Chińska róża(Hibiscus rosa-sinensis),cz.3-uprawa,pielęgnacja
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 15:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Chińska róża(Hibiscus rosa-sinensis),cz.2-uprawa,pielęgnacja
A czy mogę użyć do zasilenia swojego hibiskusa florowit.Jest to nawóz co ma wszystkiego po trochu w odpowiedniej ilości.Może znowu KARO mi podpowie........
Proszę o pomoc jak przyciąć mojego hibiskusa,
Pozdrawiam Patryk
- Ania76
- 200p
- Od: 6 sty 2006, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękna sztuka
Aż szkoda ciąć. Jest idealny aby prowadzić go "na pniu" Usunąć te dolne gałązki i niech rośnie w górę do żądanej wysokości potem czubek obciąć i się rozkrzewi
Aż szkoda ciąć. Jest idealny aby prowadzić go "na pniu" Usunąć te dolne gałązki i niech rośnie w górę do żądanej wysokości potem czubek obciąć i się rozkrzewi
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sie 2013, o 08:23
Ja też bym tak radziła jak Ania76, będzie piękne proste drzewko
Co do złego wpływu hibiskusów na nasze zdrowie, to czytałam gdzieś, ze ta opinia wzięła się stąd - w jednej z poczekalni lekarskich stał dorodny hibiskus, pięknie kwitnący z którego pacjenci ciągle pobierali szczepki. Lekarz chcąc uratować swojego pupila wywiesił karteczkę " Szkodliwy dla zdrowia" i poszło to dalej.
Co do złego wpływu hibiskusów na nasze zdrowie, to czytałam gdzieś, ze ta opinia wzięła się stąd - w jednej z poczekalni lekarskich stał dorodny hibiskus, pięknie kwitnący z którego pacjenci ciągle pobierali szczepki. Lekarz chcąc uratować swojego pupila wywiesił karteczkę " Szkodliwy dla zdrowia" i poszło to dalej.
- Mirana
- 100p
- Od: 21 kwie 2015, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mój "zdechlaczek" zaczyna wypuszczać Nawet widzę jeden maluteńki kwiatowy pączek. Widzę jednak, że niektóre nowe listki są trochę jakby zwinięte, a kilka zżółkło i opadło. Co może być przyczyną?
"Proszę, weź tego hibiskusa, Mirana. Wiem, że u ciebie każda złamana, chora roślinka dostanie nowe życie".
- crazydaisy
- Od: 27 cze 2013, o 09:45
Mirana, mozesz fotnac taki lisc? Sposob w jaki listki zolkna moze nam powiedziec o przyczynie problemu.
Mam byc moze przydatna informacje dla tych, ktorzy bawia sie w nasiona. Czasem zdarza sie, ze nasieniki opadaja nim nasiona w nich osiagna pelna dojrzalosc. Zwykle je wyrzucamy. Ostatnio - tak, glupia ja - zerwalam nasiennik, ktory wygladal na pusty. Maly, nie rosl od dlugiego czasu, a ze roslina na ktorej sie zawiazal mlodziutka i nieduza, uznalam ze szanse na nasiona sa żadne. Do zapylenia musialo dojsc przypadkiem, podczas zapylania pylkiem tego kwiatu. Okazalo sie jednak, ze nasiennik zawiera szesc wyrosnietych, ale zupelnie bialych jeszcze nasion. Pod lupinka pokazywalo sie zielone wnetrze. Delikatnie oskubalam z lupinki jedno, dopiero nazajutrz pozostale, polozylam je na mokry wacik...
Poczatkowo wygladaly marnie. Zaczely jasniec, przechodzac w zwykly dojrzalym nasionom kremowy kolor, jednak po kilku dniach pojawily sie oznaki wzrostu. Takie nasiona potrzebuja wiecej czasu na start, tak jakby dojrzewaly na waciku, ale dzis wygladaja tak:
Mam byc moze przydatna informacje dla tych, ktorzy bawia sie w nasiona. Czasem zdarza sie, ze nasieniki opadaja nim nasiona w nich osiagna pelna dojrzalosc. Zwykle je wyrzucamy. Ostatnio - tak, glupia ja - zerwalam nasiennik, ktory wygladal na pusty. Maly, nie rosl od dlugiego czasu, a ze roslina na ktorej sie zawiazal mlodziutka i nieduza, uznalam ze szanse na nasiona sa żadne. Do zapylenia musialo dojsc przypadkiem, podczas zapylania pylkiem tego kwiatu. Okazalo sie jednak, ze nasiennik zawiera szesc wyrosnietych, ale zupelnie bialych jeszcze nasion. Pod lupinka pokazywalo sie zielone wnetrze. Delikatnie oskubalam z lupinki jedno, dopiero nazajutrz pozostale, polozylam je na mokry wacik...
Poczatkowo wygladaly marnie. Zaczely jasniec, przechodzac w zwykly dojrzalym nasionom kremowy kolor, jednak po kilku dniach pojawily sie oznaki wzrostu. Takie nasiona potrzebuja wiecej czasu na start, tak jakby dojrzewaly na waciku, ale dzis wygladaja tak:
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- crazydaisy
Re: Hibiskus ogrodowy,Ketmia syryjska(Hibiscus syriacus)
Oto moja kolekcja:
Kinga
- Aurelia92
- 100p
- Od: 15 lip 2015, o 23:09
Kinga jaka niespodzianka z tych nasionek, ciekawe jakie kwiaty Ci wyjdą?
Sara
Gwiazdy są piękne, ponieważ na jednej z nich istnieje kwiat, którego nie widać. Antoine de Saint-Exupéry
Mój mały zielony Raj
Gwiazdy są piękne, ponieważ na jednej z nich istnieje kwiat, którego nie widać. Antoine de Saint-Exupéry
Mój mały zielony Raj
- Mirana
- 100p
- Od: 21 kwie 2015, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Crazydaisy Twoje siewki takie ładne i widzę, że rosną, a moja uboga. Wcale nie rośnie.
Na razie hibiskusy przestały żółknąć i dobrze, bo właśnie umierałam z żalu, że mogą mi paść hehehe.
Na razie hibiskusy przestały żółknąć i dobrze, bo właśnie umierałam z żalu, że mogą mi paść hehehe.
"Proszę, weź tego hibiskusa, Mirana. Wiem, że u ciebie każda złamana, chora roślinka dostanie nowe życie".
Crazydaisy, na ostatnim zdjęciu, ten czerwony, jak się nazywa? Cudny jest.
- crazydaisy
Aurelia, na tym zabawa polega. A jakie emocje jak cos zaczyna paczkowac! Pierwsze kwitnienie kazdego kultywaru jest emocjonujace, ale to sie przynajmniej ze zdjec zna, wie jak bedzie wygladalo. A siewka to totalny kot w worku. I to jest piekne.
Mirana, jak ze swiatlem i temperatura? Jaka duza siewka? Jak "stara"?
Jak przestaly zolknac to odbija i bedzie dobrze. Wykrylas przyczyne problemu?
Alicjo, to jest Etouffee. Kultywar o duzych, ciemnoczerwonych kwiatach z odcieniem miedzi na brzegach platkow i niemal czarnym "okiem".
Mirana, jak ze swiatlem i temperatura? Jaka duza siewka? Jak "stara"?
Jak przestaly zolknac to odbija i bedzie dobrze. Wykrylas przyczyne problemu?
Alicjo, to jest Etouffee. Kultywar o duzych, ciemnoczerwonych kwiatach z odcieniem miedzi na brzegach platkow i niemal czarnym "okiem".
Kinga
Ten hibiskus jest wspaniały, możesz zdradzić gdzie kupiłaś? Może i mnie udałoby się takiego upolować. Uwielbiam takie kolory.
- crazydaisy
Nie tajemnica. Holenderska szkolka Hendrika Jana Gommera. Wbij w Google "Gommer hibiscus" i wyskoczy. (Nie jestem pewna, czy wolno tu podawac namiary, jednak tego kultywaru nie mozna kupic w markecie, a jeśli mozna pisac ze kupilo sie w Kauflandzie, to chyba moge i o Gommerze wspomniec. )
Kinga