Choroby i szkodniki rododendrona Cz. 2
-
- 200p
- Od: 10 mar 2013, o 15:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Chory Rododendron cz.2
damek1718
Dziękuję za odpowiedż.
Kupiłam dziś taki nawóz,i mam pytanie w jakim stężeniu go używać,czy ma on służyć do podlewania,czy wystarczy opryskać rośliny?W jakim okresie wykonać zabieg?
W ubiegłym roku po raz pierwszy posadziłam parę rh i niestety niewiele jeszcze wiem o ich pielęgnacji
Dziękuję za wszystkie rady.
Dziękuję za odpowiedż.
Kupiłam dziś taki nawóz,i mam pytanie w jakim stężeniu go używać,czy ma on służyć do podlewania,czy wystarczy opryskać rośliny?W jakim okresie wykonać zabieg?
W ubiegłym roku po raz pierwszy posadziłam parę rh i niestety niewiele jeszcze wiem o ich pielęgnacji
Dziękuję za wszystkie rady.
Mariola
-
- 100p
- Od: 1 sty 2015, o 23:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jest super nawóz chelatowy Yara tej firmy i po problemie. Mam taki problem obecnie, że nakupowałam ok 20 rododendronów i teraz po namyśle nie wiem gdzie je posadzić? Razem czy osobno ?
- asprokol
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
bezpieczne podawanie to 0,25 % - lepiej dać 3 x 0,25 % niż zwiększoną pojedynczą dawkę
nawozy dolistne są pobierane lepiej niż te posypywane pod krzak
nawozy dolistne są pobierane lepiej niż te posypywane pod krzak
Po jakim problemie z ciekawości zapytam ?Limetka pisze:Jest super nawóz chelatowy Yara tej firmy i po problemie. Mam taki problem obecnie, że nakupowałam ok 20 rododendronów i teraz po namyśle nie wiem gdzie je posadzić? Razem czy osobno ?
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
20 sztuk? Grupami najlepiej ( po kilka sztuk), ale nie osobno. W grupie lepiej się czują i ładniej wyglądają. Masz jakiś mały zagajniczek z drzewkami? Tam byłoby im idealnieLimetka pisze:Mam taki problem obecnie, że nakupowałam ok 20 rododendronów i teraz po namyśle nie wiem gdzie je posadzić? Razem czy osobno ?
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Pamiętaj, że rododendrony bardzo dobrze znoszą przesadzanie więc nie ma się o co martwić. Warto też kwaśny torf zmieszać z kompostem. Torf ma tendencje do przesuszania się w suche lato. Przy dodaniu ziemi kompostowej, najlepiej nie wapnowanej w procesie kompostowania, zmniejsza się ryzyko. Ja jeszcze polecam igły sosnowe oraz fusy do kawy.passat50 pisze:Witam wszystkich i dzięki za odpowiedż ,na wiosnę wykopię go i wsadzę w kwaśny torf ,nie będę nawoził ,może poskutkuje.Pozdrawiam
Przy niedoborze żelaza można kupić niedrogi a skuteczny nawóz Florowit Żelazo. U mnie wystarczył.
damek1718! Też Tobie powyższe polecam!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
Spoko, dzięki . Ale tutaj należy dodać, ze kompost musi być ekstra zdrowy. Różaneczniki często zapadają na choroby korzeni w podłożu kompostowym. Ja już to bym proponował zrobić kompost pod kwasolubne z igliwiem.takasobie pisze:Pamiętaj, że rododendrony bardzo dobrze znoszą przesadzanie więc nie ma się o co martwić. Warto też kwaśny torf zmieszać z kompostem. Torf ma tendencje do przesuszania się w suche lato. Przy dodaniu ziemi kompostowej, najlepiej nie wapnowanej w procesie kompostowania, zmniejsza się ryzyko. Ja jeszcze polecam igły sosnowe oraz fusy do kawy.passat50 pisze:Witam wszystkich i dzięki za odpowiedż ,na wiosnę wykopię go i wsadzę w kwaśny torf ,nie będę nawoził ,może poskutkuje.Pozdrawiam
Przy niedoborze żelaza można kupić niedrogi a skuteczny nawóz Florowit Żelazo. U mnie wystarczył.
damek1718! Też Tobie powyższe polecam!
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
To dobry pomysł, zwłaszcza, kiedy się ma iglaki w ogrodzie lub pobliżu. Ja nie mam aż tylu, żeby móc zrobić osobną pryzmę i taki zwykły kompost jest ok. Trudno stwierdzić, czy jest zdrowym, czy nie. Ot mój zwyczajny kompost, gdzie ląduje wszystko, co się nadaje. Fakt, że wrzucam tam fusy (dość sporo, bo przynoszę z pracy, z ekspresów). Tylko w podłożu pod rodki stosuję - 1 wór torfu, 1 szypę kompostu, 1 litr fusów.
Miłka
-
- 100p
- Od: 1 sty 2015, o 23:34
Dziękuję za podpowiedzi. Nawóz myślałam dać raz w sezonie na wiosnę i trochę kompostu własnego. Ogród zrobiłam w sposób nietypowy, nie taki jak jest w katalogach. Zaczęłam od najwyższego piętra czyli drzew wysokich jak klony, miłorzęby, buki, ambrowce, judaszowce, wiśnie, cedry, jodły, świerki, sosny, platany. I właśnie gdzieś pod nimi chcę posadzić rododendrony takie jak calsap, blutopia, cuningham white, percy wieseman, Nova Zembla i trochę innych. I tak np., pod bukami Dawyck purple posadzić z grupy yakushimanum. a przed nimi sosnę Ophir czy żurawki. Myślicie,że będzie im dobrze przed bukami, czy klonami? Oczywiście postaram zachować się odpowiednie rozstępy. Bardzo je lubię i nie wyobrażam sobie żadnego ogrodu baz rododendronów i azalii. W tym roku chciałabym wykończyć rabaty, te najniższe piętro. Ogród ma w sumie 1500m2
- damek1718
- 1000p
Buki preferują zasadowe podłoże.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Dokładnie ( Choć nie jest to warunek konieczny) Poza tym buk typu 'Dawyck Purple' nie da cienia różanecznikom.damek1718 pisze:Buki preferują zasadowe podłoże.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- damek1718
- 1000p
O to to chyba ze na zasadzie wskazówki zegara. Zegar słoneczny
Błagam pomóżcie mi ratować różanecznika nie wiem co się dzieje pierwsze zdjęcie jest z września...myślałam że zrzuca stare liście ale teraz jest jeszcze gorzej (zdjęcia następne) ...od spodu wszystkie liście są czerwone :/ ...te na górze za ładne też nie są ale może na wiosnę "wyładnieją" ? ...kupiony został w zeszłym roku w kwietniu lub w maju w ogrodzie w Wojsławicach...przed posadzeniem rozerwałam korzenie...wsadziłam do torfu i na wierzch rzuciłam korę...ślicznie kwitł...na zimę okryłam naokoło agrowłókniną od wiatru i nasypałam liście dębu...
Przede wszystkim sprawdź, czy teraz nie ma za sucho - wsadź po prostu palucha na głębokość mw korzeni.