Mój storczykowy kącik :) cz.II

Zablokowany
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój storczykowy kącik :) cz.II

Post »

Mój Boże, żeby ten mgr jeszcze coś dzisiaj znaczył :roll: Dziękuję Wam wszyscy Kochani! ;:196
Janeczko widzę, ze doskonale znasz mój gust ;:196 dziękuję za storczykowy bukiet :lol:
furious pisze: Gratulacje ;:196 Powinnaś to uczcić nowym storczykiem.
Tomaszu chyba mamy podobny tok myślenia ;:224 Kupiłam Phal. I-Hsin Salmon 'Copper Star' w OG. Przyszedł trochę zmęczony bo był średnio fajnie zapakowany, ale korzonki ok i dość sporo, więc zmieniłam mu podłoże bo był niestabilny i dałam nowy domek w postaci troszkę większej doniczki czyli 12 cm ;) (przyszedł chyba w 9 cm)

Obrazek Obrazek

Zamówiłam tez Phal. corningiana clark - red a dostałam Phal. cornutea & corningiana.. :evil: kapnęłam się po przesadzeniu, napisąłam teraz do sprzedającej ale nie wiem co z tego wyniknie.. nie jestem zadowolona bo nie jest to storczyk jakiego się spodziewałam, w dodatku na za mojego dałam troszkę drożej niż ten poszedł.. zobaczymy co z tego wyniknie.. pewnie zostanie u mnie bo nie będzie mi się chciało bawić w odsyłanie.. ehh.. oto on

Obrazek Obrazek

I moje Dendrobium nobile coraz pęczniejsze, ale wciąż nie chce jeszcze pokazać buźki :)

Obrazek Obrazek
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

;:138 No super zakupy Dufinowa!Salmon widac zdrowiutki ,teraz aklimatyzacja i beda piekne kwiatuszki ;:167 .Ja bym im odeslala tego storcza jeśli nie jestes zadowolona.Albo niech Ci jakis gratisik na przeprosiny podrzuca ;:224 .A dendrobium bedzie super kwitlo ;:63 .I nie wydaje mi sie ze bedzie klasyczne biale ,mysle ze srodek rozowy ,plateczki kremowe :D
Awatar użytkownika
misiaczek437
200p
200p
Od: 30 mar 2012, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gratulacje. Fajne nowości sobie sprawiłaś.
"Są dwie drogi, aby przeżyć życie. Jedna to żyć tak, jakby nic nie było cudem. Druga to żyć tak, jakby cudem było wszystko." A. Einstein
Pozdrowionka ;) // Mariola
Mój Wątek : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=54448" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Ciku
500p
500p
Od: 5 maja 2013, o 01:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

I ja gratuluję Tytułu!! :)
Nomm Cooper Star w podobnym stanie jak moje :)) Teraz tylko czekać aż odżyje :)
Widziałam obie aukcje na All, zakręceni CI sprzedawcy, nie dziwię Ci się, nie chciałoby mi się też bawić w odsyłanie.
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p
Od: 4 lis 2012, o 11:29

Post »

Gratulacje, Pani Magister!! ;:63 ;:208 Salmon Copper Star w bardzo dobrym stanie, mam nadzieje, ze sie dobrze u Ciebie zaaklimatyzuje i szybko zakwitnie. Mam nadzieje, ze uda Ci sie wyjasnic te pomylke, chociaz ten Phal. cornutea x corningiana zapowiada sie moim zdaniem bardzo ciekawie... Skoro zaplacilas wiecej, powalcz chociaz o jakis gratisik :D
"Krabiki" rosna jak na drozdzach, niebawem poznamy kolor kwiatow! :tan
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Actus sprzedawca odpisał, ze przeprasza za pomyłkę i jedyne co może zaoferować to bym go odesłała a wyśle mi tego, którego wylicytowałam.. ale znając życie to ja pokryję za odesłanie paczki, więc szkoda zachodu... zaproponowałam, ze zapłacę za tego, którego mi wysłali a oni wyślą mi normalnie tego, za którego zapłaciłam.. zobaczymy.. uważam, że nie powinnam już pokrywać kosztów przesyłki, tylko zapłacić za tego, którego nie chciałam, bo choćbym się zdecydowała je wymieniać to sprzedawca i tak musiałby za przesyłkę do mnie zapłacić i tak.. poza tym to pomyłka, której nie ja jestem winna, więc zapłaciłabym za samego storczyka i według mnie to dobre rozwiązanie dla obojga.. zobaczymy..

a dendrobium.. hmm.. nie widziałam nigdy kremowego ;:224 ale też wydaje mi się, ze przebija jakiś różowy albo fioletowy środeczek, choć na fotkach tego nie widać..

misiaczek serdecznie dziękuję ;) copper star już długo za mną chodził ale ciężko było z jego dostępnością.

Ciku dziękuję ;:196 falek ma starty pęd, chociaż nie wiem czy jest szansa by go przedłużył, to chyba nie botanik.. w każdym razie póki nie usycha to zostawię go, po przesadzeniu może nie mieć siły na nowe kwitnienie, więc może prędzej wypuści coś na starym pędzie, ale na to pewnie też poczekam ;)

Marto falek jest w takim sobie stanie.. te listki takie ubabrane twardą wodą, nie jestem w stanie ich doczyścić, może za którymś razem dopiero będą lepiej wyglądać.. chociaż tyle dobrego, że korzonki są ok.. mam nadzieję, ze odnajdą się w nowym podłożu..

-- 24 lip 2013, o 19:24 --

w ogóle to przestawiłam moją mini na parapet bo łudziłam się, ze gdy dostanie jaśniejsze i cieplejsze stanowisko to na skutek takiej różnicy temp. szybciej zakwitnie i wypuści pęd, ale podczas dwóch dni mojej nieobecności fatalnie spaliło jej listka ;:124 co jest dziwne, bo ponoć roleta była zasłonięta.. w każdym razie myślałam, ze słońce nie pali w tym roku tam mocno, ale to chyba tylko D. nobile nic się nie dzieje, falki to za słabe pionki na południowe okno.. mam taką folię mleczną z prześwitami ale za wąski pasek i słońce i tak świeci od góry.. może jutro rozejrzę się za taka folią samochodową..

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
valdessa_kane
500p
500p
Od: 21 cze 2013, o 10:40

Post »

Twój żółtek naprawdę zachwyca - ślicznie zakwitł, ale i dendrobium da ci zaraz wiele radości :)
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p
Od: 4 lis 2012, o 11:29

Post »

Hmm, Aniu piszac o dobrym stanie Phal. Salmon Copper Star mialam na mysli jego korzonki i ogolna prezencje listkow, pewnie sie domyslasz do czego go porownalam. :wink: Jest bardzo dobrze, a listki moze uda Ci sie doczyscic takimi chusteczkami do do pielegnacji lisci storczykow z agre... (w kwiaciarni czasem sprzedaja na sztuki za 1 zl) :D
Ja u siebie w mieszkaniu mam takie drewniane zaluzje na poludniowym oknie i jeszcze zaden storczyk nie mial problemow z poparzeniem lisci, a wszystkie stoja na poludniowym parapecie. jeśli mozesz zainstalowac u siebie zaluzje, to szczerze Ci je polecam :D
Propozycja z doslaniem wlasciwego storczyka bez ponoszenia kosztow przesylki to bardzo dobry pomysl, mam nadzieje, ze zgodza sie bez zastanowienia. W koncu nie dochowali nalezytej starannosci wysylajac Ci inna rosline i nie zrealizowali Twojego zamowienia.
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

valdessa dziękuję pięknie.. na dendrobium bardzo wyczekuję bo to moje pierwsze i jedyne ;:131

Marto tak tak.. masz rację, nie jest źle, listki to tylko defekt kosmetyczny.. co do chusteczek, słyszałam, ze storczyki ich nie lubią. Myślę, że woda z cytrynką wystarczy :) żaluzji nie zamontuję, bo mam już rolety.. myślę nad folią przyciemniająca na dół szyby, postaram się kupić. Chodzi o to, że rolety by wystarczyły ale wtedy storczyki w głęboko pokoju nie będą mieć światła, więc wolałabym zacieniować okno tylko częściowo.. co do omyłkowej wysyłki już wszystko dogadane :) Dopłaciłam za tego, którego dostałam a Pani mi wyśle tego prawidłowego ;)

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Ciku
500p
500p

Post »

U mnie mini tak samo jak u Ciebie, za słaba na takie okno, odrazu było widać, że to nie dla nich.
A mi właśnie dziś przyszły zamówione na All, rolety samochodowe, fajne takie, zwija się je gdy chcesz więcej światła. Jutro montuję na okno i mam nadzieję, że spełnią swoją funkcje.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

oo Aniu, to pokaż proszę fotkę jutro ok? Jestem ciekawa jak to wygląda.. ja myślałam zapytać w sklepie o takie jak widziałam u Art, naklejane na szybę. Mini przeniosłam z powrotem na półkę bo ewidentnie to okno póki co nie nadaje się dla nich.. ale muszę coś pomyśleć, bo storczyków przybywa i przynajmniej tych starszych bym mogła trochę poupychać na parapecie jeśli zacieniowałabym okno od dołu.

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Ciku
500p
500p

Post »

Nie ma problemu, jutro zamontuję (montaż prostu- przyssawki) i zrobię zdjęcie.
Awatar użytkownika
wiolamanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2012, o 20:12

Post »

Aniu widzę,że doszły zakupy z OG ;:138
Dendrobium wyglada coraz ciekawiej ,paczusie coraz wyrazniejsze ;:oj
Gratuluję magisterki ;:138
Zablokowany