CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.1
- desertrose
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 31 paź 2008, o 10:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Problem z kaktusami... pomocy
Dziękuję nie mogłam się doczekać i wygrzebałam ją z piachu, nie ma przebarwień, korzeń suchy, myślę, że przesadziłam z ilością piasku w tej mieszance... przesuszyłam ją po prostu.
Teraz domieszałam troszkę ziemi uniwersalnej, spryskałam wodą i zaczynam po troszku kaktusy podlewać
Kamień z serca
Teraz domieszałam troszkę ziemi uniwersalnej, spryskałam wodą i zaczynam po troszku kaktusy podlewać
Kamień z serca
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Problem z kaktusami... pomocy
Niech zostanie w tym samym podłożu. Na pewno nie wygląda ono na zbyt mineralne. Roślinka jest nieco za bardzo wyciągnięta z powodu zbyt małej ilości dostępnego światła. Aby się nie przechylała wystarczy posadzić ją głębiej. Gdy się ukorzeni będzie stabilniejsza.
Ponieważ opuncja została wybita z doniczki i ponownie posadzona to najbliższe podlanie jest możliwe za 2-3 tygodnie. Powstałe rany na korzeniach muszą się zagoić. Inaczej po podlaniu może wdać się infekcja i roślinka zacznie gnić.
Ponieważ opuncja została wybita z doniczki i ponownie posadzona to najbliższe podlanie jest możliwe za 2-3 tygodnie. Powstałe rany na korzeniach muszą się zagoić. Inaczej po podlaniu może wdać się infekcja i roślinka zacznie gnić.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Na POMOC !!! Brighamia Hawaiian Palm
Bardzo proszę o radę jak się opiekować moją ulubioną roślinką - sałatą na kiju. Wiem, że nie może być zbyt często podlewana i tak robię, przeważnie ok 1 raz na tydzień lub dwa. Podłoże ma przepuszczalne, może aż za bardzo? Liście nie rosną zbyt okazałe i zawsze jest ich nie więcej niż 7-8. Często opadają, choć na ich miejsce rosną nowe. Palma z czasem urosła trochę w górę, niestety ostatnio zauważyłam, że jej łodyga zaczęła jakoś "chudnąć", usychać. Czy powinnam ją częściej podlewać? Muszę się przyznać do jednego - niezbyt często ją zraszałam, a podobno lubi. Chciałabym, żeby kiedyś zakwitła. Stoi na parapecie, od strony zachodniej, ma dużo światła i ciepła. Sama jestem zmarzluchem więc w zimie nie dopuszczam, żeby w mieszkaniu było mniej niż 20 stopni, choć czasami pewnie w nocy bywało koło 19.
Co mam zrobić, żeby rosła duża, silna i żeby miała bujniejsze liście? Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Kilka zdjęć mojej palemki:
Co mam zrobić, żeby rosła duża, silna i żeby miała bujniejsze liście? Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Kilka zdjęć mojej palemki:
- kati-1976
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Chory kaktus
Nie wiem co się dzieje z Twoją roślinką.
Wiem na pewno, ze nie jest to kaktus. To jest Euphorbia tylko mam dylemat bo mam dwa typy E. ingens lub E. tetragona. Ale jestem skłonna pierwszej odpowiedzi
Wiem na pewno, ze nie jest to kaktus. To jest Euphorbia tylko mam dylemat bo mam dwa typy E. ingens lub E. tetragona. Ale jestem skłonna pierwszej odpowiedzi
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
pomarańczowe plamy-pomocy
Witam wszyskich
Forum znalazłem szukając w informacji,co może być przyczyną pomarańczowych plam na jednej z moich roślin.Wyglądało że jest ich pięć ale okazało sie że więcej.Po usunięciu cierni łodyga wygląda kiepsko-drugie zdjecie. Na pierwszym zdjęciu jest druga roślina,jeszcze nic z nią nie robiłem.proszę o porady jak to skutecznie usunać i co to jest.
pozdrawiam
Arek
[UR,L=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/93d ... 56b94.html][/URL]
Forum znalazłem szukając w informacji,co może być przyczyną pomarańczowych plam na jednej z moich roślin.Wyglądało że jest ich pięć ale okazało sie że więcej.Po usunięciu cierni łodyga wygląda kiepsko-drugie zdjecie. Na pierwszym zdjęciu jest druga roślina,jeszcze nic z nią nie robiłem.proszę o porady jak to skutecznie usunać i co to jest.
pozdrawiam
Arek
[UR,L=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/93d ... 56b94.html][/URL]
- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: pomarańczowe plamy-pomocy
Nie za bardzo wiem co to jest ale opryskałbym to Topsinem (można go kupić w jakiś ogrodniczych, może w Castoramie). Możliwe, że to jakiś grzyb.
Dzięki Artur89, spróbuje znaleść topsin albo coś co ma ten sam główny składnik.
Fiolimena dzięki za linki,wiki już wcześniej przeglądałem a na drugiej stronce znalazłem opis Zgorzelowej plamistości kaktusów-chyba to jest to.Węgiel drzewny i coś na grzybki powinno starczyć.Wyrzuciłem go dzisiaj z doniczki szukając jakiegoś robactwa ale nic nie znalazłem.Wymienie mu podłoże bardziej mineralne i zobacze co będzie dalej.
dzięki
Fiolimena dzięki za linki,wiki już wcześniej przeglądałem a na drugiej stronce znalazłem opis Zgorzelowej plamistości kaktusów-chyba to jest to.Węgiel drzewny i coś na grzybki powinno starczyć.Wyrzuciłem go dzisiaj z doniczki szukając jakiegoś robactwa ale nic nie znalazłem.Wymienie mu podłoże bardziej mineralne i zobacze co będzie dalej.
dzięki
Powiem tak, z wyglądu pasuje mi to na przędziorka (niestety zdjęcia nie oddają całości) ale na przedziorki to Magus 200SC. Po spryskaniu tym preparatem swoich kaktusów pozbyłem się tego cholerstwa.
a przędziorki cały czas żerują na roślinie czy siedzą w podłożu?OnArt pisze:Powiem tak, z wyglądu pasuje mi to na przędziorka (niestety zdjęcia nie oddają całości) ale na przedziorki to Magus 200SC. Po spryskaniu tym preparatem swoich kaktusów pozbyłem się tego cholerstwa.