Opowieść o moim miejscu...cdnn
- patkaza
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 cze 2010, o 23:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Opowieść o moim miejscu...cdnn
hejka!
Zobaczcie co mi teraz Kwitnie:
Zidentyfikowana jako Chandos beauty chociaż druga nazwa bardziej mi się podoba Sweet Love
Urodziwa pannica! Polubiła ją moja córa za ten kolor i zapach!!! może ktoś potwierdzi?!?
I tak z pachnących kwitnąca Jubile Celebrion:
Na razie nisko każe mi się kłaniać i pochyla główki ale warto się do niej schylić i powąchać i podziwiać kunszt jej pięknych kwiatów!
Nie mogę sie oprzeć i wstawię jeszcze jedną kwitnącą piękność o falowanych płatkach: Basia
Zobaczcie co mi teraz Kwitnie:
Zidentyfikowana jako Chandos beauty chociaż druga nazwa bardziej mi się podoba Sweet Love
Urodziwa pannica! Polubiła ją moja córa za ten kolor i zapach!!! może ktoś potwierdzi?!?
I tak z pachnących kwitnąca Jubile Celebrion:
Na razie nisko każe mi się kłaniać i pochyla główki ale warto się do niej schylić i powąchać i podziwiać kunszt jej pięknych kwiatów!
Nie mogę sie oprzeć i wstawię jeszcze jedną kwitnącą piękność o falowanych płatkach: Basia
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Aguś, na pierwszy rzut oka, to nie jest Chandos Beauty. Chandos ma delikatniejsze przejście między rumieńcem a jaśniejszymi płatkami, no i ta Twoja ma bardzo charakterystyczny kwiat. Chandoska, jest zmienna, ale i pąk i rozwinięty kwiat wygląda nieco inaczej. Ale cokolwiek to jest to jest śliczne Ona mi przypomina Schloss Eutin bardziej.
i jeszcze takie znalazłam
i jeszcze takie znalazłam
- patkaza
Jagno nie wiem ciągle co to za cudo...no cóż dobrze, że jest moje
pomponella w kwiatach ciągle
J. W. Gote
Izabela R.
Queen E.
pomponella w kwiatach ciągle
J. W. Gote
Izabela R.
Queen E.
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Agusiu czy jesteś zadowolona z Izabeli renesansowej bo ja nie bardzo pozostawia wiele do życzenia w kwitnieniu .Piękny bukiet Pomponelli
- patkaza
Izabella jednego roku jak odpowiadała jej pogoda była bardzo piękna(ale tylko jeden raz mnie tak zauroczyła) nie należy do tych zdrowych, grymaśna co do miejsca(nie za dużo słońca ale i przewiewne) grymasi też z kwitnieniem- odpoczywa długo po pierwszym, kolejne na długich pędach ogołoconych z liści jak nie opryskam w czas...tylko że ten kolor, mało jest róż w takim kolorze! I w dodatku pachnie grymaśnica jedna! Taka jest u mnie .
Z jesiennych nabytków jestem bardzo zadowolona z Acropolis:
Szybko i zdrowo rośnie, ma już kilka porządnych pędów, ładnie się zaaklimatyzowała-wciąż na niej jakieś kwiaty się rozwijają i utrzymuje je bardzo długo. W dodatku przekwitając jest absolutnie oryginalna!!! Zobaczymy jak będzie po zimie...
Coraz bardziej też lubię Blue Girl:
Fajny zwarty krzew ciągle wypuszcza pęd z kwiatami w nieokreślonej barwie, teraz dostała plamistości ale sezon się kończy i pogoda temu sprzyja więc się nie gniewam-wcale jej to nie przeszkadza w kwitnieniu. Polecam, fajna różyczka!
Z jesiennych nabytków jestem bardzo zadowolona z Acropolis:
Szybko i zdrowo rośnie, ma już kilka porządnych pędów, ładnie się zaaklimatyzowała-wciąż na niej jakieś kwiaty się rozwijają i utrzymuje je bardzo długo. W dodatku przekwitając jest absolutnie oryginalna!!! Zobaczymy jak będzie po zimie...
Coraz bardziej też lubię Blue Girl:
Fajny zwarty krzew ciągle wypuszcza pęd z kwiatami w nieokreślonej barwie, teraz dostała plamistości ale sezon się kończy i pogoda temu sprzyja więc się nie gniewam-wcale jej to nie przeszkadza w kwitnieniu. Polecam, fajna różyczka!
- patkaza
Nie mam zbytnio czasu na F więc przepraszam że tylko chwilę zaglądam...zimą nadrobię
W tym roku róże nie są tak pokazowe, chorują i słabo przyrastają. Przez wiatry wyłamało też sporo długaśnych pędów...część sama potem zmuszona byłam skrócić, bo szkoda mi było uszkodzonych krzewów.
Jesień też nie ma takich pięknych kolorów-raczej dużo kałuż, chociaż jeszcze przed nami...
Na pocieszenie kilka kwitnących obecnie róż:
Kolejny raz w tym sezonie kwitnie kanadyjka Alexander McKenzi, trochę ogołocony z liści ale dzielnie się trzyma. Ta różyca chyba tak ma, że dosyć wcześnie zrzuca liście i żółknie
Ciągle w kwiatach i zdrowa angieleczka: Queen of Sweden.
Skromna ale dumnie wyprostowana i zawsze ma jakąś perełkę do podziwiania. jesienią nabiera morelowego rumieńca.
Z polecanych przeze mnie róż na liście jest NAtasha Richardson, rozsiewająca zapachy. U mnie jest też zdrowa i ładnie zimująca. Zbudowała solidny, bogaty krzew i powtarza 2-3 razy w sezonie kiściami kwiecia.
Do tej pory ma ładne zdrowe liście, a kwiaty mimo, że niezbyt trwałe to nie boją się chłodu i deszczu.
Obecnie wygląda tak:
Artemis ma jeszcze tyle pąków... wydaje mi się, że nie zdąży wszystkich rozwinąć zanim zastanie go zima:
Bardzo fajnie trzyma się też bursztynowa...mmm...Goldelse
Okropnie łapie plamistość..ale to młódka z jesieni, może się wzmocni Schackenborg...bardzo fajne kwiaty,Brawo kolor !
- JAKUCH
Kolor Schackenborg podobny do Amelii renaissance która u mnie daremnie rosnie jak na razie .Daje jej ostatnie ostrzeżenie inaczej opuści moje siedlisko. Goldelse śliczna żarówa podobna do Flory Danici czy Aleksandra ,którego też już nie mam, a Flora Danica dogorywa po ubiegłorocznej zimie
- patkaza
Flora Danica rzeczywiście często uszkadza sie po zimie ale watro ja okrywać bo jest wyjątkowo barwna! Czesto podziwiam ją w ogródku Ulikonie.
Amelie renesans pięknie wygląda na zdjęciach, ma różne opinie, też się nad nią zastanawiałam. Ale na jesień dosadzę u siebie Ren. Alexsandrę-urzekla mnie zapachem. Uzupełnię też ogród o Billet Doux, Dieter Muller, Rokoko...Z nowych nasadzeń duży krzew zbudowała Soul a kwiaty są przepiękne, do tej pory liście błyszczące i zdrowe, mam nadzieję, że kwitnienie w przyszłym roku będzie obfitsze(w tym słabo)
Natasch Richardson nie kwitnie stale-ale jak odpocznie i zakwita pachnie w całym ogrodzie. Zdrowa, ładnie rośnie a wiosną niewiele ją przycinam, dobrze zimuje.
simple peach potwierdziło, że fajnie jest ją mieć w ogrodzie:
t
https://patkaza.blogspot.com/p/blog-page_91.html
Nie przemówił do mnie kwiat Lowely Green..hmm...zobaczymy w przyszłym sezonie co z niej wyrośnie. Krzew zbudowała ładny, kompaktowy i na jednym poziomie, w miarę zdrowy. To jej pierwszy sezon-zobaczymy ...
Amelie renesans pięknie wygląda na zdjęciach, ma różne opinie, też się nad nią zastanawiałam. Ale na jesień dosadzę u siebie Ren. Alexsandrę-urzekla mnie zapachem. Uzupełnię też ogród o Billet Doux, Dieter Muller, Rokoko...Z nowych nasadzeń duży krzew zbudowała Soul a kwiaty są przepiękne, do tej pory liście błyszczące i zdrowe, mam nadzieję, że kwitnienie w przyszłym roku będzie obfitsze(w tym słabo)
Natasch Richardson nie kwitnie stale-ale jak odpocznie i zakwita pachnie w całym ogrodzie. Zdrowa, ładnie rośnie a wiosną niewiele ją przycinam, dobrze zimuje.
simple peach potwierdziło, że fajnie jest ją mieć w ogrodzie:
t
https://patkaza.blogspot.com/p/blog-page_91.html
Nie przemówił do mnie kwiat Lowely Green..hmm...zobaczymy w przyszłym sezonie co z niej wyrośnie. Krzew zbudowała ładny, kompaktowy i na jednym poziomie, w miarę zdrowy. To jej pierwszy sezon-zobaczymy ...
- JAKUCH
Śliczne są kwiaty Natashy lubię Harkneski ładnie pachną ,chociaż nie wszystkie i sa w miarę zdrowe .Dietera Mullera mam ukorzenionego, więc myślę ,ze w przyszłym sezonie zobaczę jego kwiaty
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jesteś jedną z nielicznych osób, które zdecydowały się na Acropolis
A ja uważam, że to zjawiskowa, oryginalna róża
U mnie trochę łapie plamistość, ale jestem w stanie jej to wybaczyć, ze względu na kwiaty
Są przecudne
A ja uważam, że to zjawiskowa, oryginalna róża
U mnie trochę łapie plamistość, ale jestem w stanie jej to wybaczyć, ze względu na kwiaty
Są przecudne
- maniolek
- Od: 21 gru 2016, o 17:45
Aga róże piękne mnie zachwyca kolor tej bursztynowej, jest taki nasycony inny niż wszystkie
- patkaza
Gosiu Acropolis i dla mnie jak napisałaś to oryginalna róża. Kwiaty bardzo długo utrzymują się, szybko rośnie i jak na roczniaka to jest już sporym krzewem. Liście długo błyszczały zdrowo. Świetne są te jej zmiany kolorów!
Dzięki. Jeżeli wpadła w oko Goldesse to śmiało ją zaproś do ogrodu. Zdrowa niewysoka bardzo dobrze powtarzająca kwitnienie różyczka, wyprostowany i zwarty krzew -polecam!
Dzięki. Jeżeli wpadła w oko Goldesse to śmiało ją zaproś do ogrodu. Zdrowa niewysoka bardzo dobrze powtarzająca kwitnienie różyczka, wyprostowany i zwarty krzew -polecam!
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aga, a dlaczego Ty tak nam skąpisz swoich zdjęć?
Może jeszcze coś upatrzymy?
Może jeszcze coś upatrzymy?