Ogród z furtką

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród z furtką

Post »

Aniu dzwoniłam do Ciebie oglądając Twoje zdjęcia z ogrodu i prawie oczyma wyobraźni widziałam Cię jak spacerujesz po ogrodzie.
Przeczytałam że będziesz szukała hydrożelu a ja polecam Ci wypełnienie z pampersów oczywiście takich nieużywanych.Pampersa przed rozerwaniem trzeba namoczyć na kilka minut w wodzie a potem wyjąć wkład i wymieszać z ziemią.Ja tak robiłam sadząc azalie pod sosnami.
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2010, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nigdy jeszcze nie słyszałam o takim zastosowaniu pampersów, akurat zostało nam kilka po teściowej. Dziwne to, ale spróbuję.
Dzisiaj święto, więc chodzę po ogrodzie , oglądam i robię plany na następny tydzień.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Też dzisiaj połaziłam :wink: i może fotki jakieś zrobię. Mam nową komórkę z lepszym aparatem i jestem ciekawa efektów. ;:108 Cały czas sucho, ale coś się u nas chmurzy, może popada, a mnie w przyszłym tygodniu czeka podsypywanie korą i spóźnione opryski. ;:224
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Śliczne stokrotki ;:215 Uwielbiam ;:167
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Kaszka
100p
100p
Od: 10 paź 2014, o 16:57

Post »

Ślicznie u Ciebie ;:138 Widzę styl Danusi-ogrodowiskowy.Hortensje,bukszpany,trawy."Żelazny zestaw".Też do siebie wprowadzam ten styl.Bardzo ładnie przearanżowałaś cały ogród ;:333 Proste rabaty bardzo wpasowały się w charakter ogrodu a hortensje pod domem niesamowicie okazałe i jakże przepiękne..
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

No siostro przyznaj się co nakupiłaś w sobotę.Byłaś widziana w samochodzie wypchanym liściastymi zdobyczami, pewnie teraz sadzisz bo i pogoda sprzyja.
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo jestem ciekawa przez kogo zostałam wyśledzona :D
Prawdą jest, że jechałam z drzewami, ale nic niestety nie kupiłam. Mój wyjazd był reklamacyjny.
Na jesieni kupiłam w szkółce w Żyrzynie dwie śliwy wiśniowe "Pisardii", które posadziliśmy przed płotem i cierpliwie czekaliśmy na pierwsze kwiaty lub liście, a tu połowa maja i nic.....Brak jakichkolwiek oznak życia.
Zrobiłam zdjęcie i pojechałam. Okazało się, że większość tych drzew w szkółce jest w takim samym stanie i tylko kilka wypuściło liście.
Właściciel bez problemu wymienił mi na "żyjące".
Drugą reklamację miałam u Kurowskich. W lecie kupiłam trzy tuje-kulki na pniu. Dwie rośnie i ma zielone czupryny a jedna już od jesieni zaczęła żółknąć, a teraz jest zupełnie sucha. I też wymieniono mi na zdrowy okaz.
W rewanżu kupiłam piękne sadzonki szałwii omszonej "Blue Quinn"
Starałam się szybko wrócić by poszaleć z nożycami szpalerowymi , bo moje tuje-stożki bardzo zarosły. Skończyłam równo z zachodem słońca i nawet nie miałam czasu zrobić jakichkolwiek zdjęć.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Fajnie, że tak bezproblemowo powymieniali Tobie roślinki ;:108 Dobrze to o nich świadczy.
MonaeS pisze:Klaro korony cesarskie mają niezbyt ładny zapach i może to odstrasza nornice, ale ja nie jestem fanką tych roślin, dlatego spróbuję coś innego.
Korony odstraszają nornice ;:oj , to moje nornice chyba węchu nie maja, bo korony zostają chętnie przez nie wcinane na obiadek ;:306
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wybacz Kaszko nie zauważyłam twojego postu, czasem bywam roztargniona. Miło mi cię gościć.
Masz rację chętnie zaglądam do Danusi, bo jeżeli szukać wzorców to u najlepszych.
Chętnie zobaczę twoje zielone królestwo, zachęcam cię do założenia swojego wątku.
Napisz coś o sobie.

Zuziu u nas teraz jest wysyp ślimaków w skorupach. Nigdy dotąd ich nie było, aż tu niespodziewanie jest ich mnóstwo.
Mój mąż co wieczór robi "łapankę" i poważnie zmniejszył ich ilość.

Dzisiaj kupiłam kwiaty do donic, ale stokrotki i bratki tak ładnie jeszcze kwitną, że muszę poczekać i dać sobie czas na przemyślenie co i gdzie posadzić.
W tym roku będzie również w innym kolorze "skarpetka" pod świerkiem.
A to dzisiejsze zdjęcia, tulipany trzymają się dobrze, / nic dziwnego skoro później zakwitają/ , a czosnki już lada dzień rozkwitną.
Szkoda, że nie można przekazać zapachu bzów i śpiewu ptaków, bo to dopełnia cudownego uroku wiosny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Kaszka
100p
100p

Post »

Aniu ja na razie nie mam co pokazywać,u mnie totalny misz-masz.Na rabatach nasadzenia w ilości sporej ale pojedyncze egzemplarze.Muszę to wszystko ogarnąć.Skłaniam się w stronę takich rabat jak Ty masz,wyszły Ci idealnie ;:138 Wczoraj większość wieczoru przesiedziałam przed komputerem szukając wiadomości o hortensjach,na pewno posadzę w taki sposób jak Ty masz..pod domkiem by mieć cały czas oko na nie i podziwiać :heja I kupię takie same odmiany jak Twoje :tan

Ślimaków nie zazdroszczę ;:145 U nas też są te domkowate i odpukać by nie przyszły te obślizgłe nagie..fuuuuj...

Pozdrawiam cieplutko :wit
Awatar użytkownika
Kaszka
100p
100p

Post »

Aniu a co to jest za listek,fajny kolor,taki cytrynowy. To jakiś klon? :wink:
Sporo osób sadzi ambrowce,grujeczniki,platany czy tulipanowce.Skłoniłabym się też na ich kupno ale troszkę się boję bo mam nie za duży ogród,raptem 8 arów,chyba,że je ograniczać sekatorem..
krasna101
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 gru 2011, o 21:58

Post »

Witaj Aniu :wit masz bardzo elegancką , wypieszczoną działkę ;:138 jak w jakimś parku królewskim ;:108
Podziwiam Twoje tulipany w różnych gatunkach i aż tak dużych ilościach ;:oj Bardzo pięknie u Ciebie i piękne zdjęcia robisz ;:180 .

pozdrawiam Bożena
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kaszko czytając twój post opisujący twoją działeczkę to jakbym słyszała siebie sprzed kilku lat. Miałam taką samą ogrodową historię, więc możesz mieć ogród jaki sobie wymarzysz.
W naszym ogrodzie zaczęliśmy nasadzenia od dużych drzew, tzn. sadziliśmy średnie sadzonki roślin które dorastają do pokaźnych rozmiarów.
Mamy więc lipę, tulipanowca /obecnie ma ok. 6 metrów/. brzozy, sporego platana oraz coraz kilkumetrowe jodły.

To zdjęcie tulipanowca z ubiegłego roku.
Obrazek

Dobrze rozpoznałaś, żółte listki to klon Shirasawy. Biedny jest on, bo nie mogę znaleźć dla niego dobrego miejsca i ciągle jest przesadzany, a to takie ładne drzewko.

Bożenko miło mi, że podoba ci się u mnie. Nie ukrywam, że lubię przebywać w tym ogrodzie, gdybym jeszcze nie zauważała ciągłych niedoróbek, bałaganu, którego nie pokazuję na zdjęciach, to chętnie bym w nim odpoczywała. A tak to ciągle w nim pracuję.
Byłam "biegutkiem" w twoim ogrodzie i zauważyłam też wiele odmian tulipanów, a ponadto masz kolorową działeczkę. W wolnej chwili zatrzymam się na niej dłużej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”