Czy ktoś mógłby rozjaśnić mi w głowie odnośnie powyższego? No i czy warto zbierać z takiego cudaka nasiona jeśli będzie smaczny? Degustacja niebawem bo pomidorki dopiero dojrzewająlunaria pisze:Zwracam sie do Was z prośbą o wytłumaczenie pewnego zjawiska. Ponieważ tegoroczne gradobicie zniszczyło wszystkie moje sadzonki pomidorów, pokusiłam się i kupiłam na targu kilka sazonek, żeby mieć jakiekolwiek pomidory . Jeden z nich to malinowy i zastanawia mnie jedna rzecz, że na jednym krzaku mam pomidory o kilku kształtach. Jedne wyglądają jak malinowe lekko spłaszczone, drugie są jak pomidor lima, a trzecie mają dziubek. Mam rozumieć że sadzonka jest z odmiany nieustalonej i uległa rozszczepieniu (tak wywnioskowałam z informacji w wielu Waszych postach), czy może to jest jakieś lepsze czary-mary, o którym ja nie mam pojęcia ?
Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 4
- lunaria
- 50p
- Od: 5 sie 2013, o 12:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 4
?Be the type person that when your feet touch the floor in the morning, the - says, ?Aww shit..they`re up??.
pozdrawiam Ania
pozdrawiam Ania
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jedyny czarny pomidor jaki toleruję Black Cherry. W tym dziwnym sezonie bardzo ładnie owocuje. Nic nie było w stanie mu przeszkodzić. Teraz jest na trzecim metrze, czas na ogłowienie. We wrześniu owoce będzie miał najsmaczniejsze.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
Lunaria, odnośnie różnych kształtów malinówki, w skrócie, ten typ widocznie tak ma . Rozszczepienie cech dotyczy porównania kolejnych pokoleń, a nie owoców na jednym krzaku.
U mnie nie było w ub roku żadnej odmiany z czubkiem, by doszło do krzyżówki , a miałem tego pomidorka pierwszy raz. Swoją drogą ten po lewej to marzenie wielu pań, a ten po prawej przypomina mi czapkę czekisty. Oba ładne
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Takie podobne deformacje robi hormonizacja, a różnie opryski dolistne, też mają na to wpływ, nawet florovitem.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- lojka 63
- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Kontakt:
Re: Czym nawozić pomidory>
Pomoro na wiosnę zapytałam o jakąś niemiecką odmianę pomidora które zasiałam ,powiedziałeś że jest bardzo plenny i wytrzymały na choroby teraz okazało się to 100% prawdą bo całe lato jem pomidorki praktycznie z jednego krzaka i jeszcze jest ich sporo tylko teraz wolniej dojrzewają ale takiego zbioru jeszcze nigdy nie miałam pozdrawiam,.
Ludwik dwa opryski chemią jakiś czas temu i raz cytrynian wapnia, wszystkie krzaki jednakowo dostały. Natura płata figle?
Mi się też podobają.
Mi się też podobają.
- ewkapaw
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moniko u mnie też jest jeden krzak Saint Pierre z czubkiem . Nasiona miałam od forumowicz . Są bardzo smaczne i czubki mi nie przeszkadzają
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Saint Pierre z czubkiem też może być uwarunkowany środowiskiem albo ta odmiana po prostu tak ma.
pozdrawiam, Gunnar
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.