Kiszona kapusta,buraki,pomidory i inne warzywa
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1957
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Olsztyn
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
Czy ktoś z Was kisil kiedyś ogórki tylko przy użyciu soli? Bez koprów, chrzanów itp.?
Mam troche ogórków które chciałabym ukisić, ale nie mam czasu latać za dodatkami i ich szykować.
Kiedyś moja mama dostala sloik kiszonych od znajomej, w słoiku były tylko ogórki. Były nieco bardziej słone ale chrupkie, jędrne i bardzo smaczne.
Może macie kakieś doświadczenia?
Mam troche ogórków które chciałabym ukisić, ale nie mam czasu latać za dodatkami i ich szykować.
Kiedyś moja mama dostala sloik kiszonych od znajomej, w słoiku były tylko ogórki. Były nieco bardziej słone ale chrupkie, jędrne i bardzo smaczne.
Może macie kakieś doświadczenia?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
Zawsze mam z przyprawami. Teoretycznie powinny się udać ale czosnek i gotową mieszankę przypraw do kiszenia dostaniesz niemal w każdym sklepie.I to bez latania, na piechotę.
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1957
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Olsztyn
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
Czosnek mam. A do tych gotowcow nie mam zaufania. Teściowa 2 razy z nimi robiła i ogórki są paskudne . Jakby nie do końca ukiszone, szare. Stoją w piwnicy i nikt ich nie chce ruszyć. Zrobię z samym czosnkiem. Najwyżej wszystko pójdzie w kibel. ..
-
- 200p
- Posty: 317
- Od: 20 cze 2012, o 01:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Śląskie
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
PaulaPolaKoper,czosnek,chrzan i sól to podstawa ogórków kiszonych,inaczej będą bez smaku.
Ja kiszę w dużym słoju przekładam dobrze ukiszone ogórki do słoików i zalewam gotującą się wodą z ogórków zakręcam słoik i gotowe.
Jak daję komuś ogórki kiedy rozkładam do słoików też nie wrzucam już tych dodatków.
Ty zrobisz jak uważasz,mam awaryjne takie dodatki suche jednak nigdy jeszcze z nich nie korzystałam,wolę świeże dodatki.
Ja kiszę w dużym słoju przekładam dobrze ukiszone ogórki do słoików i zalewam gotującą się wodą z ogórków zakręcam słoik i gotowe.
Jak daję komuś ogórki kiedy rozkładam do słoików też nie wrzucam już tych dodatków.
Ty zrobisz jak uważasz,mam awaryjne takie dodatki suche jednak nigdy jeszcze z nich nie korzystałam,wolę świeże dodatki.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
W gotowcach jest koper, liść laurowy, chrzan i ziele angielskie. Nie wiem jak można coś zepsuć. Jeżeli wyszły mało smaczne,
to nie wina przypraw. Podpytaj teściową jaką zrobila solankę?Jakby nie do końca ukiszone
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
Próbował ktoś kisić różne warzywa razem? np pomidory z ogórkami?
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1957
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Olsztyn
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
kalo Sprawdzałam skład w sklepie, platki chrzanu, płatki czosnku(podobno do ich suszenia sie używa jakiś antypleśniaczy czy czegoś takiego, ale nie dam sobie za to glowy obciać), koper, gorczyca-tej nienawidzę w ogórkach. Przyprawy były z 2 firm, w obu była gorczyca, dlatego nie wziełam.
Wyszło mi 5 sloików. Jak już sie przekonam co z tego wyszlo to dam znać.
Dziękuje Wam za odpowiedzi.
-- 30 sie 2016, o 20:54 --
Genia, własnie w tych ogórkach od znajomej nie było czuć dodatków, ani chrzanu ani kopru, dlatego zakladam że były bez tego robione.
Wyszło mi 5 sloików. Jak już sie przekonam co z tego wyszlo to dam znać.
Dziękuje Wam za odpowiedzi.
-- 30 sie 2016, o 20:54 --
Genia, własnie w tych ogórkach od znajomej nie było czuć dodatków, ani chrzanu ani kopru, dlatego zakladam że były bez tego robione.
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
Ormianie robią takie mieszanki tam jest papryka, kalafior, buraki, ogórki i pomidory ale tylko zielone. Jadłam, mnie to smakuje średnio ale to rzecz gustu. Za to wygląda fajnie bo od buraków różowe kalafiory i woda też.whitedame pisze:Próbował ktoś kisić różne warzywa razem? np pomidory z ogórkami?
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
Ela151, dopiero dziś siadłam do forum, bo miałam inne "urwanie głowy". No, teraz faktycznie przypominam sobie, że radziłaś robić w małych słoikach. I ja w takich zrobiłam. Ale nie doczytałam jakoś, żeby zjadać wszystko zaraz po otwarciu, bo potem tracą smak. I faktycznie tak było. Po otwarciu były super, a na drugi dzień już nie. Czyli...tak ma być. To znaczy, że nie zrobiłam nic źle. Dojrzałe otwieramy po kilku dniach i zaraz wyjadamy.
A zielone wg bastis trzymamy co najmniej 6 tygodni, żeby się porządnie ukisiły.
Reasumując, warto pisać i dopytywać się na forum. Warto pytać nawet kilka razy, by korzystać z czyichś doświadczeń.
PaulaPola, nie wiem, czy sama solanka zapewni odpowiedni smak ogórkom. Tzn. smak może i tak, ale nie tzw. turgor, czyli odpowiednią twardość i chrupkość. Od dziecka widziałam, że mama, ciocie i wszystkie znajome dawały do kiszenia koper, czosnek i chrzan (jeszcze inne liście winogron, czarnej porzeczki i coś tam, ale mama tylko koper, chrzan i czosnek). Gorczyca, kolendra, listek laurowy itd. tylko do tych z octem. Czosnek zawsze mam w domu, chrzan kupuję na ryneczku, parę "wiązeczek"i trzymam w lodówce (mam zapas na cały sezon ogórkowy), a koper rośnie mi jak głupi na działce (gdy nie miałam to kupowałam "wiązkę" i rozkładałam do ususzenia "na później"). Gotowej mieszanki użyłam tylko raz i ... nigdy więcej. Pływały mi w słoiku posiekane na drobno "farfocle" i wygląd był, delikatnie mówiąc, nie bardzo estetyczny. Zdaję sobie sprawę, że teraz na ryneczku nie ma już ani kopru ani chrzanu, ale...na działkach są.
A zielone wg bastis trzymamy co najmniej 6 tygodni, żeby się porządnie ukisiły.
Reasumując, warto pisać i dopytywać się na forum. Warto pytać nawet kilka razy, by korzystać z czyichś doświadczeń.
PaulaPola, nie wiem, czy sama solanka zapewni odpowiedni smak ogórkom. Tzn. smak może i tak, ale nie tzw. turgor, czyli odpowiednią twardość i chrupkość. Od dziecka widziałam, że mama, ciocie i wszystkie znajome dawały do kiszenia koper, czosnek i chrzan (jeszcze inne liście winogron, czarnej porzeczki i coś tam, ale mama tylko koper, chrzan i czosnek). Gorczyca, kolendra, listek laurowy itd. tylko do tych z octem. Czosnek zawsze mam w domu, chrzan kupuję na ryneczku, parę "wiązeczek"i trzymam w lodówce (mam zapas na cały sezon ogórkowy), a koper rośnie mi jak głupi na działce (gdy nie miałam to kupowałam "wiązkę" i rozkładałam do ususzenia "na później"). Gotowej mieszanki użyłam tylko raz i ... nigdy więcej. Pływały mi w słoiku posiekane na drobno "farfocle" i wygląd był, delikatnie mówiąc, nie bardzo estetyczny. Zdaję sobie sprawę, że teraz na ryneczku nie ma już ani kopru ani chrzanu, ale...na działkach są.
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
Do kiszenia pomidorów dodaję też po 1 strąku papryki słodkiej, fajnie podkręca smak.
Trudno powiedzieć która wersja lepsza, obie są ciekawe.
To oczywiście rzecz gustu smakowego, mnie zachęciła do kiszenia pomidorów besia i mi posmakowały jak i mojej rodzinie. Oczywiście nie wszyscy lubią to samo.
Ja sama muszę mieć dzień na konsumpcję kiszonych pomidorów, podobnie jak z ogórkami.
Trudno powiedzieć która wersja lepsza, obie są ciekawe.
To oczywiście rzecz gustu smakowego, mnie zachęciła do kiszenia pomidorów besia i mi posmakowały jak i mojej rodzinie. Oczywiście nie wszyscy lubią to samo.
Ja sama muszę mieć dzień na konsumpcję kiszonych pomidorów, podobnie jak z ogórkami.
- justa_be
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 739
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: WLKP
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
U mnie dziś mija tydzień od nastawienia pomidorków do kiszenia, czy można przeprowadzić już degustację?
Pozdrawiam ;)
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
Wg. mnie lepsze są takie, które kiszą się dłużej, ale krótko kiszone tęż są ok.
Ja w tym roku próbowałam po okolo 10 dniach kiszenia.
Najlepiej smakują takie lekko schłodzone prosto z piwniczki.
Ja w tym roku próbowałam po okolo 10 dniach kiszenia.
Najlepiej smakują takie lekko schłodzone prosto z piwniczki.
- Teresa Pszczola
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1025
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
Pokusiłam się na ukiszenie pomidorków koktajlowych, bo urosło ich mnóstwo,
a planowałam dłuższy wyjazd. Jeszcze ich nie próbowałam, bo mi żal otwierać słoik,
tak ślicznie wyglądają. Są kolorowe, dodałam też kilka zielonych i wcale nie zmieniły kolorów.
Na razie mam 6 pół litrowych słoików, ale jak znowu ilość przewyższy możliwości zjadania na bieżąco,
to ukiszę następne.
A zupa z kiszonych pomidorów podobno jest lepsza od ogórkowej!
___________________________
Pozdrawiam Teresa
a planowałam dłuższy wyjazd. Jeszcze ich nie próbowałam, bo mi żal otwierać słoik,
tak ślicznie wyglądają. Są kolorowe, dodałam też kilka zielonych i wcale nie zmieniły kolorów.
Na razie mam 6 pół litrowych słoików, ale jak znowu ilość przewyższy możliwości zjadania na bieżąco,
to ukiszę następne.
A zupa z kiszonych pomidorów podobno jest lepsza od ogórkowej!
___________________________
Pozdrawiam Teresa