Bardzo lubię sansewierie, szczególnie za to, że nie muszą stać w bezpośrednim słońcu w przeciwieństwie do większości moich sukulentów. Dzięki temu mogę odciążyć dość już wypełnione parapetybebos pisze:Sansewierki super - widzę, że sięgasz i do wyższej półki!
Z 'wyższej półki' poluję na S. kirkii var. pulchra - kiedyś widziałam licytację takiej na all, ale niestety jej cena mnie przerosła.
Tak, wiem i na początku nieco dokładniej obserwowałam wszystkie maluchy, a później zwyczajnie o tym zapomniałam Przetarłam wszystkie podejrzane rośliny mieszanką wody i płynu do mycia naczyń, ale dodatkowo wrzuciłam do ziemi brykiety na tarczniki. Niestety ich zapach jest na tyle okropny, że wszystkie te doniczki powędrowały na balkon i tam się wietrząbebos pisze:H. a. var. tamba u mnie nigdy tarczników nie miała, ale uprzedzałam, że G. 'Royal Highness' po fatalnym zimowaniu umiarkowanie im uległa
Kiedyś ktoś pisał na forum, że jemu Adenium zakwitło już po dwóch latach. Wszystko pewnie zależy od warunków uprawy i 'kaprysów' roślinynatka_211 pisze:Ile czasu roślina potrzebuje, żeby urosnąć do większych rozmiarów? (od siewki)