Chwastnica ,komosa i inne trawy niszczące trawnik
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 cze 2020, o 10:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ratowanie trawnika - pomocy
Cześć,
Nie jestem ekspertem, ale mało informacji podałeś. Nie wiadomo jaka to trawa, jaka ziemia (pochodzenie) z jakim pH. Czym traktowana, jak pielęgnowana. Trawa wygląda marnie, lepiej wydać więcej na dobrą trawę, niż później tyle samo na preparaty do ratowania. Chwasty można ubić opryskiem na wielolistne rośliny, ale i tak te występujące źdźbła są bardzo rzadkie. Wydaje mi się, że podłoże może być niesprzyjające, stąd chwasty czują się dobrze, a trawa ledwo żyje...
Nie jestem ekspertem, ale mało informacji podałeś. Nie wiadomo jaka to trawa, jaka ziemia (pochodzenie) z jakim pH. Czym traktowana, jak pielęgnowana. Trawa wygląda marnie, lepiej wydać więcej na dobrą trawę, niż później tyle samo na preparaty do ratowania. Chwasty można ubić opryskiem na wielolistne rośliny, ale i tak te występujące źdźbła są bardzo rzadkie. Wydaje mi się, że podłoże może być niesprzyjające, stąd chwasty czują się dobrze, a trawa ledwo żyje...
To trawa jednoroczna, chyba palusznik krwawy, która po koszeniu będzie się osłabiać i wymierać.
Tak jak pisałem na początku, trawnik założony 2 miesiące temu. Teren suchy piaczczysty w koło lasy A także samosiejka sosny, zatem pewnie i ziemia słaba pod trawę. Trawę posialem mieszankę na tereny suche, ale co ciekawe na początku rosła ładnie i była gęsta.pozniej zaczęło się pojawiać dużo tego chwasty A mniej trawy. Widać że się rozrasta dlatego pytam czy można coś z tym jeszcze zrobić zanim rozejdzie się na cały trawnik. Z tego co widziałem u sąsiada nie ma takiego problemu tylko sama trawa, więc nie jest to raczej problem gleby.
Re: Chwastnica ,komosa i inne trawy niszczące trawnik
Teraz to wydaje mi się jakby sie wzmacniala i rozrastała. Rośnie nisko przy ziemi i raczej ciężko będzie ją wykosic. A jakieś inne rozwiązania, może jakieś opryski? Czy w ogóle można opryskiwac 2miesieczna trawę?
-
- 200p
- Od: 5 cze 2013, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Raczej nie ma oprysku by wytępić konkretny gatunek trawy w trawniku. Pozostaje tylko ręczne wyrywanie i dosianie trawy w puste miejsca. Jeśli ten chwast to rzeczywiście trawa jednoroczna to nie można dopuścić by wydała nasiona, bo za rok będzie jej więcej.
Możesz podać skład tej mieszanki na tereny suche?
Możesz podać skład tej mieszanki na tereny suche?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
Tyle lat żyję na tym świecie, a nie wiedziałem że komosa jest trawą. Człowiek uczy się do śmierci.
Tylko mechanicznie można się pozbyć takiego chwastu.
Selektywne środki przeciw niektórym konkretnym odmianom niepożądanych traw podobno istnieją ale były też opinie, że z tą selektywnością jest różnie. Krótko mówiąc wykańcza się w pewnym stopniu sam trawnik. Nie warto.
Selektywne środki przeciw niektórym konkretnym odmianom niepożądanych traw podobno istnieją ale były też opinie, że z tą selektywnością jest różnie. Krótko mówiąc wykańcza się w pewnym stopniu sam trawnik. Nie warto.
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
-
- 200p
Twoim zdaniem to jest komosa biała? Chyba muszę pójść do okulisty.dziad_Jag pisze:Tyle lat żyję na tym świecie, a nie wiedziałem że komosa jest trawą. Człowiek uczy się do śmierci.
https://www.sumiagro.pl/wp-content/uplo ... 00x550.jpg
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 lip 2020, o 13:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cześć.
Jestem początkującym ogrodnikiem a właściwie ogrodniczką mieszkającą na wsi.
W tym roku zakładałam swój wymarzony trawnik...
W ubiegłym roku spryskałam wszystko roundoup, dzielnie grabiłam i równałam teren.
Nawiozłam także ziemię i tutaj chyba był błąd bo było w niej pełno nasion chwastów co widzę właśnie teraz.
W trawniku jest mnóstwo chwastnicy.
Początkowo wyrwałam całą komosę a było tego baaaardzo dużo. Jak skończyłam na trawniku pojawił się kolejny problem. Chwastnica.
Załączam zdjęcia jak wygląda trawnik założony w tym roku. Czy da się to jakoś usunąć?
Mam wrażenie że nawet ręczne usuwanie jest praktycznie niemożliwe przy takiej ilości chwastnicy...
Czy jeśli to roślina jednoroczna to znaczy że w przyszłym roku się nie pojawi i trawnik będzie wyglądał lepiej?
Jestem początkującym ogrodnikiem a właściwie ogrodniczką mieszkającą na wsi.
W tym roku zakładałam swój wymarzony trawnik...
W ubiegłym roku spryskałam wszystko roundoup, dzielnie grabiłam i równałam teren.
Nawiozłam także ziemię i tutaj chyba był błąd bo było w niej pełno nasion chwastów co widzę właśnie teraz.
W trawniku jest mnóstwo chwastnicy.
Początkowo wyrwałam całą komosę a było tego baaaardzo dużo. Jak skończyłam na trawniku pojawił się kolejny problem. Chwastnica.
Załączam zdjęcia jak wygląda trawnik założony w tym roku. Czy da się to jakoś usunąć?
Mam wrażenie że nawet ręczne usuwanie jest praktycznie niemożliwe przy takiej ilości chwastnicy...
Czy jeśli to roślina jednoroczna to znaczy że w przyszłym roku się nie pojawi i trawnik będzie wyglądał lepiej?
-
- 200p
Jeśli nie będzie nasion chwastnicy w ziemi to w przyszłym roku raczej jej nie będzie, ale na zdjęciach chyba już widać kwitnącą chwastnicę, więc część z nich raczej dostanie się do gleby i w przyszłym roku prawdopodobnie pojawi się kilku miejscach. Zdecydowanie trzeba to wyrywać, szczególnie te rośliny z nasionami by zminimalizować wysyp nasion. Pod koniec sierpnia dosiej trawy i przykryj ją ziemią/piaskiem by trawnik się zagęścił i by chwastnica nie miała możliwości kiełkowania w przyszłym roku.
- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie też się nasiało tego w diabły i to jakaś makabra
Od ubiegłego roku walczę, czyszczę teren tak że nie powinno być ani jednej trawki po czym nagle na grządkach i chodniku wyrasta mi zielony dywan.
Od ubiegłego roku walczę, czyszczę teren tak że nie powinno być ani jednej trawki po czym nagle na grządkach i chodniku wyrasta mi zielony dywan.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 lip 2020, o 13:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.