Kaktusy i sukulenty zimą.
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jak dbać o kaktusy zimą?
Aga,
Ja potrafię zdiagnozować nie tylko to co roślinom dolega. Pewnie z racji (niestety) wieku potrafię też na ludziach się poznać. I widzę, że postanowiłaś się dużo nauczyć i pomóc swoim roślinkom. I bardzo mi się to spodobało. Dlatego BARDZO chętnie odpowiadałem i jeśli zajdzie potrzeba to dalej pisać będę.
O załamkę w moim przypadku trudno - nie takie rzeczy widywałem.
Gotowa mieszanka do kaktusów po odpowiedniej modyfikacji też nie jest taka zła. Tylko po co wydawać niemałe pieniążki za coś co nie do końca jest odpowiednie dla roślin kiedy samemu można za grosze zrobić coś lepszego? Oto jest pytanie...
Ja potrafię zdiagnozować nie tylko to co roślinom dolega. Pewnie z racji (niestety) wieku potrafię też na ludziach się poznać. I widzę, że postanowiłaś się dużo nauczyć i pomóc swoim roślinkom. I bardzo mi się to spodobało. Dlatego BARDZO chętnie odpowiadałem i jeśli zajdzie potrzeba to dalej pisać będę.
O załamkę w moim przypadku trudno - nie takie rzeczy widywałem.
Gotowa mieszanka do kaktusów po odpowiedniej modyfikacji też nie jest taka zła. Tylko po co wydawać niemałe pieniążki za coś co nie do końca jest odpowiednie dla roślin kiedy samemu można za grosze zrobić coś lepszego? Oto jest pytanie...
- aganeta
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 14 sty 2012, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Heniu! ja nie tylko w kaktusach "robię" właściwie to w kaktusach najmniej...lubię roślinki te domowe i podwórkowe ;) Teraz zimą oczy cieszą tylko te domowe, choć ja nie mam "ręki" do kwiatków...to jest tak właściwie, że im bardziej dbam, tym gorzej dla nich jakaś nadopiekuńczość czy coś? ;) A poważnie to mało wiem o wymaganiach poszczególnych roślin, wszystkie dotąd traktowałam jednakowo, jak sucho podlać, nawozić raz na jakiś czas itp. I cieszę się ,że trafiłam na to forum, to dla mnie szybki sposób na zdobywanie brakującej wiedzy, zwłaszcza, że można spotkać kogoś tak życzliwego jak Ty
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Dziękuję za miłe słowa.
Też na kaktusach moje zainteresowania roślinami się nie kończy. W szklarence hoduje haworcje, ceropegie i inne sukulenty. W domu hoje - te rośliny BARDZO lubię. No i wraz z żoną fiołki odmianowe - to takie "poboczne" zajęcie.
Wszystko znajdziesz na moich wątkach.
Jeśli masz jakieś wątpliwości to śmiało pytaj - tutaj czy chociażby na moim wątku. Zawsze odpowiadam choć nie zawsze od razu.
Też na kaktusach moje zainteresowania roślinami się nie kończy. W szklarence hoduje haworcje, ceropegie i inne sukulenty. W domu hoje - te rośliny BARDZO lubię. No i wraz z żoną fiołki odmianowe - to takie "poboczne" zajęcie.
Wszystko znajdziesz na moich wątkach.
Jeśli masz jakieś wątpliwości to śmiało pytaj - tutaj czy chociażby na moim wątku. Zawsze odpowiadam choć nie zawsze od razu.
- porzeczkaa
- Od: 24 lip 2012, o 10:55
2 tygodnie temu przesadziłam świeżo zakupione kaktusy do odpowiedniego podłoża. Niestety ziemia w której wcześniej rosły była bardzo wyschnięte i musiałam pourywać większość korzeni. Mój problem polega na tym, że nie wiem czy zimować te kaktusy czy jednak pozostawić je na domowym parapecie i zimą od czasu do czasu podlewać.
Pozdrawiam Justyna
- popiolek69
- 500p
- Od: 22 paź 2011, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeśli rośliny mają uszkodzone korzenie to lepiej tym bardziej ich nie podlewać bo źle to się skończy. Można je normalnie zimować na sucho.
Pozdrawiam Konrad
Popiolek69 kilka moich maluchów
Popiolek69 kilka moich maluchów
- porzeczkaa
- Od: 24 lip 2012, o 10:55
- Ewa1821
- 200p
- Od: 19 lip 2012, o 21:11
Przygotowuje kaktusy do zimowania i tak się zastanawiam czy teraz jeszcze je podlać czy już nie... Były ostatnio podlewane na początku września. Martwi mnie to, że niektóre z nich już się trochę skurczyły czy to normalne? przetrwają zimę czy lepiej jeszcze teraz je podlać?
Tego spryskałam jakiś tydzień temu ale te zmarszczki mu się nie wygładziły....
Tego spryskałam jakiś tydzień temu ale te zmarszczki mu się nie wygładziły....
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
kiedy młode roślinki są gotowe do normalnego zimowania?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Zależy jakie masz warunki. Ja normalnie zimuję roślinki o średnicy ~5mm ale mam w tym trochę doświadczenia. Jeśli kaktusy nie są jakoś bardzo wymagające a warunki do zimowania są optymalne to wszystko o wielkości większej niż czereśnia nie ma prawa sprawiać najmniejszych kłopotów.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- Od: 3 mar 2012, o 01:05
zimowanie kaktusów
Witam,
Chciałbym zasięgnąć rady co do kwestii zimowania kaktusów.
Mianowicie posiadam gatunki które wymagają cieplejszych tem. i takie które powinny być zimowane w chłodniejszych tem. Wśród nich są gatunki które powinny być zimowane w całkowitej suszy jak np. Sulcorebutia rauschii, a są i takie które wymagają sporadycznego zraszania czy podlewania "łyżką wody". Nie wiem czy tu jest jakaś zasada że np ciepłoluby zawsze winny być zraszane a te "zimolubne" to już zależy od gatunku czy też kwestie te nie są ze sobą związane?
Generalnie mam pytanie czy w przypadku gdy np temperatura zimowania będzie niższa ok np 6-10 stopni, a ja będę zraszał kaktusy to nic im nie będzie? Kolejne pytanie to co z młodymi kaktusikami je też powinniśmy tak jak starsze egzemplarze nie podlewać w zimie czy jednak w przypadku tych młodych powinno się je zraszać.
I generalne pytanie dotyczy kaktusów górskich np. uebelmannia, bądź Sulcorebutia rauschii, rebutia heliosa? Chodzi mi o wilgotność otoczenia tzn. wszędzie pisze tylko, że nie podlewamy w zimie np. rebutii heliosy czyli zalecają trzymanie jej w całkowitej suszy ewentualnie bardzo rzadkie zraszanie, a co z wilgotnością powietrza w przypadku kaktusów górskich np. uebelmannia ? jest wymagana czy też nie jest. Jeżeli w książkach pisze "trzymamy w całkowitej suszy" to rozumieć mam przez to że również powietrze powinno być suche czy nie koniecznie?
Bardzo was proszę o pomoc,
Chciałbym zasięgnąć rady co do kwestii zimowania kaktusów.
Mianowicie posiadam gatunki które wymagają cieplejszych tem. i takie które powinny być zimowane w chłodniejszych tem. Wśród nich są gatunki które powinny być zimowane w całkowitej suszy jak np. Sulcorebutia rauschii, a są i takie które wymagają sporadycznego zraszania czy podlewania "łyżką wody". Nie wiem czy tu jest jakaś zasada że np ciepłoluby zawsze winny być zraszane a te "zimolubne" to już zależy od gatunku czy też kwestie te nie są ze sobą związane?
Generalnie mam pytanie czy w przypadku gdy np temperatura zimowania będzie niższa ok np 6-10 stopni, a ja będę zraszał kaktusy to nic im nie będzie? Kolejne pytanie to co z młodymi kaktusikami je też powinniśmy tak jak starsze egzemplarze nie podlewać w zimie czy jednak w przypadku tych młodych powinno się je zraszać.
I generalne pytanie dotyczy kaktusów górskich np. uebelmannia, bądź Sulcorebutia rauschii, rebutia heliosa? Chodzi mi o wilgotność otoczenia tzn. wszędzie pisze tylko, że nie podlewamy w zimie np. rebutii heliosy czyli zalecają trzymanie jej w całkowitej suszy ewentualnie bardzo rzadkie zraszanie, a co z wilgotnością powietrza w przypadku kaktusów górskich np. uebelmannia ? jest wymagana czy też nie jest. Jeżeli w książkach pisze "trzymamy w całkowitej suszy" to rozumieć mam przez to że również powietrze powinno być suche czy nie koniecznie?
Bardzo was proszę o pomoc,
A ja mam pytanie czy już wynosimy kaktusy na zimowanie?
Pierwszy raz zimuje kaktusy w piwnicy, dlatego mam pytanie: Tam od 2 tyg. wciąż jest 19 st. Nawet to, że dzisiaj na dworze były -2 st. temperatury w piwnicy nie obniżyło. Czy one mimo wszystko mogą tam zostać czy przenieść je gdzieś indziej gdzie jest chłodniej? Dodam, że tam nawet jedna z mamilariami mi kwitnie.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
To zdecydowanie za ciepło. Temperatura nie powinna być wyższa niż 10-12*C. Musisz znaleźć inne miejsce. Przy temperaturze 19*C kaktusy muszą mieć dostęp do światła.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek