To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
- iwek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1504
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Mniszkowego nie robiłam jedynie z kwiatu czarnego bzu robię na przeziębienie ,ale troszkę innym sposobem,właśnie robiłam syrop melisowy ale zapach w kuchni i smak też fajny,jeszcze jutro cytrynę dodam i bardziej odparuję
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Trwa sezon na truskawki i maliny dlatego deser z tymi owocami:
Warstwami: pokruszone herbatniki, bita śmietana, mus malinowy, herbatniki śmietana, mus truskawkowy.... tak do wyczerpania składników.
Warstwami: pokruszone herbatniki, bita śmietana, mus malinowy, herbatniki śmietana, mus truskawkowy.... tak do wyczerpania składników.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- gaura
- 500p
- Posty: 860
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Dorotka, zrobiłam syrop z melisy według Twojego przepisu, jest super. Dziękuję za ten przepis
W ten sam sposób zrobiłam syrop z mięty, też świetny.
W ten sam sposób zrobiłam syrop z mięty, też świetny.
Pozdrawiam, Kasia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Aż mi ślinka leci na ten syropek.Szkoda,że nie mam melisy
Mam mięte,chyba to mieta?Taka słaba.
Zrobiłam jednego roku ....miód z mniszka.Dodawałam do ciasta.Cos w podobie jak Twoje syropki.Ale ten mój miód skawalał mi sie w słoikach.Były twarde bryłki cukru w słoikach....Ciekawie dlaczego?
I boje sie,zeby z tym syropem mi sie tak samo nie zrobiło.
Mam mięte,chyba to mieta?Taka słaba.
Zrobiłam jednego roku ....miód z mniszka.Dodawałam do ciasta.Cos w podobie jak Twoje syropki.Ale ten mój miód skawalał mi sie w słoikach.Były twarde bryłki cukru w słoikach....Ciekawie dlaczego?
I boje sie,zeby z tym syropem mi sie tak samo nie zrobiło.
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Kasiu, bardzo się cieszę, że syrop smakuje. Kiedy kilka lat temu odkryłam, że syropki można robić samemu to robię je z różnych leczniczych roślin. Kiedyś suszyłam liście malin na herbatkę rozgrzewającą, teraz oprócz suszonych liści robię tez taki syrop jak z melisy.
Moniko mam całe mnóstwo melisy, rozrasta się tak szybko, że nie nadążam z wykorzystaniem i część po prostu ścinam i wyrzucam.
Moje syropki nigdy jeszcze się nie skrystalizowały, więc nie mam pojęcia jaki błąd mogłaś popełnić.
Jeśli zrobisz tak jak napisałam to na pewno się uda.
Moniko mam całe mnóstwo melisy, rozrasta się tak szybko, że nie nadążam z wykorzystaniem i część po prostu ścinam i wyrzucam.
Moje syropki nigdy jeszcze się nie skrystalizowały, więc nie mam pojęcia jaki błąd mogłaś popełnić.
Jeśli zrobisz tak jak napisałam to na pewno się uda.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- iwek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1504
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Potwierdzam syropek z melisy pycha robiłam ,nowa melisa rośnie będę robić znów
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Akurat to ciasto wychodzi i smakuje z każdym dżemem czy konfiturą. Wszystko zależy tylko od upodobań.
Z agrestowym będzie po prostu mniej kolorowe, ale smak wyjątkowy.
Z agrestowym będzie po prostu mniej kolorowe, ale smak wyjątkowy.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- iwek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1504
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Kochana macie może przepis na cukinię faszerowaną tylko nie mięsem np.pieczarkami?
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Ja u siebie robię tak:
Cukinia faszerowana pieczarkami
młoda cukinia - max 25cm (po 1 szt na osobę)
pieczarki (mogą być z puszki)
cebulka
żółty ser (potarty na jarzynowej tarce)
sól, pieprz, czosnek
masło
Cukinię przekroić wzdłuż na połowę, wydrążyć łódeczki, lekko posolić.
Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć na masełku, dodać cebulkę pokrojoną w kostkę, czosnek, pokrojony miąższ z cukinii i smażyć kilka minut. Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem, dodać żółty ser. Cukinię osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić oliwą, napełnić farszem i wstawić do nagrzanego do 180 *C piekarnika. Piec około 20 min. z termoobiegiem, bez termo 30 min.
Do farszu można dodać oliwki i pomidory bez skórki. Smakuje na ciepło i na zimno.
Tak wygląda dzisiejsza wersja obiadowa z jajkiem i bez;
Cukinia faszerowana pieczarkami
młoda cukinia - max 25cm (po 1 szt na osobę)
pieczarki (mogą być z puszki)
cebulka
żółty ser (potarty na jarzynowej tarce)
sól, pieprz, czosnek
masło
Cukinię przekroić wzdłuż na połowę, wydrążyć łódeczki, lekko posolić.
Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć na masełku, dodać cebulkę pokrojoną w kostkę, czosnek, pokrojony miąższ z cukinii i smażyć kilka minut. Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem, dodać żółty ser. Cukinię osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić oliwą, napełnić farszem i wstawić do nagrzanego do 180 *C piekarnika. Piec około 20 min. z termoobiegiem, bez termo 30 min.
Do farszu można dodać oliwki i pomidory bez skórki. Smakuje na ciepło i na zimno.
Tak wygląda dzisiejsza wersja obiadowa z jajkiem i bez;
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim