Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6
Platfoot aka Brandywine Yellow, Platfoot strain, jest po prostu Brandywine Yellow, żeby tak powiedzieć, najwłaściwszy.
pozdrawiam, Gunnar
Mógłbyś jaśniej ?
Sugerujesz, że to ten sam pomidor ?
Sugerujesz, że to ten sam pomidor ?
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie wszystkie sadzonki Yellow Brandywine mają ziemniaczane liście.
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Krótko mówiąc są dwa rodzaje Brandywine, ale żeby stwierdzić czy są w zachowaniu i smaku takie same bądź różne, trzeba by na jednej działce, w takich samych warunkach mieć oba .
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A teraz pochwalę się swoimi sadzonkami. Przesadzone w większe pojemniki 9 dni temu, część z późniejszego siewu 3 dni temu. Sadzonki stawiałam na dnie pojemnika i sypałam ziemi do oporu, ponad uszczykiwane liścienie. Te starsze od tygodnia stoją całą dobę na balkonie. Nie rosną wzwyż ale łodygi wszerz, mężnieją. Zrobiły się takie ciemnozielone. Ta skrzynka na pierwszym planie to rzecz jasna nie są pomidory
A tu dwie sadzonki. Jedna z lewej strony to przykładowa (akurat w tym przypadku Saint Pierre) a druga z moich starych nasion, uprawiana dawno temu odmiana NN nazwana przeze mnie paprykowy. Już po sadzonce widać, że to odmiana typowo generatywna, zdechlaczek. Najbardziej się też wyciągała i ma długie międzywęźla.
A tu dwie sadzonki. Jedna z lewej strony to przykładowa (akurat w tym przypadku Saint Pierre) a druga z moich starych nasion, uprawiana dawno temu odmiana NN nazwana przeze mnie paprykowy. Już po sadzonce widać, że to odmiana typowo generatywna, zdechlaczek. Najbardziej się też wyciągała i ma długie międzywęźla.
Pauluś, nie Yellow Brandywine, tylko Brandywine Yellow. Swoją drogą szkoda, że nie mam i tego z regularnymi liśćmi. Ja mam z ziemniaczanymi. Porównałabym chętnie obie wersje .PaulaPola pisze:U mnie wszystkie sadzonki Yellow Brandywine mają ziemniaczane liście.
A to moje pomidorki w namiocie. Prawie wszystkie mają pączki .
- Dagmara
- 200p
- Od: 24 mar 2010, o 18:11
Kasiu śliczne masz pomidorki
Ja jutro swoim zrobię sesję zdjęciową i wstawię kilka fotek na forum .
Ja jutro swoim zrobię sesję zdjęciową i wstawię kilka fotek na forum .
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
Karolina,nemezja pisze:Poszłam nawet sprawdzić czy nie pomieszałam krzaczków w odmianami albo zdjęć. Ale nie. Wszystkie podpisane jako Brandewine Yellow są takie. A co wyrośnie zobaczymy. Nasiona nie są z akcji wymiany.
mogłabyś zdradzić, źródło tych nasion, jeśli nie pochodziły z akcji ?
Kasia,
sliczne krzaczki.
Przypomnij się jesienią, bo teraz, to chyba już trochę późnawo, to wyślę Ci tego "odmieńca".
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Kasencja, zapamietam prawidłową kolejność członów
Masz to jak w banku .winterek pisze:Przypomnij się jesienią, bo teraz, to chyba już trochę późnawo, to wyślę Ci tego "odmieńca".
A ja dzisiaj dostałam sadzonkę De Barao , podobno gigantyczny krzak, większy od tradycyjnych. Ciekawe czy to Carskij czy Gigant, ktoś wie jak je odróżnić?
I jeszcze fajną starą malinówkę, rany, ja już nie mam miejsca do sadzenia pomidorów .
I jeszcze fajną starą malinówkę, rany, ja już nie mam miejsca do sadzenia pomidorów .
Ale Wam zazdroszczę tych słonecznych pomidorów, u mnie teraz 6C, zimno wilgotno, bleeee i tak ma być z tydzień, może to ogrodnicy wcześnie przyszli czy jak?
Całe towarzystwo pomidorowe znowu na parapetach
Całe towarzystwo pomidorowe znowu na parapetach