Chory storczyk - porady
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pilnie potrzebuję pomocy :(
jeśli wybrałas reanimację w kamieniach to storczyka nie podlewa się tak normalnie, bo i tak nie ma korzonków by mógł się napić. Trzeba mu zwiększyć wilgotność powietrza i ta woda na dnie kamyczków ma właśnie parować. Możesz mu dodatkowo robić takie namiociki foliowe na listki by zwiększyć wilgotność ale pamiętaj by regularnie wietrzyć storczyka, bo może zagnić. Możesz go "podlewać" zraszając delikatnie listki, zwłaszcza od spodu bo tam są aparaty szparkowe. Raz na jakiś czas możesz domieszać odrobinkę nawozu i taką mieszanką spryskiwać listki albo przykładać od spodu takie wilgotne waciki kosmetyczne.
Czyli na samym dnie kamyczków ma być stojąca woda, tak? Dobrze zrozumiałam? Jeśli dziś go przesadziłam do tych kamieni, to kiedy mogę pierwszy raz go w ten sposób podlać?
- Dufin
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
jest tu na forum osobny watek poświęcony reanimacji w kamieniach, skorzystaj z wyszukiwarki tam się wszystkiego dowiesz i zobaczysz na zdjęciach jak to wygląda Na dnie naczynia jest piasek i woda bo ta woda ma własnie parować i mobilizować storczyka do wypuszczania korzeni.. ta woda ma być stale na dnie naczynia a storczyk ma być wyżej i nie może miec z nia bezpośredniego kontaktu. Jedyne co robisz to zraszasz mu listki
STORCZYK zaczął chorować, co mu jest, pomocy!!!
Witam Kochani. Coś dziwnego dzieje się z moim storczykiem. Był śliczny, zdrowy, a od dwóch miesięcy coś się zaczęło dziać. Ma jakby popażone liście, takie w plamki brunatne. Wiem, że powiecie, że to wina doniczki, że ma za mokro. Wiem, że musze go przesadzić i mam zamiar to zrobić, ale w tej doniczce storczyk jest od jakiegoś pół roku, a chorować zaczął dwa miesiące temu. Być może to zbieg okoliczności, a może faktycznie jest jakieś powiązanie. Bardzo proszę, doradźcie co powinnam zrobić. A oto zdjęcia:
Dziękuję ślicznie za podpowiedzi.
iza8211
Dziękuję ślicznie za podpowiedzi.
iza8211
Pozdrawiam serdecznie.
Iza
Iza
Re: STORCZYK zaczął chorować, co mu jest, pomocy!!!
To najprawdopodobniej efekt żerowania szkodników - np. przędziorków lub wciornastków. Przyjrzyj się dokładnie (nawet z lupą) czy czegoś nie widać, w przypadku tak zaawansowanych zmian na liściach jeśli to wina przędziorków na podłożu powinny się pojawić małe pajęczynki - po spryskaniu wodą będą widoczne. Nie znam się zbytnio na przeciwdziałaniu robaczkom, więc niech inni się jeszcze odezwą ;)
- gemciu83
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Jeżeli to jest to o czym pisze koleżanka wyżej to kup środek w sprayu do oprysku w każdym centrum, sklepie, markecie ogrodniczym jest.
Tylko najpierw trzeba odnaleźć winowajce, bo nie widziałam jeszcze środka na wszelkie szkodniki.
Przędziorki to takie malutkie kropeczki (białe, zielonkawe, czerwonawe), a wciornastki są podłużne i ciemniejsze. Jeśli chodzi o przędziorki i nie ma widocznych pajęczynek to można zrobić coś takiego. Wziąć coś bardzo czarnego (kartkę, talerzyk) i delikatnie trzasnąć doniczką, wtedy coś z tej doniczki może wylecieć i wtedy troszkę się temu przyjrzeć. Jeśli szkodnik będzie ciemniejszy to zrobić tak samo, ale np. na białej kartce i wtedy będą widoczne ciemne szkodniki.
Najlepiej wyszukać na googlu zdjęć tych szkodników by wiedzieć za czym się rozglądać.
Przędziorki to takie malutkie kropeczki (białe, zielonkawe, czerwonawe), a wciornastki są podłużne i ciemniejsze. Jeśli chodzi o przędziorki i nie ma widocznych pajęczynek to można zrobić coś takiego. Wziąć coś bardzo czarnego (kartkę, talerzyk) i delikatnie trzasnąć doniczką, wtedy coś z tej doniczki może wylecieć i wtedy troszkę się temu przyjrzeć. Jeśli szkodnik będzie ciemniejszy to zrobić tak samo, ale np. na białej kartce i wtedy będą widoczne ciemne szkodniki.
Najlepiej wyszukać na googlu zdjęć tych szkodników by wiedzieć za czym się rozglądać.
- gemciu83
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Może jeszcze wełnowiec takie małe pajączki jak są to preparat jest na niego. Ja np usuwałem go zwykłym patyczkiem do uszu i efekt bardzo skuteczny tylko trzeba przyjrzeć się co jakiś czas i usunąć.
Jeżeli choroba grzybowa to wina po stronie woda+cień brak słońca i chłód.
Jeżeli choroba grzybowa to wina po stronie woda+cień brak słońca i chłód.
- kamikami26
- 1000p
- Od: 14 maja 2013, o 11:32
Wełnowiec jest widoczny gołym okiem.
- kahim
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
Ja mam jeszcze inny patent na poszukiwanie potworów doniczkowych. Podnieś z powierzchni podłoża większy fragment kory i lekko podmuchaj na tę powierzchnię odsłoniętą. Jeżeli nic nie zauważysz, popróbuj z innymi kawałkami kory. Jeżeli coś tam jest powinno próbować zwiać pod sąsiednie kawałki kory lub w głąb podłoża.
Powodzenia
Powodzenia
A może podpowiecie co dzieje się z moim storczykiem?
Właśnie zauważyłam że na moim storczyku powstał grzybek. Jest koloru białego, tylko u nasady roślinki, można go zetrzeć palcem. Liście są ok, twarde, jędrne, korzenie też. Podlewanie- moczę go co sobotę w odstanej kranówce. Moje pytanie do Was- czy możecie polecić mi jakiś środek który warto kupić? Mam go umyć czy to tylko pogorszy sytuację? Pomóżcie proszę!
Dodam jeszcze, że storczyka mam w domu około 8 miesięcy, uratowałam go z OBI- kwiat źle znosił tamtejsze warunki, zrzucił tam większość kwiatów ale miał zdrową bryłę korzeniową i jeszcze pare pączków kwiatowych więc się nad nim zlitowałam i za 6zł go wzięłam. Jakiś miesiąc temu wypuścił drugi kwiat, jeszcze troszke i pączki całkiem się rozwiną.
Zdjęcie:
http://zapodaj.net/ba3056b156927.jpg.html
Właśnie zauważyłam że na moim storczyku powstał grzybek. Jest koloru białego, tylko u nasady roślinki, można go zetrzeć palcem. Liście są ok, twarde, jędrne, korzenie też. Podlewanie- moczę go co sobotę w odstanej kranówce. Moje pytanie do Was- czy możecie polecić mi jakiś środek który warto kupić? Mam go umyć czy to tylko pogorszy sytuację? Pomóżcie proszę!
Dodam jeszcze, że storczyka mam w domu około 8 miesięcy, uratowałam go z OBI- kwiat źle znosił tamtejsze warunki, zrzucił tam większość kwiatów ale miał zdrową bryłę korzeniową i jeszcze pare pączków kwiatowych więc się nad nim zlitowałam i za 6zł go wzięłam. Jakiś miesiąc temu wypuścił drugi kwiat, jeszcze troszke i pączki całkiem się rozwiną.
Zdjęcie:
http://zapodaj.net/ba3056b156927.jpg.html
- kahim
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
Cześć
Pytasz o ten biały nalot na trzonie? Wygląda mi to na osad z bardzo twardej wody. Piszesz, że podlewasz odstaną kranówką... Najprawdopodobniej to nie wystarcza i woda jest nadal bardzo twarda. Zmień sposób przygotowania wody ( ja osobiście preferuję wodę destylowaną) na jakiś inny- np. ugotowanie a potem odstanie, bądź przepuszczanie przez filtr typu Brita.
Z podlewaniem jeszcze jedna sprawa- myślę, że raz w tygodniu to za często, zwłaszcza teraz gdy jest chłodniej.
P.s. Żeby usunąć taki osad który masz na liściach niektórzy stosują sok z cytryny, ale nie wiem w jakich proporcjach co i jak, więc niech Ci podpowie ktoś kto już tego próbował
Pytasz o ten biały nalot na trzonie? Wygląda mi to na osad z bardzo twardej wody. Piszesz, że podlewasz odstaną kranówką... Najprawdopodobniej to nie wystarcza i woda jest nadal bardzo twarda. Zmień sposób przygotowania wody ( ja osobiście preferuję wodę destylowaną) na jakiś inny- np. ugotowanie a potem odstanie, bądź przepuszczanie przez filtr typu Brita.
Z podlewaniem jeszcze jedna sprawa- myślę, że raz w tygodniu to za często, zwłaszcza teraz gdy jest chłodniej.
P.s. Żeby usunąć taki osad który masz na liściach niektórzy stosują sok z cytryny, ale nie wiem w jakich proporcjach co i jak, więc niech Ci podpowie ktoś kto już tego próbował
Tak, właśnie o ten nalot na trzonie chodzi. Korzenie są w porządku więc roślinka nie powinna być niczym zaatakowana. Zauważyłam, że mój drugi storczyk też tak ma, ale w mniejszym stopniu. Rzeczywiście u mnie jest bardzo twarda woda. A kwiaty podlewam jak już mają sucho i to tak akurat wychodzi raz w tygodniu ;)
Dziękuję za odpowiedź, muszę coś teraz z tą wodą wymyśleć ;)
Dziękuję za odpowiedź, muszę coś teraz z tą wodą wymyśleć ;)