CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
desertrose
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 31 paź 2008, o 10:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Problem z kaktusami... pomocy

Post »

Dziękuję :) nie mogłam się doczekać i wygrzebałam ją z piachu, nie ma przebarwień, korzeń suchy, myślę, że przesadziłam z ilością piasku w tej mieszance... przesuszyłam ją po prostu.
Teraz domieszałam troszkę ziemi uniwersalnej, spryskałam wodą i zaczynam po troszku kaktusy podlewać :)
Kamień z serca :)
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Problem z kaktusami... pomocy

Post »

Niech zostanie w tym samym podłożu. Na pewno nie wygląda ono na zbyt mineralne. Roślinka jest nieco za bardzo wyciągnięta z powodu zbyt małej ilości dostępnego światła. Aby się nie przechylała wystarczy posadzić ją głębiej. Gdy się ukorzeni będzie stabilniejsza.
Ponieważ opuncja została wybita z doniczki i ponownie posadzona to najbliższe podlanie jest możliwe za 2-3 tygodnie. Powstałe rany na korzeniach muszą się zagoić. Inaczej po podlaniu może wdać się infekcja i roślinka zacznie gnić.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
przecinek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 maja 2010, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Na POMOC !!! Brighamia Hawaiian Palm

Post »

Bardzo proszę o radę jak się opiekować moją ulubioną roślinką - sałatą na kiju. Wiem, że nie może być zbyt często podlewana i tak robię, przeważnie ok 1 raz na tydzień lub dwa. Podłoże ma przepuszczalne, może aż za bardzo? Liście nie rosną zbyt okazałe i zawsze jest ich nie więcej niż 7-8. Często opadają, choć na ich miejsce rosną nowe. Palma z czasem urosła trochę w górę, niestety ostatnio zauważyłam, że jej łodyga zaczęła jakoś "chudnąć", usychać. Czy powinnam ją częściej podlewać? Muszę się przyznać do jednego - niezbyt często ją zraszałam, a podobno lubi. Chciałabym, żeby kiedyś zakwitła. Stoi na parapecie, od strony zachodniej, ma dużo światła i ciepła. Sama jestem zmarzluchem więc w zimie nie dopuszczam, żeby w mieszkaniu było mniej niż 20 stopni, choć czasami pewnie w nocy bywało koło 19.
Co mam zrobić, żeby rosła duża, silna i żeby miała bujniejsze liście? Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Kilka zdjęć mojej palemki:
Obrazek Obrazek
Cmegorz
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 kwie 2009, o 19:32

Chory kaktus

Post »

Witam jak w temacie zachorował mi kaktus, prosze o diagnozę i jakieś porady. Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Chory kaktus

Post »

Nie wiem co się dzieje z Twoją roślinką.
Wiem na pewno, ze nie jest to kaktus. To jest Euphorbia tylko mam dylemat bo mam dwa typy E. ingens lub E. tetragona. Ale jestem skłonna pierwszej odpowiedzi :D
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
a-cactus
50p
50p
Od: 8 lip 2010, o 19:18

pomarańczowe plamy-pomocy

Post »

Witam wszyskich
Forum znalazłem szukając w informacji,co może być przyczyną pomarańczowych plam na jednej z moich roślin.Wyglądało że jest ich pięć ale okazało sie że więcej.Po usunięciu cierni łodyga wygląda kiepsko-drugie zdjecie. Na pierwszym zdjęciu jest druga roślina,jeszcze nic z nią nie robiłem.proszę o porady jak to skutecznie usunać i co to jest.
pozdrawiam
Arek
[UR,L=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/93d ... 56b94.html]Obrazek[/URL] Obrazek
pozdrawiam
Arek

zobacz moje "cierniaki"
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: pomarańczowe plamy-pomocy

Post »

Nie za bardzo wiem co to jest ale opryskałbym to Topsinem (można go kupić w jakiś ogrodniczych, może w Castoramie). Możliwe, że to jakiś grzyb.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Fiolimena
200p
200p
Od: 22 maja 2010, o 22:48

Post »

Ja tutaj wyczytałam, że czerwone plamki mogą być wynikiem podlewania w upalne dni (a nie choroby). Poparzenie.

Poczytaj sobie też tutaj. Jest coś o chorobach bakteryjnych objawiających się czerwonymi plamkami.
Awatar użytkownika
a-cactus
50p
50p

Post »

Dzięki Artur89, spróbuje znaleść topsin albo coś co ma ten sam główny składnik.
Fiolimena dzięki za linki,wiki już wcześniej przeglądałem a na drugiej stronce znalazłem opis Zgorzelowej plamistości kaktusów-chyba to jest to.Węgiel drzewny i coś na grzybki powinno starczyć.Wyrzuciłem go dzisiaj z doniczki szukając jakiegoś robactwa ale nic nie znalazłem.Wymienie mu podłoże bardziej mineralne i zobacze co będzie dalej.
dzięki
pozdrawiam
Arek

zobacz moje "cierniaki"
Awatar użytkownika
OnArt
200p
200p
Od: 4 sie 2009, o 18:01

Post »

Powiem tak, z wyglądu pasuje mi to na przędziorka (niestety zdjęcia nie oddają całości) ale na przedziorki to Magus 200SC. Po spryskaniu tym preparatem swoich kaktusów pozbyłem się tego cholerstwa.
Kaktusiarze - tacy - jesteśmy.
Moje STORCZYKI
Moje KAKTUSY
Awatar użytkownika
a-cactus
50p
50p

Post »

OnArt pisze:Powiem tak, z wyglądu pasuje mi to na przędziorka (niestety zdjęcia nie oddają całości) ale na przedziorki to Magus 200SC. Po spryskaniu tym preparatem swoich kaktusów pozbyłem się tego cholerstwa.
a przędziorki cały czas żerują na roślinie czy siedzą w podłożu?
pozdrawiam
Arek

zobacz moje "cierniaki"
Awatar użytkownika
a-cactus
50p
50p

Post »

Może to zdjęcie pomoże zidentyfikować w czym problem.OnArt, dzięki
Obrazek
pozdrawiam
Arek

zobacz moje "cierniaki"
Awatar użytkownika
OnArt
200p
200p
Od: 4 sie 2009, o 18:01

Post »

Obstawiał bym na 90% przędziorka. Spryskaj preparatem i powtórz procedurę za 2 tygodnie.
Kaktusiarze - tacy - jesteśmy.
Moje STORCZYKI
Moje KAKTUSY
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”