Parę moich kaktusów - banditoo cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Parę moich kaktusów - banditoo cz.2

Post »

No kwiaty nie mają efektowne ale dystyngowane 8-) i przynajmniej jestem konsekwentny :twisted:
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

Ha ha! Konsekwentny... a powiedz mi skąd się wzięły te lobiwki, astraki i inne duperele :twisted: Poza tym akurat wybrałeś rodzaj z którego (patrząc na portale aukcyjne) nie ma raczej aż takiego problemu z pozyskaniem roślin co w przypadku echinocereusów. Także wiesz, nie ma co porównywać ;P
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak już pisałem Astraki i Gymno stanowią główny człon kolekcji i ich mam po 3-4 skrzynki, reszta jest dodatkiem, na 3 miejscu sa lobivki i ich mam ze 2 skrzynki, reszta nie więcej niż po skrzynce na rodzaj, echinocereusów też mam skrzynke tylko maluchy. Fakt że gymnoli jest sporo bo są po prostu ładniejsze i chętniej zbierane :twisted: , co nie zmienia faktu że gymnoli też troche wysiewałem i będę jeszcze w tym roku wysiewał około 100 porcji. Właściwie będę wysiewał tylko astro i gymno, bo reszty już mi wystarczy
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne? To subiektywna odczucie :twisted: No widzisz, ty masz skrzynkę z innymi rodzajami a zwracasz mi uwagę jak pokażę zdjęcia kilku parodii czy lobiwek. Ja już pisałem u siebie, wy kupujecie gymnaki na kilogramy i jest efekt, ja w przypadku echinocereusów nie mam tak łatwo bo i źródeł brakuje (a już w ogóle tych godnych zaufania), chyba ze bym się wybrał do Chrudimia; dlatego wysiewam - siewki póki co nie robią wrażenia więc wydawać by się mogło, ze echinocereusów jest u mnie jak na lekarstwo.
Poza tym ja chcę zbierać rośliny oznaczone z nr. polowymi, a nie wszystkie możliwe, które wpadną mi w oko bo akurat są dostępne i podpisane (często błędnie) - żebyśmy się dobrze zrozumieli, nie mówię, że tak jest w twoim przypadku :wink: .
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

A co jakaś wojna ;:oj "bitwa na kaktusy"? Ja też jestem konsekwentna i nie dam się zaszufladkować :;230 a jak ktoś mi mówi że mam: igły, widły i powidła to odbieram jako komplement,
?wielobranżowość" jest teraz w modzie ;:170 ;:172
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nyskadu pisze:A co jakaś wojna ;:oj "bitwa na kaktusy"? Ja też jestem konsekwentna i nie dam się zaszufladkować :;230 a jak ktoś mi mówi że mam: igły, widły i powidła to odbieram jako komplement,
?wielobranżowość" jest teraz w modzie ;:170 ;:172
Bardzo dobrze przynajmniej nie będzie nudno
Artur89 pisze:Poza tym ja chcę zbierać rośliny oznaczone z nr. polowymi, a nie wszystkie możliwe, które wpadną mi w oko bo akurat są dostępne i podpisane (często błędnie) - żebyśmy się dobrze zrozumieli, nie mówię, że tak jest w twoim przypadku :wink: .
Nigdy nie masz pewności że to jest to co kupiłeś, nawet jak siejesz nasiona, sprzedawcą zdarzają się błędy nawet jak się na danym rodzaju dobrze znają.
Artur89 pisze:No widzisz, ty masz skrzynkę z innymi rodzajami a zwracasz mi uwagę jak pokażę zdjęcia kilku parodii czy lobiwek. Ja już pisałem u siebie, wy kupujecie gymnaki na kilogramy i jest efekt
Odrazu na kilogramy ;:209 , to są drobne zakupy. Mówiłem że zbieram wszystko co mi się podoba a w tym sezonie nastawiłem się na dwa rodzaje a właściwie na jeden bo drugi był zawsze priorytetowy
Artur89 pisze:echinocereusów nie mam tak łatwo bo i źródeł brakuje (a już w ogóle tych godnych zaufania),
A trzeba było nastawiać się na takie chwaściory :;230
Awatar użytkownika
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

I znowu ciekawe gymnoki ;:oj Z Astrophytum najbardziej lubię asteriaski, cudne, "kosmiczne dynie" :D
Natomiast Astrophytum myriostigma często traci pąki :( , nie wiem czemu :(
Pozdrawiam, Zuza
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj tam wojna - to po prostu 'barwna wymiana zdań' :lol:
Norma, że nigdy nie ma 100% pewności co do kupowanych roślin/nasion chyba, że to stały 'dostawca' u którego się zaopatrujesz i z doświadczenia wiesz, że możesz mu zaufać. Sądzę jednak, że pomyłki to raczej pojedyncze przypadki w tych polecanych źródłach, nikt nie jest doskonały. Sam wysiewałem nasiona echinocereusów z MG i trafiło się nasionko z, którego wyrosła siewka zupełnie inna niż pozostałe. Nie mniej to drobiazg. Mając do wyboru MG czy all wybiorę wiadome źródło.
banditoo pisze:A trzeba było nastawiać się na takie chwaściory :;230
Jestem po prostu ambitny :lol: Nie no, po prostu echinocereusy bardziej mnie rajcują niż buraczki. Co mi po gymnakach kiedy wiem, że można je zewsząd dostać, jaka to frajda - żadna :twisted: Stąd forum zalewa powódź tych roślin. Być może ludziom się podobają bo podświadomie wiedzą, że są one stosunkowo łatwo dostępne więc i jest większa możliwość, żeby zaspokoić swoją chęć ich posiadania :idea: :twisted:
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No na All wiadomo że nasiona są kiepskie, no jest taki jeden ale on lobivki sprzedaje.
A u czechów też kiepsko z nasionami?
Jeżeli chodzi o gymno to na All właściwie sprzedawały dwie osoby co do których mam pewność że dobry towar mają, obydwie z wrocławskiego PTMK
Awatar użytkownika
jorkis
500p
500p
Od: 24 cze 2012, o 18:20

Post »

Gymnolki rewelacja ;:oj , astraki również, a te ciernie wow.
Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie mam bagażu doświadczeń by oceniać czeskie źródła ale jeśli chodzi o ostatnie zamówienie od Dohnalika to nasiona kiełkowały bardzo przyzwoicie. Teraz ponownie spróbuje z MG z tym, że nie przesadzę już z zaprawą i zobaczymy czy to wina nasion czy zaprawy bo skoro nasiona od Dohnalika kiełkowały tak dobrze, a były trzymane w tych samych warunkach co te z MG to czynnik ludzki (czyli mnie) można sobie darować. Zamówię też i z innych źródeł Dohnalik, SuccSeed i co tam się jeszcze trafi.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

banditoo pisze:Dobra to wkleję, monotematycznie będzie :twisted:

GYMNOCALYCIUM BOZSINGIANUM - JO 1130-01
Obrazek

GYMNOCALYCIUM NIDULANS - STO 124
Obrazek

GYMNOCALYCIUM CARDENASIANUM - JO 605
Obrazek

GYMNOCALYCIUM MAZANENSE - STO 705
Obrazek

Gymnocalycium striglianum ssp.aeneum GN 90-120/893
Obrazek

GYMNOCALYCIUM SPEGAZZINII
Obrazek

Gymnocalycium SPEGAZZINI V.PUNILLENSE VS77
Obrazek

Gymnocalycium spagazzinii v. punillense VS 80
Obrazek

Gymnocalycium spagazzinii v. punillense JO 821.01
Obrazek

GYMNOCALYCIUM FEROCIOR - STO 1365
Obrazek

Gymnocalycium fricianum ,Pavlicek, 1999 , Nr kat. 1760
Obrazek

Gymnocalycium mihanovichii v. robustior, Pavlicek, 1999,Nr kat. 1877.10
Obrazek

Gymnocalycium bozsingianum HT 859
Obrazek

Gymnocalycium spegazzini , El Obelisco
Obrazek

Gymnocalycium riojense STO 7
Obrazek

Gymnocalycium guanchinense P226
Obrazek

Gymnocalycium ferocior STO498
Obrazek

Gymnocalycium saglionis
Obrazek

Astrophytum capricorne Lx 595,
Obrazek

Astrophytum capricorne v. maior SB323,
Obrazek

Astrophytum myriostigma strongylogonum GL 652
Obrazek

Lobivia ferox LH 634,
Obrazek

Weingartia westlii LH 667
Obrazek

Euphorbia obessa
Obrazek
Jak monotematyczność :?: gymnole są piękne :!:
Gymnocalycium ferocior STO498 jest już śliczny,a jak urośnie to dopiero będzie okazik .Też muszę mieć takiego ,ale to na wiosnę.
GYMNOCALYCIUM SPEGAZZINII wszystkie ładne ,ale najładniejszy ten pierwszy ,właśnie taki układ cierni najbardziej mi się podoba .
Mam jednego ,ale ciernie ma sterczące,też ładny ,ale ten ładniejszy.i też muszę go mieć :D
Reszta gymnoli również urodziwe...och jak jest długa moja lista,a miejsca tak mało :wink:
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

i gdzie ta zbiorówka notocactusów :!:
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)