Doświetlanie roślin / rozsad cz.2

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomysły na doświetlanie i podlewanie roślin.

Post »

Żywotność świetlówek jest badana w warunkach laboratoryjnych i nigdy nie będzie się zgadzała z rzeczywistym czasem użytkowania
(podobnie jak katalogowe zużycie paliwa przez samochody)Świetlówki doświetlające rozsadę i tak mają wspaniałe warunki pracy bo są zapalane najczęściej raz,dwa razy na dobę a nie kilkadziesiąt jak te na klatkach schodowych a mimo to potrafią działać po 2-3 lata.U mnie w domu prawie wszystkie kompaktówki są reperowane co najmniej 1 raz (znam się na tym),chyba że uszkodzi się sama "rurka"Elektronika nie wytrzymuje temperatur a najczęściej pada kondensator za 1,20 zł..Rekordzistka działała chyba 8 czy 10 lat i była reperowana kilka razy- to dopiero jest ekologiczne podejście!Pod tym względem zwykłe liniowe świetlówki są lepsze- nie ma się co psuć oprócz samej "rurki".Dla zainteresowanych:ŚWIETLÓWKA LINIOWA T8 18W 6500K PROMOCJA -skopiować i wkleić w ramkę wyszukiwarki na Al..
emila129
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 lut 2014, o 22:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)

Post »

Witam, również myślę o doświetlaniu roślinek, niestety nie mają za dużo światła u mnie. Czym je doświetlać? Mam taką zwykłą świetlówkę razem z przykryciem do akwarium, jest napisane na niej aqua-glo 40cm 15W. Czy będzie odpowiednia?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niektórzy twierdzą że jest to najlepsza z możliwych.Na pewno nie zaszkodzi,umieść ją jak można najniżej nad rozsadą.Ponieważ jest to pokrywa od akwa to pewnie jest czarna ,daj biały karton jako odblask-nie spal mieszkania!
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

To może zamiast kartonu lepiej wyłożyć folią alu :)
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam . Podzielę się pomysłem -co roku moje pomidorki cierpiały z powodu nie dogrzania stóp ( nie mam grzejników pod parapetami ) i niedostatku światła . Pierwszy problem rozwiązałam za pomocą kabla grzewczego do terrariów położonego na styropianie pod mini szklarenką z siewkami , a drugi problem za pomocą świetlówki do roślin akwariowych 2szt super GLO +odbłyśnik .Wszystko pochodzi z recyklingu po dawno zlikwidowanym 100l akwarium :wink:
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziunia87 pisze:To może zamiast kartonu lepiej wyłożyć folią alu :)
To było przerabiane, folia odbija ok 50% światła a biały kolor do 90%
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20

Post »

Skąd masz informację że folia alu odbija tylko 50% ? IMVHO odbija więcej światła niż biały kolor, odbija też więcej promieniowania podczerwonego.
Chociaż osobiście wolę stosować odbłyśniki do świetlówek i dodatkowo wyklejać folia lustrzaną.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

newrom
Ten temat był wałkowany i przerabiany, jak zresztą kalo pisze.
Najlepsza jest biała farba.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Lunarii
200p
200p
Od: 12 mar 2013, o 00:27

Doświetlanie rozsady pomidora

Post »

Za oknem pochmurnie, u mnie w domu ciepło (~25C) do tego nie mam południowego okna. Według opisów może to powodować wybieganie sadzonek. Sadzonki muszą być w takich warunkach do przepikowania, czyli minimum dwa tygodnie, następnie trafią już do lepszych warunków (chłodniej, południowe okno). Nie mniej przez te dwa tygodnie muszę wyprodukować dobry materiał a warunki mam jakie mam, nie pomaga też kąt padania promieni słonecznych o tej porze roku. Wpadłem (raczej przecież nie ja pierwszy) na pomysł aby doświetlić je lampką biurkową. W lampce jest żarówka 13W o temperaturze 6400K, pewnie w granicach 800 lumenów. Jak długo i z jakiej wysokości powinienem świecić, ma to wpływ na natężenie światła LUX i temperaturę, moim zdaniem powinno być min. 30cm żeby nie zagotować sadzonek.

Obrazek
Awatar użytkownika
Kropek
200p
200p
Od: 12 lip 2012, o 20:15

Re: Doświetlanie rozsady pomidora

Post »

Lunarii
200p
200p

Post »

Zmierzyłem aparatem natężenie światła w pochmurny dzień. Wyszło mi tak:

50*F5*5 / 1/100 * 100 czyli wyszło mi że natężenie światła za oknem o godz. 10 wynosi 1250 luxów. Nie wiem na ile taki pomiar aparatem może być dokładny...

Pod lampką zawieszoną na wysokości 20cm nad doniczeczką z sadzonkami położyłem kartkę a4 i dokonałem pomiaru. Wyszło mi pomiędzy 2500 a 7500 luxów (w zależności czy środek czy krawędzie). Czy takie naswietlenie będzie odpowiednie dla pomidorów? Ile godzin świecić? U mnie jest światło bezpośrednie tylko do 13 (bo okno wschodnie). Zamierzam doświetlać przez 8 godzin od 12 do 20 co Wy na to?

Za dwa tygodnie po przepikowaniu sadzonki pojadą na nowe miejsce tam nie trzeba będzie doświetlać. Z góry dzięki za odp.
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20

Post »

Albo musisz badać światło padające, albo odbite od powierzchni tego samego koloru.
Biała kartka jeśli cała będzie w kadrze spowoduje że aparat uzna ją za szarą (18%), to co było w kadrze gdy badałeś na zewnątrz to druga sprawa - np czarny asfalt czy biały śnieg, też będzie szary. Do tego dochodzi tryb pomiaru, jeśli matrycowy to tylko producent algorytmu może coś powiedzieć co i jak pokazuje aparat. Idealnie byłoby dać punktowy lub uśredniony i zastosować np białą kartkę w obydwu miejscach (normalnie się to robi tzw szarą kartą kodaka).
Lunarii
200p
200p

Post »

mierzyłem uśredniony obraz bez nieba. natomiast na karce mierzyłem punktowo. faktycznie najlepiej by bylo zmierzyć kartkę na zewnątrz dla wiarygodności pomiaru ide chyba na balkon:)

O co chodzi z tym 18%? jak do przełożyć na wynik.

Np. mierzę na ISO 100, białą kartkę, pomiar punktowy. Przesłona F5.

Na dworze - czas migawki 1/200s. z wzoru 50*F5*F5 / 1/200 * ISO100

czyli 1250 / 1/2 czyli 2500 lux.

Natomiast pod lampką 1/300 czyli 3750 lux.

Na parapecie 1/50 czyli 625 lux

Jak to zaadaptować do 18% ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”