Ogród Anny 2017
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Anny 2017
Aniu - powiedz mi czy prymulki siałaś bezpośrednio do gruntu czy najpierw do donic, no i kiedy je siać? Mam tylko dwie odmiany, a tylko jedna z nich mi sie podoba. Chętnie powiększyłabym ich liczbę, a nie sposób wszystkie sadzonki kupować. I mimo, ze do siewów mi daleko, z nimi chętnie bym spróbowała.
- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Aniu zaciekawiła mnie prymula Fleurette Fire
mam podobną -czy to ona ?
mam podobną -czy to ona ?
- stefcia
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 18:08
Aniu zaciekawiły mnie Twoje prymulki - cudowne
Szkoda , że nie sprzedajesz
Szkoda , że nie sprzedajesz
- Annar13
- 1000p
- Od: 4 maja 2012, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewo prymule siałam do donic, ale wyłącznie nowe, ciekawe nasiona oraz pozbierane z tych najładniejszych odmian, poza tym mam tysiące samosiewek. Rosną wszędzie jak małe chwaściki. Kilkakrotnie już opisywałam siew pierwiosnków. Najważniejszy jest termin i ziemia.ewka36jj pisze:Aniu - powiedz mi czy prymulki siałaś bezpośrednio do gruntu czy najpierw do donic, no i kiedy je siać? Mam tylko dwie odmiany, a tylko jedna z nich mi sie podoba. Chętnie powiększyłabym ich liczbę, a nie sposób wszystkie sadzonki kupować. I mimo, ze do siewów mi daleko, z nimi chętnie bym spróbowała.
Siejesz je w marcu, kwietniu, koniecznie na zewnątrz. One kiełkuja w chłodzie. Ziemia musi być bardzo lekka z piaskiem. Nasion nie przykrywasz chyba, że cienką warstwą piasku. Nasiona sieboldii i auricul wychodzą dłużej więc te przykrywałam piaskiem lub wermikulitem.
Tylko te ostatnie wstawiałam do zimnego inspektu i przykrywałam włókniną. I najlepiej zapominasz, chyba, że jest ciepło tak jak w zeszłym roku, to wtedy musisz stale utrzymywać wilgoć, postawić na głęboki podstawek i podlewać podsiąkowo. Czasem wychodzą po 2 tygodniach, czasem po 2 miesiącach
Dlatego nie zrażać się i czekać.
Jeśli to eliator - czyli wysoka na łodydze to chyba tak. Mam też z podobnym kwiatem, ale niskie.dorcia7 pisze:Aniu zaciekawiła mnie prymula Fleurette Fire- mam podobną -czy to ona ?
FF dopiero w tym roku przyrosła drugą rozetką, więc jeszcze nie nadaje się do dzielenia, ale zebrałam ostatnio nasiona i wysiałam
W tym roku tez to zrobię.
Sprzedaję, ale w sierpniu. Choć najczęściej się wymieniam. Po kwitnieniu te co się da dzielę i wstawiam do doniczek, tak by dobrze się ukorzeniły. Natomiast siewki muszą podrosnąć.stefcia pisze:Aniu zaciekawiły mnie Twoje prymulki - cudowne Szkoda , że nie sprzedajesz
- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Tak,jest na dłuższej łodyżce , byłaś ostatnio w Twoim sklepie ogrodniczym? są jeszcze prymulki czy już za późno na nie?
- Annar13
- 1000p
Witaj.
Byłam we wtorek,ale nic ciekawego nie mieli, a prymule to jakieś niedobitki po świętach.
Może na weekend majowy przywiozą coś fajnego.
Kupiłam tylko 3 piwonie bylinowe i 3 azalie.
Byłam we wtorek,ale nic ciekawego nie mieli, a prymule to jakieś niedobitki po świętach.
Może na weekend majowy przywiozą coś fajnego.
Kupiłam tylko 3 piwonie bylinowe i 3 azalie.
- Annar13
- 1000p
- maniolek
- Od: 21 gru 2016, o 17:45
Aniu widzę, że zakupy udane na zlocie miłośników będzie co robić fajne takie spotkania szkoda, że u nas takich nie organizują
- Annar13
- 1000p
Wszystkie miałyśmy dziś mega dobry humor, każda z nas wróciła do domku z wspaniałymi rarytaskami.
A zlot miłośników roślin skalnych w Poznaniu był już 17-sty i jest on ogólnopolski
Wykłady prowadzili między innymi nasza forumowa Danusia jak i też dyrektor Narodowego Parku Karkonoskiego
A zlot miłośników roślin skalnych w Poznaniu był już 17-sty i jest on ogólnopolski
Wykłady prowadzili między innymi nasza forumowa Danusia jak i też dyrektor Narodowego Parku Karkonoskiego
- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Aniu zazdroszczę tego spotkania. O wykładzie Danusi,że będzie miała to czytałam .Zakupy Widzę,że kupiłaś glaucidum palmatum, zawilce nemerosa I co jeszcze fajnego miał P. Radziul? Miał może irysa cristata alba. ? Marzy mi się.
-
- 1000p
- Od: 13 sie 2009, o 18:06
Ania ...mega super spotkanie ...
co do występów Danusi po link zapraszam do mnie na pw jak tylko uda mi się wgrać film ;)
Ala iryska nie było ...
co do występów Danusi po link zapraszam do mnie na pw jak tylko uda mi się wgrać film ;)
Ala iryska nie było ...
- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Aniu imponująca kolekcja prymulek! Tyle kolorków, rodzajów.... Aż przyjemnie popatrzeć!
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
- Annar13
- 1000p
WitajBiedronka641 pisze:Aniu zazdroszczę tego spotkania. O wykładzie Danusi,że będzie miała to czytałam .Zakupy Widzę,że kupiłaś glaucidum palmatum, zawilce nemerosa I co jeszcze fajnego miał P. Radziul? Miał może irysa cristata alba. ? Marzy mi się.
Tak kupiłam między innymi G. palmatum, Ranzanię, cyprepidium, przylaszczki, trójlisty i sasanki.
Ciekawostek było dużo, ale i tez dużo chętnych. Roślinki znikały w oczach
Teraz pora zbierać oszczędności do kolejnego sezonu
Irysów cristata nie widziałam, ale być może były.... Roślin było mniej niż chętnych Nie wszystkie zdążyłam w ogóle zobaczyć.
Super, będę czekała na film I na ten śpiewevastyl pisze:Ania ...mega super spotkanie ...
Ala iryska nie było ...
Dziś nabytków nie wkopię, zimnica syberyjska, wiatr lodowaty...
Muszą poczekać do jutra
Dziękujęapus pisze:Aniu imponująca kolekcja prymulek! Tyle kolorków, rodzajów.... Aż przyjemnie popatrzeć!
Prymulki to moja miłość Pozwalam im wszędzie rosnąć