Cyprysik Lawsona (Chamaecyparis lawsoniana)
-
- 100p
- Od: 5 lip 2011, o 12:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cyprysik Lawsona (Chamaecyparis lawsoniana)
Myślę, że to cyprysik ivonne. .
Cyprysik Lawsona 'Ivonne' żółknie
Hej wszystkim!
Mam mały problem z moim Cyprysem Lawsona Ivonne – zaczyna żółknąć. Czy macie jakieś pomysły, co jest tego przyczyną i jak mogę go uratować?
Posadzony jest w donicy z drenażem o pojemności 22l, całe lato stał na balkonie i miał się dobrze, jak zrobiło się chłodniej to zaczął żółknąć. Ziemia nie jest zalana. Może za mało go podlewam?
Kupiłam też nawóz w płynie do iglaków.
Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki
Mam mały problem z moim Cyprysem Lawsona Ivonne – zaczyna żółknąć. Czy macie jakieś pomysły, co jest tego przyczyną i jak mogę go uratować?
Posadzony jest w donicy z drenażem o pojemności 22l, całe lato stał na balkonie i miał się dobrze, jak zrobiło się chłodniej to zaczął żółknąć. Ziemia nie jest zalana. Może za mało go podlewam?
Kupiłam też nawóz w płynie do iglaków.
Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nie podlewaj żadnym nawozem, toż to już za moment zima. Daj odpocząć swojemu drzewu.
Te żółte liście to normalna oznaka jesiennego opadania liści.
Wiosną zaopiekuj się drzewkiem a teraz poczytaj watek o uprawie iglaków w donicach viewtopic.php?t=60168
Te żółte liście to normalna oznaka jesiennego opadania liści.
Wiosną zaopiekuj się drzewkiem a teraz poczytaj watek o uprawie iglaków w donicach viewtopic.php?t=60168
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A może daj tą "Iwonkę" do gruntu? Tam będzie jej najlepiej Sama mam dwie u siebie. Jedna, kupiona w szkółce od razu posadzona docelowo w gruncie. Po kilku latach: duże, gęste drzewko o fantastycznym kolorze. Mam też drugą, uratowaną z działki mojej mamy. Tam była wsadzona w piaszczyste podłoże, gdzieś w kąt i w cieniu. Po kilku latach zamieniła się w "drapak" składający się z kilku wiotkich i rachitycznych gałązek. Przesadzona w lepszą ziemię zagęściła się i poszła w górę, jednak jest nadal widoczna różnica pomiędzy obydwoma cyprysikami. Lawsony podziękują za nieco wilgotniejsze i bardziej gliniaste podłoże.
Pozdrawiam Lucyna