Zielono mi w głowie i...na parapetach cz.IV;)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielono mi w głowie i...na parapetach cz.IV;)

Post »

jeśli kiedys dorobimy sie conservatory room (werandy? oranzerii??) to na bank zaszaleje z roslinkami... Obawiam sie ze to forum jest zrodlem epidemii - apetyt rosnie w miare zapoznawania sie z roznorodnoscia. :;230
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
Kasia1007
500p
500p
Od: 19 maja 2012, o 13:06

Post »

justus27 pisze: Kasi1007- a dla mnie wciąż..mało.
Jestem zakochana w kwitnących roślinach- najbardziej. Kocham kolory, zwłaszcza na tle ciemnej zieleni liści.
Uwielbiam patrzeć godzinami na kwiaty, pączki i korzonki. Relaksuję się przy nasadzaniu nowych roślin, ekscytuję, gdy próbuję uprawy nowych gatunków roślin...
A Wiesz, że miejsce zawsze się znajdzie. Po pewnym czasie - człowiek jeśli ma coś kupić nowego(np: nową komodę) - myśli też o tym, jak ją wykorzysta pod rośliny haha...
Hehe, rozumiem Cię doskonale, tylko ja nie bardzo mam warunki, żeby mieć więcej... I tak drugie tyle, co mam tutaj wywiozłam do rodziców, gdyby nie, to nie wiem, co bym zrobiła... ;:224 Dlatego muszę się ograniczać, zwłaszcza, że to nasze mieszkanko na poddaszu nie jest idealnym miejscem dla fiołków, czy skrętników, troszkę im tu za ciepło...
Również uwielbiam kwitnące, no i te o ciekawych listkach - wtedy wybaczyć mogę z łatwością, że nie kwitną, wystarczy, że listki mają cudne :D

Śliczne kwitnienia fiołkowe ;:138 U mnie teraz jeden w pączkach, ale karteczkę z nazwą, jak zwykle gdzieś zapodziałam... ;:171
Cudne lilie, uwielbiam ich zapach latem ;:3
Fajne nowości, niech szybko i zdrowo rosną ;:215
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Justynko jestem bardzo ciekawa eksperymentu z wysiewem skrętników.U mnie kiedyś jakiś owad zapylił kwiatek skrętnika i były nasionka , wysiałam je ale niestety potem wygniły.
Ty masz bardzo różne zainteresowania bo i kolekcja skrętników i fiołków a teraz widzę że Cię zahojowało- gdzie Ty to trzymasz , chyba muszę to sprawdzić osobiście ;:173
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2013, o 14:17

Post »

wpadłam z rewizytą :wit oglądałam i oglądałam(dwie ostatnie części, do przednich mam zamiar wrócić) i cóż mogę powiedzieć wszystko zdrowo rośnie, pięknie wygląda, jeszcze piękniej kwitnie ;:303 podziwiam zapał kolekcjonowania kolejnych odmian fiołków, skrętników no i oczywiście- hoy ;:215 przyglądam się z zachwytem i gratuluję ręki do rozmnażania i ukorzeniania nowych okazów ;:108 trzymam kciuki za pomyślny rozwój zapylonych skrętników ;:333 będę monitorowała ich rozwój i z niecierpliwością czekała na efekty ;:65
Życie jest piękne:) pozdrawiam wszystkich zielono zakręconych- Karolina

mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Crazydaissy- i co niektórzy Wam będą zazdrościć takiej werandy ;:224 Ależ bym miała raj, mając takie "wynalazek". Chyba bym stamtąd nie wychodziła. Wystarczyłby laptop, zimny koktajl z owocami i...świat dla mnie mógłby nie istnieć :P

Kasiu1007- no wiadomo, że posiadanie warunków - to podstawa. Ale - ja też mam mało miejsca(wciąż nowe rośliny przyjeżdżają)...
Ale jest na to sposób - niektórych okazów można się "pozbyć", by zrobić miejsce na nowości.
U mnie teraz kilkanaście fiołków zapączkowanych, albo więcej. Nie mam za bardzo czasu oglądania ich przy podlewaniu. Dopiero, jak zakwitną - widzę kwiaty ;:224

Jola1- przy takich wysiewach trzeba być bardzo ostrożnym. Na pewno musi być ziemia do wysiewów sterylna ( po wyprażeniu), najlepiej wymieszana z piaskiem -też sterylnym. Doniczka - również. Nasiona trzeba zaprawić środkiem grzybobójczym - ja to robię np: miedzianem 30 w proszku. Na wierzch piasek i... pod żadnym pozorem nie wolno takich nasion podlewać. Tylko lekkie zamgławianie podłoża. Warunki szklarniowe i powinno się udać.
U mnie Nerys z nasion już ładnie rośnie ;)
O tak - zainteresowania coraz większe i szersze. Chirity mnie zawirusowały i pelargonie odmianowe - też ;:224
Na odwiedziny serdecznie zapraszam :D

Kelpie- witaj milutko ;)
Cieszę się, że Zajrzałaś do mnie.
Coraz więcej kwitnących roślin mi się podoba. Jednak kolory, to jest to, co kocham najbardziej.

Nowości, h.mathilde od Anamat - cudowna, duża sadzonka z pięknie nakrapianymi liśćmi. Kolejne marzenie hojowe spełnione. Aniu - dziękuję Ci za nią:

Obrazek

H.lacunosa eskimo nr 2 w mojej kolekcji. Moja pierwsza stoi, jak kołek - więc dokupiłam jej koleżankę. Śliczne roślinka od Mojry:

Obrazek

Debiut storczykowy u mnie. Maleńki Phalaenopsis equetris zakwitł:

Obrazek

Skrętnikowo, nieco zmęczony upałem Sen nocy letniej i Hope:

Obrazek

Fiołkowo, Sparkleberry - gdzie te plamki na liściach? Ponoć ta odmiana tak ma, z wiekiem "zielenieje" :

Obrazek

Heaven's a calling - jeden z piękniejszych fiołków w pastelowych kolorach. Ma ogromne kwiaty, przy rozkwitnięciu są małe, ale potem rosną i są większe od pięciozłotówki. Płatki delikatnie karbowane, każdy płatek jest środkiem różowawy, a brzeg płatka - biały. Im więcej słońca, tym "rumieniec różu" jest jaskrawszy. Kwiaty bardzo trwałe - nwet 8 tygodni potrafią utrzymać się na roślinie. Jest cudowny:

Obrazek

Hojowo... kwitły już u mnie: bella, lacunosa, multiflora ( ta - to non stop kwitnie) i incurvula.
A wczoraj wieczorem wielki debiut. H.minibelle donosiła i rozkwitła na pierwszym baldaszku( są jeszcze trzy) - zapach bardzo mocny, waniliowy. Roślina ma 14 miesięcy i jest gratisową hoją od Toski...jak zwykle, co gratisowe - to u mnie szaleje z rośnięciem i kwitnieniami:

Obrazek

Hoje szaleją z przyrostami, pełnia lata sprzyja. Bardzo ładnie teraz ruszyła h. Square, chyba będzie długi pędzik do nieba :

Obrazek

I kolejna lilia pachnąca. Uwielbiam sadzić lilie przy ścieżce lub przy ławeczce, ich zapach oszałamia w te upalne dni:

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękna ta biała lilia ;:138 . Tym milej się na nią patrzy, że u mnie już wszystkie przekwitły i do przyszłego roku mogę tylko wspominać ich kwiaty.
Bardzo fajny falenopsis. Pierwszy kwiat stanowi obietnicę cudownych widoków w niedalekiej przyszłości.
Do tego niesamowite kwiaty skrętników ;:oj . Podziwiam Cię, że tak świetnie potrafisz się nimi opiekować. U mnie po pierwszej fali upałów skrętniki wyglądają bardzo smętnie. Już sama nie wiem, czy mają za sucho, czy je przelałam :( i czy w ogóle się pozbierają.
Super dogadujesz się też z fiołkami. Cudownie kwitną. Ja, po fali euforii, że listki zechciały się ukorzenić, mam coraz większe doły, bo żaden nie kwitnie. Pozostaje mi podglądać takie ślicznotki, jakie u Ciebie urosły ;:215 .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Pięknie Ci wszystko rośnie ;:138 ;:138 ;:138 i kwitnie ;:138
A moja hoja Square stoi jak zaklęta, muszę jej Twoją pokazać, niech się uczy ;:224
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p
Od: 24 lut 2013, o 00:17

Post »

Fiołeczki i Lilia - dla mnie bomba ;:138
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Brawa dla fiołków, skrętników, białej pachnącej damy i storczyka ;:303 - na pewno coś pominęłam ;:306 ale tyle jest tych śliczności kwitnących i nie tylko, że nie wiadomo które komentować pierwsze ;:108

mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale się dzieje u Ciebie. ;:oj
Gratulacje dla minibelli. ;:63 ;:63
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pragnę zakomunikować, że obejrzałam też dwie początkowe części wątku :D i już nie wiem od czego zacząć:
- najbardziej pamiętam ukorzeniony listek skrętnika z ogromną ilością pędów kwiatowych ;:oj
- orchidee- przepiękne ;:108 ale ta z dłuuugimi wąsami przy kwiatach ;:180
- mam jedno pytanie... jak to zamknąć forum, tak całkowicie? Ale to straszne ;:145 chyba, że coś uległo zmianie?
- ;:303 dla ciężko ukorzeniającego się stefanotisa, jeśli chodzi o robienie sadzonek to ;:180 ale tu na wątku ktoś bardzo ładnie powiedział(niestety nie pamiętam kto), że Tobie i kij do szczotki by zakwitł- przychylam się do tej opinii ;:224 :D :D tak trzymać ;:333

Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

justus27 pisze:Crazydaissy- i co niektórzy Wam będą zazdrościć takiej werandy ;:224 Ależ bym miała raj, mając takie "wynalazek". Chyba bym stamtąd nie wychodziła. Wystarczyłby laptop, zimny koktajl z owocami i...świat dla mnie mógłby nie istnieć :P
Wizje podalas piekna - wygodny fotel, lawa, palmy, hibiscusy, fikusy, lapek, cos w szklance, kacik do zabawy dla Mlodego w deszczowe dni...
Pociesze Cie, ze to pewnie piesn dosc odleglej przyszlosci, wiec poki co moge sobie poszalec na parapetach i w ogrodzie, a w miedzyczasie wpadac ogladac w watkach roznistosci, ktorych istnienia nawet nie podejrzewalam.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
eva-
500p
500p
Od: 24 wrz 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne kwitnienia, ale zapamiętałam tylko piękny, różowy fiołeczek Heaven's a calling ;:oj
Śliczny pastelowy kolor zauroczył mnie ;:167
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”