Borówka amerykańska - 4 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
cewe
500p
500p
Od: 28 lip 2013, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 4 cz

Post »

Trociny z drzew iglastych posiadają wiele olejków i żywic ,które musza się "zutylizować". Trociny z płyt meblowych również takowe posiadają oraz z pewnością jakieś sztuczne.Czy kategorycznie odpada możliwość zastosowania takich przefermentowanych trocin do podłoża?
I czy ziemie z pod drzew iglastych można bez problemu dołożyć do podłoża borówek?

p.s.Ta borówka wcale nie jest łatwa w uprawie :)
Awatar użytkownika
ogrodnikk
500p
500p
Od: 25 maja 2012, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Osmocote dziala od 20stopni wiec nawet teraz nie oddaje pelneh dawki. Torfu mam jeszcze sporo wiec wytestuje . Właśnie nie wydaje mi sie zeby to bylo spowodowane jakimś niedoborem ale upaly w te dni byly .Dzięki za rady,
Awatar użytkownika
edicool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lip 2013, o 07:00

Post »

cewe- kategorycznie nie nadają się trociny z płyt meblowych bo zawierają chemiczne lepiszcza.
Ziemię z pod drzew iglastych możesz śmiało dawać po warunkiem że nie rosną na niej jakieś grzyby, ma być próchnicza, zdrowa o swojskim zapachu bo jak np. zawleczesz opieńkę miodową to po paru latach szlag trafi borówkę...wiem że co niektórzy z Was cieszyliby się :wink: że można zbierać smaczne grzyby i owoce :D, ale tylko przez 2-3lata. (miałem ją u siebie na początku, na paru krzewach, siarczan miedzi załatwił opieńkę ale krzewy musiałem i tak wymienić). Borówka jest bardzo łatwa w uprawie łatwiejsza niż np. porzeczka czy malina bo mniej chorób ją się ima, ale wymaga starannego przygotowania kwaśnego stanowiska przed sadzeniem, jeżeli zrobisz to porządnie i dobrze to masz spokój na 40lat bo tyle liczą najstarsze znane mi nasadzenia borówki w Polsce i które do dzisiaj bez problemu owocują.

ogrodnikk - teraz dopiero doczytałem Twój przedostatni post (brakuje czasu i czytam po łebkach :wink:) że te sadzonki co się zaczerwieniły to pochodzą z innej szkółki i teraz jestem pewien z dużym prawdopodobieństwem że to nie był stres i te sadzonki po prostu mają za wysokie pH bo były w szkółce podlewane twardą wodą (a powinne być podlewane miękką jak te poprzednie) zresztą wskazuje to kolor liści i ponadto rośliny nie zrzuciły nawet kilku liści, które by dobitnie świadczyły że to stres. Podlewaj tym wodnym wyciągiem z torfu kwaśnego to obniżysz pH i poprawisz ich kondycję.
I tyle w temacie.
PS. mam nadzieje że się nie zdziwisz, że po paru latach zamiast kilku odmian okaże sie że masz jedną, ale tak to jest gdy pieniądz rządzi światem :( ...ale nie wszyscy tacy są :D .

Serdecznie Pozdrawiam! :wit

Edward
Ciągle uczymy się na własnych błędach, kto pyta nie błądzi...więc pytaj.
cewe
500p
500p

Post »

Jeśli zastosujemy ściółkę 10cm z trocin to nawożenie siarczanej amonu zwiększyć z 15g/na krzew do 30g?
Czy też odsunąć sciółkę i podlać dawką podstawową?
Awatar użytkownika
edicool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dawaj przez ściółkę podwójną dawkę, część azotu zużyją bakterie kompostujące a reszta dostanie się do korzeni i zasili roślinę.

:wit
cewe
500p
500p

Post »

Nic tam nie będę kombinował ze sciółką z lasu tylko powiedzcie mi ,czy 300litrów torfu prasowanego to to samo co 300 litrów workowanego,bo cenowo wychodzi podobnie i nie ma co się zabijać i jechać trochę km za prasowanym klockiem?
Awatar użytkownika
edicool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Objętość torfu liczy się od jego swobodnego nasypu do worka bez ubijania (najczęściej podczas nasypu jest też napowietrzany) i np. worek 80l po samoistnym sprasowaniu w czasie transportu i składowania, bo to widać na paletach w sklepach ma naprawdę 40-50l w zależności od producenta i sprzedawcy.
Ja na przykład kupuję torf w big bagach 6000l i za tyle płacę, wymiary big baga to wymiary palety i ok. 2m wysokości czyli na "oko" po sprasowaniu ok. 2000l, ale ten torf jest prasowany fabrycznie.
Sprawdź czy te 300l liczone są po sprasowaniu bo obawiam się że nie.
I tyle w temacie.

Awatar użytkownika
edicool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Borówka amerykańska - 3 cz

Post »

ewa-s pisze:Jestem całkowitym amatorem,a mimo to udało mi się ukorzenić borówkę i to bez specjalnych starań.Sadzonki robione w ub. roku w lipcu.To zdjęcie z maja br:
Obrazek
a to z lipca
Obrazek
No...no to pochwal się jak to zrobiłaś (czekam juz ponad 2 tygodnie), [zmoderowano - proszę, bez wycieczek osobistych /mateo/].
I tyle w temacie.

Bo-enka
500p
500p
Od: 12 lip 2010, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Borówka amerykańska - 3 cz

Post »

ewa-s pisze:Jestem całkowitym amatorem,a mimo to udało mi się ukorzenić borówkę ]
A ja jestem zainteresowana tym sposobem , JAK ?
Skoro to nic skomplikowanego to jak Ci się udało?
Nauczysz nas, po co przepłacać, jak można samemu zrobić sadzonki. :wit
BOŻENA
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tutaj jest o rozmnażaniu borówek, również z sadzonek:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=4354
ewa-s
500p
500p
Od: 19 sty 2013, o 10:43

Post »

edicool pisze: No...no to pochwal się jak to zrobiłaś (czekam już ponad 2 tygodnie),
Bo-enka pisze: A ja jestem zainteresowana tym sposobem , JAK ?
Skoro to nic skomplikowanego to jak Ci się udało?
Pisałam o tym w dziale Borówka wysoka rozmnażanie,widzę że nie do końca przeczytaliście moje posty,bo już o tym informowałam.Oczywiście mogłabym jeszcze raz to wszystko opisać,ale po co zaśmiecać.Myślę,że niektórzy po prostu mi nie wierzą,ale ja nie robiłam tego dla chwały,lecz dla przyjemności i oczywiście dla powiększenia nasadzeń.Bardzo lubię borówkę i moi domownicy też,a że mam dużo miejsca,więc chcę jej nasadzić jak najwięcej.Trochę z oszczędności,trochę z ciekawości,spróbowałam i cieszę się,że mi się udało.Napisałam,o tym na forum,aby tacy amatorzy jak ja,nie bali i też próbowali.Życzę wszystkim powodzenia.Jeśli w dziale o rozmnażaniu coś niedokładnie ,lub niezrozumiale napisałam,to chętnie odpowiem na wszelkie pytania.Pozdrawiam.
swistak
200p
200p
Od: 22 maja 2013, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewa-s popieram Ciebie to jest forum do dyskusji między takimi jak my,czyli lubiącymi grzebać w ziemi,miałem to samo z winoro lą po co robić ukorzeniarkę skoro potrzebowałem raptem 100 sztuk do swojego ogródka.Borówkę będę rozmnażał przez odkłady w następnym roku,mam czas nigdzie się mi nie spieszy i też spróbuję przez sadzonki zielone,ale to w następnym roku pozdrawiam piotr
cewe
500p
500p

Post »

Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”