Ogródek Robaczka cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz. 2

Post »

Cześć :wit
Zimno za oknem i wieje, więc dzisiaj odpuszczam sobie prace ogrodowe, raczej kominek i kawka ;:173

Martusia, jaśminowców mam u siebie kilka, ale tak się złożyło feralnie, że jeszcze nie widziałam jak kwitną... ;:174 2 lata temu były posadzone już po kwitnieniu, a w ubiegłym roku skosił je doszczętnie mróz w maju i już się nie pozbierały.. ;:145 Mam nadzieje, że w tym roku je zobaczę ;:173 Nie mogę się doczekać...tak jak krzewuszek.. ;:224
Jule - miałam w ubiegłym roku 2 tawułki, ale coś marnie u mnie rosły.. ;:218 Myślę nad azaliami, to naprawdę fajny pomysł. W weekend czeka mnie wycieczka do szkółki w Kórniku ;:173 Myślisz, że mogę posadzić 3 sztuki? różne kolory?
Misiu53 - Twój post został "pożarty" przez zbyt obszerny cytat :wink: ledwie go wypatrzyłam - miło mi, że Ci się podoba u mnie, zapraszam ponownie :wit
Elu, gratuluję i faktycznie tanio udało Ci się kupić te cudne roślinki ;:108 Powiesz w jakich warunkach je zimowałaś?
Ewa, dzięki ;:173 Te widoczki ze strony 10 to tegoroczna wiosna, a oleander i bugenwille to ubiegły sezon ;:131
Ewelinko, bugenwille zimowałam w chłodnym pokoju (ok. 15 st.) od strony północnej - przeznaczyłam ten pokój na "chłodnię" dla roślin zimujących w domu. Podlewałam umiarkowanie, żeby tylko całkiem nie wyschły. W marcu mocno podcięłam i przesadziłam do odrobinę większej donicy. Już wypuszczają listki - teraz zaczynam nawożenie. W maju wystawię je na taras ;:108
Kasiu, dzięki za podpowiedź - fajowe nazwy, bardzo smakowite.. ;:333 Muszę obczaić jak wyglądają ;:224 Jeżówki dotychczas kojarzyły mi się tylko z kolorem żółtym - są bardzo urokliwe, takie ogrodowe słoneczka, ale u mnie żółty średnio pasuje..Mam tylko jedną rabatę w takiej tonacji, z różami Sahara i bardziej herbaciane - Friendship, ale przełamane fioletem i to by było na tyle. Nie upieram się jakoś obsesyjnie, żeby żółtego nie było, ale jak dotąd stawiałam na pastele - róże, fiolety, błękity i staram się tego trzymać.. choć czasem brakuje mi konsekwencji i wtedy powstaje np. rabata krwisto-czerwonych róż ;:167 :;230
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Kasiek, żółte to rudbekie :D jeżówki są różowe , białe, czerwone, pomarańczowe, cytrynowe, waniliowe ;:138
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aaaa, jasne ;:oj Kasia, pomieszałam wszystko ;:124 tak, jeżówki są fajne ;:131 Podoba mi się zielonkawa odmiana "Green Jewel" ale jeszcze nie spotkałam w centrum ogrodniczym ;:218 Kupowałaś swoje przez neta czy u siebie?
*moje wątki*
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kupowałam w szkółce niedaleko: Tomato soup, Hot papaya, Meringue, czatuję na te co pisałam wcześniej. Ale niestety ceny podobne co w necie czyli ok 25zł, ale za to kwitnące, więc widzisz co kupujesz :D Ja tak zdecydowanie wolę, jeśli chodzi o byliny.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu czego się nie dotkniesz, to zamieniasz w "złoto" :D
Z wielką ciekawością czekałam, jak będzie wyglądał śródziemnomorski ogród w Twoim wykonaniu i muszę przyznać, że działasz z rozmachem ;:333
Chciałabym w tym momencie napisać jeszcze coś błyskotliwego, ale czuję się onieśmielona tymi wszystkimi roślinami, dodatkami, poziomem zdjęć... i nic mi do głowy nie przychodzi :oops:
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, będę musiała się rozejrzeć w maju w okolicznych szkółkach - ale o ile pamiętam, to w ubiegłym roku do kupienia była tylko jedna opcja - "jeżówka" :;230 Skusiły się moje obie sąsiadki, więc ja odpuściłam.. ;:131 Kwiaty były tylko różowe (zgaszony, brudny róż), ale gdyby pojawiła się jakaś fajna odmiana, to się skuszę :uszy Muszę zajrzeć do Ciebie jak wkomponowałaś je w rabaty..są chyba dosyć wysokie, więc raczej na drugi plan..?
Iwonko, kochana, plany zawsze jakieś snuje, bo bez nich byłoby mi nudno.. ;:131 Ale to żaden śródziemnomorski ogród tylko zakątek przy ścianie, gdzie zbiorę wszystkie uzbierane egzotyczne chabazie w jednym miejscu i ubiorę w całość ;:131 Do tego dorzucę trochę ziółek do sałatek i obiadków i tyle... :lol:
Zdjęcia pstrykam hobbistycznie, lubię to i cieszę się, że mogę dzielić się z Wami swoją pasją ;:173 Każda uwaga jest dla mnie cenna, a komentarz czy ciepłe słowo to miód na moje serce, zaglądaj jak najczęściej ;:196
*moje wątki*
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kasiu, te w kolorze zgaszonego różu to najbardziej popularna odmiana, też ją mam. A te nowe odmiany w tym roku przesadzam w inne miejsce i powstanie czerwono, pomarańczowa rabata z dodatkiem żółtej rudbekii :) A jak dostanę te kolejne, to jeszcze nie wiem gdzie pójdą :lol: Na pewno muszą być w drugim rzędzie ;:108
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Kasiu, cudne hiacynty :D U mnie będą w tej samej kolorystyce, ale za kilka dni. Po dwudniowych deszczach wszystko ruszyło w błyskawicznym tempie. Mam wrażenie, że trawę trzeba będzie już kosić, bo urosła niesamowicie po tym deszczu.
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11

Post »

Jeśli chodzi o miejsce przed świerkami, Jule ma racje, tawułki to dobry pomysł. Połączyłabym je z pięciornikami i miałabyś kolorową rabatę przez cały sezon. Druga opcja to wrzosy i wrzośce. Miejsce wydaje się idealne.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Kasiu, nie nadążam, a wszystko chciałabym poczytać, pooglądać. Tym bardziej, że jestem zauroczona metalowymi elementami jakie masz w ogrodzie.
Lubię je oglądać i się zastanawiać czy mogę podobnie zrobić u siebie. Do jesieni będę musiała obrać jakieś rozwiązanie dla Białego Edena i Edenki, a i dla Laguny. Decyzję podejmę dopiero jak zobaczę w jaki sposób rosną te trzy róże. Tymczasem może jeszcze coś u Ciebie zauważę :;230 .
Masz już piękne kwiaty ;:224 .
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu - dzięki, że zwróciłaś uwagę na jeżówki - będe o nich pamiętać ;:173
Monia, cały ogród zazielenił się w oczach, u nas też chyba zaplanujemy koszenie na weekend ;:108
Majka :wit Oglądaj i wypatruj, zapraszam ;:138 Podporę dla róż powinnaś dobrać z myślą o całej części ogrodu, w której będzie się znajdować - żeby była jego integralną częścią. Róże poradzą sobie i na pergoli i na kolumnie czy drabince - istotne jest, jak dużo jest miejsca wokoło i jaki jest układ całej rabaty. Może wrzuć fotki tego miejsca gdzie rosną wspomniane róże i wspólnie coś wymyślimy?Jak już podejmiesz decyzję, wystarczy nabazgrolić projekt i wysłać do wyceny kowalowi albo szukać gotowych elementów w marketach, jak wolisz.
Asiu, pięciorników już mam sporo w ogrodzie, a wrzosy chyba jednak nieco zginą pod tymi świerkami, są zbyt niskie. Poza tym wrzosy chyba mnie nie lubię, sporo mi przemarza co roku i z mojego wrzosowiska pod brzozą zostało zaledwie kila krzaczków ;:224 Do tawułek faktycznie muszę zrobić drugie podejście i posadzić je w grupie, może wtedy będą się korzystniej prezentować. Dwa krzaczki które miałam w ubiegłym roku, nie zagrzały u mnie miejsca... ;:224
Skoro o tawułach mowa...zanim urwało mi głowę na zewnątrz, cyknęłam kilka fotek w ogrodzie. Jeszcze niedawno na tawułach Grefsheima była tylko mgiełka - teraz jest już obietnica kwiatów ;:170

Obrazek Obrazek
*moje wątki*
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Kasiu, my też planujemy koszenie w najbliższy weekend... Trawa w oczach rośnie, a co najważniejsze, pięknie się zieleni...
Tawuły u Ciebie wyglądają już nieziemsko, jeśli jutro nie będzie padać, to polecę obejrzeć czy moim też się tak ładnie rzuciło na gałązki ;)
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Dziś dzień stracony-w domu, bo pada. Pogoda usypiająca, co pewnie zaraz zakończy się padnięciem na łóżko. Myślałaś o chudych podpórkach na 2 albo 3 powojniki między świerkami?
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”