Maliny - uprawa, nawożenie cięcie cz.2
Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 2
Ale taka zimowa?? ta co okrywa się krzewy na zimę nie da rady?
Polecam nawozy wieloskładnikowe typu Yara complex, Ogród, czy typu pod truskawki. Są one dostępne w opakowaniach 5-10 kg. Nawożenie azotem raczej saletrą wapniową.
Czy uprawialiście malinę Benefis? Jaka jest do uprawy?
Witam.
Dostałam od gospodarza w beczce 50l gnojówki krowiej czy mogę ją rozcieńczyć i podlewać nią maliny, truskawki, później pomidory? Chciałam ją rozcieńczyć w stosunku 1:10 czyli na te 50l dać 500 litrów wody. I ile musiało by to postać , jeszcze ? Napiszcie czy tak będzie dobrze?? Napiszcie też czy taką gnojówkę mogę wlać w dołek przed sadzeniem krzaczków ozdobnych?? Zakładam rabatkę i tak się też zastanawiam czy tych roślin nie popalę. A i kiedy zacząć nawozić te maliny?? tym "naturalnym" nawozem? u mnie jeszcze liści nie wypuszczają ale są już na patyczku "pączki? guzki?" Mam polkę i polane posadzone ubiegłej jesieni czyli młodziutkie roślinki....
A czy ktoś z Was to stosuje? i jak z aromatem towarzyszącym nawożeniu?? bardzo pachnie ?? pozdrawiam
Joanna
Dostałam od gospodarza w beczce 50l gnojówki krowiej czy mogę ją rozcieńczyć i podlewać nią maliny, truskawki, później pomidory? Chciałam ją rozcieńczyć w stosunku 1:10 czyli na te 50l dać 500 litrów wody. I ile musiało by to postać , jeszcze ? Napiszcie czy tak będzie dobrze?? Napiszcie też czy taką gnojówkę mogę wlać w dołek przed sadzeniem krzaczków ozdobnych?? Zakładam rabatkę i tak się też zastanawiam czy tych roślin nie popalę. A i kiedy zacząć nawozić te maliny?? tym "naturalnym" nawozem? u mnie jeszcze liści nie wypuszczają ale są już na patyczku "pączki? guzki?" Mam polkę i polane posadzone ubiegłej jesieni czyli młodziutkie roślinki....
A czy ktoś z Was to stosuje? i jak z aromatem towarzyszącym nawożeniu?? bardzo pachnie ?? pozdrawiam
Joanna
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A co z opryskami? Miałam przędziorka więc może promanalem?
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Słuchajcie a jak u was malinki, u mnie mają już 5 cm pędy z listkami. Ale niestety niektóre zaczęły zbyt wcześnie wypuszczać te pędy i niektóre lekko podmarzły.
Pozdrawiam Paweł
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja malin niczym nie zasilam , rosną jak zwariowane , ziemia nie uprawiana od 20 lat - sam perz że ciężko było wbić sztychówkę .Potrzebują tylko słonka , również nie podlewam . W tamtym roku zebrałam około 300 litrów z dwóch 4 letnich rzędów może 20 metrowych i 5 rzędów jednorocznych obgryzionych jeszcze przez sarny . Mam jeszcze dużo bocznych odrostów ,ale jakoś nikt nie chce tych odrostów , wszyscy wolą gotowe malinki . Jesienią dosadziłam 8 rząd ,ale już polki . Mam kilka krzaczków żółtej maliny ,która u mnie nie zdaje egzaminu bo jest dużo póżniejsza od polany i zaczyna się dopiero we wrześniu ,gdy pogoda jest przeważnie deszczowa i owoce są jakieś marne .
Pozdrawiam Beata
Pozdrawiam Beata
czy mogę już podlać maliny rozcieńczona gnojówką i podsypać nawozem.u mnie jeszcze nic nie wypuściły stoją zdrewniałe
- pawelp1320
Ja już podsypałem mocznikiem ze dwa tygodnie temu. Możesz spokojnie podsypać. A co do gnojówki to się nie wypowiadam bo nie stosowałem jej nigdy.
Pozdrawiam Paweł
a ten mocznik to do kupienia jak rozumiem w ogrodniczym??
- pawelp1320
Jeśli w sklepie ogrodniczym sprzedają w ogóle nawozy to powinni go mieć ponieważ jest to jeden z podstawowych nawozów. Mocznik działa powoli ale długo dostarczając roślinie azotu. Sprzedają w workach po 2 kg, 5 kg i 25 kg.
Pozdrawiam Paweł
Witam. Ja swoje już podlałam i nawiozłam, nie wiem czy dobrze ale u nas temperatury w dzień dochodzą do +15 więc spodziewam się że lada dzień ruszą pełną parą.
Pozdrawiam Joanna
Pozdrawiam Joanna
- pawelp1320
U nas też mamy takie temperatury, teraz na słońcu nawet 25*C. U mnie już ruszyły, jeszcze chyba przed tymi mrozami, bo końcówki pędów i listki zmarzły. Ale pewnie dlatego tak wcześnie ruszyły, że były na jesień dosadzane i dostały obornika granulowanego pod nogi.
Pozdrawiam Paweł