Na pohybel zimie - jokaer
- Phacops
- 1000p
- Od: 8 wrz 2012, o 09:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Na pohybel zimie - jokaer
Czyli klasycznie...
Słyszałem kiedyś ze to lubi jednak na ciepło. Może teraz moja sztuka zakwitnie za rok bo naprawdę w tym roku po przesadzeniu tak poszła w masę że ho ho to teraz moja największa lobivia
Słyszałem kiedyś ze to lubi jednak na ciepło. Może teraz moja sztuka zakwitnie za rok bo naprawdę w tym roku po przesadzeniu tak poszła w masę że ho ho to teraz moja największa lobivia
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
L.ferox ma standardowe, jak na lobiwię, wymagania temperaturowe. Natomiast potrzebuje możliwie dużo słońca, chyba najwięcej ze wszystkich lobiwek.To warunek w miarę kulistego kształtu pędu, odpowiedniej jego średnicy, długich cierni oraz tworzenia kwiatów.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Ja po prostu nie bardzo mam inne warunki. To jest taka spiżarnia przy schodach na strych zamykana normalnie drzwiami z korytarza, ma również drzwi balkonowe bo jest wyjście na taras zrobiony z ganku.
Jednak to ma dach i zimą to szału nie ma ze światłem, no ale i ciemnicy też nie ma.
Strych jest nieocieplony, więc jednak jak jest mróz to i w spiżarni upału nie ma
jednak okazuje się, że dobrze zimują kaktusy. Chyba najważniejsze, żeby miały sucho w tym wszystkim.
W sezonie stoją w tunelu i słońca z kolei im nie brakuje.
Nawet jak były te czerwcowe upały to troszkę je cieniowałam.
Jednak to ma dach i zimą to szału nie ma ze światłem, no ale i ciemnicy też nie ma.
Strych jest nieocieplony, więc jednak jak jest mróz to i w spiżarni upału nie ma
jednak okazuje się, że dobrze zimują kaktusy. Chyba najważniejsze, żeby miały sucho w tym wszystkim.
W sezonie stoją w tunelu i słońca z kolei im nie brakuje.
Nawet jak były te czerwcowe upały to troszkę je cieniowałam.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- Phacops
- 1000p
- Kontakt:
A czy też jako jedna z największych lobivi nie wymaga też po prostu więcej miejsca?blabla pisze:L.ferox ma standardowe, jak na lobiwię, wymagania temperaturowe. Natomiast potrzebuje możliwie dużo słońca, chyba najwięcej ze wszystkich lobiwek.To warunek w miarę kulistego kształtu pędu, odpowiedniej jego średnicy, długich cierni oraz tworzenia kwiatów.
Moja sztuka ma swoje lata o ile wiem jest 15 letnia i wygląda tak
Przesadzona na wiosnę na niezły przyrost. To jest solidna kula większa od pięści... w tym roku była próba kwitnienia ale zasuszyło pąka. Jest na niezłej patelni słońca nie brakuje...
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
To jeszcze siewka. W naturze te lobiwki mają 20cm średnicy i 30cm wysokości. Faktem jest, że zbyt obficie nie kwitną. W zależności od lokalizacji czasem kwitną zupełnie młode i tym samym małe roslinki a czasem wyłącznie stare, duże egzemplarze.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Phacops
- 1000p
- Kontakt:
Wiadomo że są różne, pisałeś nie raz o nich choćby z racji zasięgu jaki mają. Kwiaty też są bardzo zmienne. Mam 2 sztuki jedna to jest na na zdjęciu i ma średnice 7cm i jeszcze mała to hm... Jak w tym roku dała pąka to pewnie już za rok zakwitnie a przynajmniej już musi patrząc na przyrosty. Mam inną sztukę trochę mniejsza i ta potrafi dać 5 kwiatów i różni się uzbrojeniem.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Wspaniałe wspomnienia, oby jak najszybciej można było oglądać podobne widoki, ale już w "realu". Niespodziewani "goście" na pierwszej fotce, dodają uroku roślinom i co ważniejsze, chronią rośliny przed intruzami, szczególnie tymi drobnymi skrzydlatymi owadami.
Ten kwiatuszek wybrałem z plejady super kwiatów, jako zasługujący na wyróżnienie:
Ten kwiatuszek wybrałem z plejady super kwiatów, jako zasługujący na wyróżnienie:
- wspaniały kwiat .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- jang
- 500p
- Od: 11 paź 2012, o 10:07
- Kontakt:
Wszystkie zdjęcia i ich zawartość a pierwsze i czwarte rewelacja
Pozdrawiam, Jan
Mój zielony parapecik - serdecznie zapraszam
Mój zielony parapecik - serdecznie zapraszam
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Co za reaktywacja!
Fotki, rośliny na nich i kwiatuszki rewelacyjne - z tych co to potrafią się spodobać każdemu. Jestem pod dużym wrażeniem!
Jedynie... Chciałbym takie widoki oglądać nie tylko raz na kilka(naście) miesięcy...
Fotki, rośliny na nich i kwiatuszki rewelacyjne - z tych co to potrafią się spodobać każdemu. Jestem pod dużym wrażeniem!
Jedynie... Chciałbym takie widoki oglądać nie tylko raz na kilka(naście) miesięcy...
Piękne kwitnące kaktusy . Szkoda, że przez całe lato "siedzisz" w pomidorach i dopiero teraz dajesz nam do pooglądania swoje cudeńka.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
Bardzo, bardzo wszystkim dziękuję za odwiedziny i słowa
barbra13- pomidory to już historia , cały czas zabierały mi winorośle,
jak będzie w przyszłym sezonie pokaże czas, ale niestety mnie go jakoś nie chce ubywać
M.powiedział, że... jakby wiedział..., że to tyle roboty przy winnicy jest, to by założył arboretum sosnowe
barbra13- pomidory to już historia , cały czas zabierały mi winorośle,
jak będzie w przyszłym sezonie pokaże czas, ale niestety mnie go jakoś nie chce ubywać
M.powiedział, że... jakby wiedział..., że to tyle roboty przy winnicy jest, to by założył arboretum sosnowe