (Deuzia). Trochę większe (2-3 m), ale bardzo ładne są derenie i wiele innych krzewów liściastych.
pozdrawiam
Aneta
Aneta