Domowo i zdrowo cz. II
- Ewiczka52
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1307
- Od: 1 lut 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Domowo i zdrowo cz. II
Piotrze Chętnie bym zrobiła taki ser twarogowy z GT a póżniej z serwatki ricottę ale gdzie kupiC GT i kwas mlekowy 80 %
Pozdrawiam Ewula
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2302
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo cz. II
Ten większy garnek z kwasówki służył do mieszania składników. GT przechowuję w szkle, a świeże mleko pasteryzuję w mniejszym garnku z kwasówki. Emalia jeśli ne jest obita, jest wg mnie ok. Kwasówka nie reaguje z serwatką, garnkom nic nie będzie, zresztą cały proces trwa b.krótko.Telimenka pisze:Witam. Ładnie Ci to wychodzi. Twarożki wyglądają apetycznie (prawie jak moje ).Ale faktycznie zainteresowało mnie coś innego. Właśnie widzę, że używasz naczyń ze stali nierdzewnej . Ja mam jakiś opór ,bo nie jestem pewna czy się nadają do przechowywania i kwaszenia mleka przez kilka dni. Z przyzwyczajenia używam emaliowane naczynia lub szklane do wyrobów z mleka. Jednak mam też ze stali nierdzewnej i chętnie bym ich użyła, gdybym miała pewność, że serwatka lub maślanka oraz garnki na tym nie stracą. Jeżeli możesz to podziel się swoim doświadczeniem w tej kwestii. Używasz takie garnki tylko na czas ogrzewania twarogu ,czy również przechowujesz i kwasisz w nich mleko ?
Ewiczka52 pisze:Piotrze Chętnie bym zrobiła taki ser twarogowy z GT a później z serwatki ricottę ale gdzie kupiC GT i kwas mlekowy 80 %
GT mogę Ci wysłać, jak Ci się rozrośnie to potem Ty się podzielisz z Następcami, kwas mlekowy kupisz w sklepie z akcesoriami piwnymi. Nic tylko chcieć.
- besia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1787
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: granica Warm?i i Mazur
Re: Domowo i zdrowo cz. II
Piotrze
U nas kefir z GT schodzi na bieżąco , pomysł ze zrobieniem twarogu błąkał mi się gdzieś po głowie , teraz po Twojej fotorelacji już pewne , że go zrobię .
Podpowiedz tylko z ilu dniowego kefiru robiłeś ?
U nas kefir z GT schodzi na bieżąco , pomysł ze zrobieniem twarogu błąkał mi się gdzieś po głowie , teraz po Twojej fotorelacji już pewne , że go zrobię .
Podpowiedz tylko z ilu dniowego kefiru robiłeś ?
Pozdrawiam, Beata.
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2302
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Grzybek Tybetański
Beata, mój GT z podwójną ilością pracowników pracowali w 2 x w 2 l słojach stał najpierw 12 h w temp 23 C, potem 4 dni w temp lodówki (5 C) , w smaku był niewiele kwaśniejszy niż gotowy produkt. Mleko do GT używałem prosto od krowy, zawsze pasteryzowane 30 min w 62 C.
Wariacji z sera jest wiele, u mnie następne będą ruskie pierogi, choć miał być sernik lub rolada z wędzonego łososia przekładanego szpinakiem i twarogiem.
Do uzyskania z serwatki ricotty należy użyć najlepiej chusty serowarskiej lub kilkukrotnie złożonej tetry lub gazy, inaczej wszytko co dobre przepłynie.
Wariacji z sera jest wiele, u mnie następne będą ruskie pierogi, choć miał być sernik lub rolada z wędzonego łososia przekładanego szpinakiem i twarogiem.
Do uzyskania z serwatki ricotty należy użyć najlepiej chusty serowarskiej lub kilkukrotnie złożonej tetry lub gazy, inaczej wszytko co dobre przepłynie.
Re: Domowo i zdrowo cz. II
Piotrek nareszcie konkretny przepis,dobrze że napisałeś o odpowiednich temp.,okazuje się że przepisu z netu nie zawsze są dobre.
Chociaż serek z GT wyszedł niezły/smakował nam bardzo/to jednak z Twojego przepisu wyszedł super,aż byłam zaskoczona
Okazuje się,że nie trzeba mieć wielkiego talentu,tylko b.dobry przepis
Chociaż serek z GT wyszedł niezły/smakował nam bardzo/to jednak z Twojego przepisu wyszedł super,aż byłam zaskoczona
Okazuje się,że nie trzeba mieć wielkiego talentu,tylko b.dobry przepis
Re: Domowo i zdrowo cz. II
Piotrze dziękuję za fatygę ,ale co do tego nie mam wątpliwości. Mi chodziło : czy mleko, takie prosto od krowy mogę wlać do naczynia ze stali nierdzewnej (mam takie garnki,wiaderka 5l i różne miski) i pozostawić w takim naczyniu (tradycyjnie) nie na godzinkę, lecz na kilka dni, aż do ukwaszenia.Z tymi emaliowanymi obchodzę się jak z jajkiem, żeby nie obić.Biotit pisze:Ten większy garnek z kwasówki służył do mieszania składników. GT przechowuję w szkle, a świeże mleko pasteryzuję w mniejszym garnku z kwasówki. Emalia jeśli ne jest obita, jest wg mnie ok. Kwasówka nie reaguje z serwatką, garnkom nic nie będzie, zresztą cały proces trwa b.krótko.
Do zwykłego twarogu, zamiast tetry lub gazy ,wydają mi się praktyczniejsze cedzidełka tiulowe. Używam mocniejszego tiulu , takiego jak na firanki .Biotit pisze: Do uzyskania z serwatki ricotty należy użyć najlepiej chusty serowarskiej lub kilkukrotnie złożonej tetry lub gazy, inaczej wszytko co dobre przepłynie.
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2302
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo cz. II
Możesz prowadzić ukwaszenie w garnku z kwasówki, jeśli taki możesz zostawić z mlekiem na kilka dni.
Ja tak wielokrotnie robiłem i było ok. Teraz mam 10 l pojemniki plastikowe przeznaczone do żywności i w nich ukwaszam mleko.
GT ukwaszam w szkle.
To jest 2 litrowy słój z GT, obok dla porównania 900 ml z miodem :
Ja tak wielokrotnie robiłem i było ok. Teraz mam 10 l pojemniki plastikowe przeznaczone do żywności i w nich ukwaszam mleko.
GT ukwaszam w szkle.
To jest 2 litrowy słój z GT, obok dla porównania 900 ml z miodem :
Re: Domowo i zdrowo cz. II
Dziękuję serdecznie. Skoro tak robiłeś i mówisz ,że jest OK, to teraz będę odważniej operowała ze srebrnymi garnkami. Wczoraj z twarogu usmażyłam krążki , bardzo lubimy. Wystarczyło na podwieczorek, kolację i śniadanie .Biotit pisze:Możesz prowadzić ukwaszenie w garnku z kwasówki, jeśli taki możesz zostawić z mlekiem na kilka dni.
Ja tak wielokrotnie robiłem i było ok. Teraz mam 10 l pojemniki plastikowe przeznaczone do żywności i w nich ukwaszam mleko.
- mymysteryy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2363
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Jaworzno
Re: Domowo i zdrowo cz. II
Ja samo kwaszenie mleka przeprowadzam w szklanych butelkach, ale potem już cały proces robienia twarogu i przechowywania prowadzę w garnkach ze stali nierdzewnej kwasoodpornej. Tak jak Piotr napisał, nie ma ku temu przeciwwskazań pod jednym warunkiem ... muszą mieć atesty informujące o ich zgodności z normami, co gwarantuje nam bezpieczeństwo zdrowotne. Zwykłe chińskie garnki mogą być produkowane ze stali z szkodliwymi domieszkami, które przechodzą do żywności. Należy więc zwrócić uwagę podczas zakupu, czy dany garnek posiada odpowiednie atesty.
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2302
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo cz. II
Każdy tran warto stosować, nie wiem jaki ma Twój specyfik skład i w jakiej jest otoczce. Najlepiej łykać 2 x dziennie.
- Ewiczka52
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1307
- Od: 1 lut 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Domowo i zdrowo cz. II
PIOTRZE Dziękuję ogromnie - już mam .Tylko proszę napisz jak z tym postępować ,bo nie wiem. A jęczmień można dać do doniczki z ziemią i kiedy / teraz czy np. w kwietniu / ,czy na gazę .
Pozdrawiam Ewula
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2302
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo cz. II
Rozalia poczytaj tutaj, co Janusz napisał a 'propos GT.
Co do jęczmienia , to już wcześniej o nim pisałem, należy namoczyć nasiona na 24h w wodzie przegotowanej i posiać w doniczce, jak wyrośnie do 10cm, ścinać i wcinać, bomba witamin i minerałów, później reszta, czyli to co zostanie +korzenie lądują na kompoście.
Co do jęczmienia , to już wcześniej o nim pisałem, należy namoczyć nasiona na 24h w wodzie przegotowanej i posiać w doniczce, jak wyrośnie do 10cm, ścinać i wcinać, bomba witamin i minerałów, później reszta, czyli to co zostanie +korzenie lądują na kompoście.