Pomidory-choroby i szkodniki cz.11
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.11
Ja nie wiem jakie pH gleby miałaś w tych miejscach przed spaleniem tych krzaków i jakie po Ty Zapewne również Jest to jakaś teoria i dopóki pH gleby przy tych pomidorach nie zbada, to się nie dowiemy. Nie wiem również jak porównywać popiół z spalonych pomidorów do wapna Jednak chyba warto to sprawdzić
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Tak, myślałam o tym, że popiół to popiół, a wapno, to wapno
Oczywiście chodzi mi o różnice chemiczne i wynikające z tego tytułu konsekwencje.
Generalnie odczyn gleby po sypaniu dużej ilości popiołu względnie w ognisku jest masakrycznie zasadowy.
Odczyn mojej gleby skłania się raczej ku obojętnemu.
Oczywiście chodzi mi o różnice chemiczne i wynikające z tego tytułu konsekwencje.
Generalnie odczyn gleby po sypaniu dużej ilości popiołu względnie w ognisku jest masakrycznie zasadowy.
Odczyn mojej gleby skłania się raczej ku obojętnemu.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
Richu. Ja ze swojego doświadczenia wiem, że kiedy miałem tę włókninę, to było sucho. Gdyby były taśmy kroplujące, byłoby dobrze. Jednak teren na jakim stoi foliak, też jest ważny. Kiedy wziąłem łopatkę i wykopałem dołek, było sucho. Podlewanie z konewki było bez sensu.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- richu
- 50p
- Od: 15 paź 2010, o 21:57
BobejGS - muszę przyznać że bardzo ciekawa teoria.
Terenu niestety nie mogę zmienić ze względu na położenie i wielkość działki jaką dysponuje. Ziemia u mnie należy do ciężkich i muszę przyznać że wilgoć utrzymuje się bardzo długo tam.
A co do kwestii wapna - stosuję tą metodę dość długo i nigdy wcześniej mi tak się nie działo. Folie w tym roku dopiero pryskałem 1 raz więc za dużo tego wapna jeszcze w tym roku nie spłynęło. Jednak faktycznie najlepszym rozwiązaniem będzie sprawdzenie pH gleby abym mógł sprawdzić jej faktyczny stan. Myślę jednak że sprawa z zimnem może być bardziej prawdopodobna niestety gdyż faktycznie część pomidorów była wystawiona na niższe temp. przez pewien czas.
Terenu niestety nie mogę zmienić ze względu na położenie i wielkość działki jaką dysponuje. Ziemia u mnie należy do ciężkich i muszę przyznać że wilgoć utrzymuje się bardzo długo tam.
A co do kwestii wapna - stosuję tą metodę dość długo i nigdy wcześniej mi tak się nie działo. Folie w tym roku dopiero pryskałem 1 raz więc za dużo tego wapna jeszcze w tym roku nie spłynęło. Jednak faktycznie najlepszym rozwiązaniem będzie sprawdzenie pH gleby abym mógł sprawdzić jej faktyczny stan. Myślę jednak że sprawa z zimnem może być bardziej prawdopodobna niestety gdyż faktycznie część pomidorów była wystawiona na niższe temp. przez pewien czas.
- BobejGS
- Kontakt:
Zawsze lepiej wykluczyć kolejną niewiadomą Przy okazji dowiesz się przynajmniej jakie faktycznie masz pH, więc i tak na plus
- joggy
- 100p
- Od: 20 kwie 2012, o 07:45
Znalazłem taka stronę. Może pomoże
http://www.haifa-group.com/knowledge_ce ... _symptoms/
http://www.haifa-group.com/knowledge_ce ... _symptoms/
W laptopie walnięty shift. Czasami brakuje ogonków i wielkich liter.
- max2
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 kwie 2013, o 00:55
Witam wszystkich
Wyglądają jak malutkie muszki ,(jak mucha).
Pomocy bo nie wiem co mam robić a pomidorki świetnie rosną !!!
- BobejGS
- Kontakt:
Ziemiórki?
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
max2 ja w zeszłym roku panikowałam jak je zobaczyłam. One nic pomidorom nie zrobiły. Po pewnym czasie same odleciały. Gorzej jakby wyglądały trochę jak małe ćmy (tak mi się mączliki kojarzą). W tym roku te czarne muszki też u mnie siedzą - tym razem niczym nie pryskam ;) Z tego co się orientuję to to są emigrantki.
To mogą być mszyce. Też mam. Mam również biedronki, ich larwy, złotooki i pełno pajączków, które tylko czekają na jakąś na horyzoncie Jak towarzystwo kiepsko sobie radzi to w ruch idą moje palce. W zeszłym roku miałam poważniejszy problem z białymi. Te dają popalićmax2 pisze:Witam wszystkich
Kasia
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To zapewne mszyce emigrantki, jak ktoś już tu napisał. Miałam je w zeszłym roku, są nieszkodliwe. Wyglądają jak miniaturowe muszki.
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
Jako doświadczony znawca tej wrednej przypadłości pomidorów, napiszę zdecydowane tak. Jest to szara jędza
Ja jej nie zapraszam i póki co nie gości u mnie.
Ja jej nie zapraszam i póki co nie gości u mnie.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz