Pomidory-choroby i szkodniki cz.16

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.16

Post »

Też mam od kilku lat plagę ślimaków, młode pomidorki często padają ich ofiarą, musiałam też zrezygnować z agrowłókniny między rzędami, bo to dla nich świetna kryjówka.
Awatar użytkownika
mamaAmelka
200p
200p
Od: 26 mar 2017, o 09:46

Post »

Koło mnie jest dzika działka, na której jest mnóstwo winniczków. W deszczowe dni wychodzę do ogrodu kilka razy dziennie, aby pozbierać towarzystwo z mojego ogrodu. Czytałam o naturalnych sposobach pozbycia się ich i (gdy przestanie padać śnieg i zrobi się trochę cieplej) spróbuję z mąką kukurydzianą oraz wysypaniem ścieżki z siarczanu magnezu (sól gorzka).
Awatar użytkownika
elaos
500p
500p
Od: 10 kwie 2016, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Są granulki PEŁZAKOL, w których substancją czynną tego jest fosforan żelaza - występuje naturalnie. ślimak nie zdycha na miejscu tylko chowa się do kryjówek, więc nie widać między roślinami tego paskudztwa. Może ktoś obeznany w chemii wypowie się na ten temat.
Pozdrawiam-Ela

Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
Awatar użytkownika
mamaAmelka
200p
200p

Post »

Ubawiła mnie nazwa tego preparatu ;:oj Marketing rules :wink:
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

I na dodatek jest myląca ! Ktoś może zastosować na węże i dżdżownice :;230 . Najbardziej naturalnym sposobem pozbywania się winniczków jest i zjadanie ;:108
Awatar użytkownika
Saute
200p
200p
Od: 24 lut 2017, o 23:20

Post »

Kawior z jajeczek winniczków to ostatnio rarytas ;:306
Andrzej
stefka
200p
200p
Od: 18 sty 2012, o 20:04

Post »

mamaAmelka kup granulki na ślimaki ale wysypuj sukcesywnie na dzikiej działce. Granulki nęcą ślimaki więc jak będziesz sypała u siebie to będą szły jak do stołówki. Trzeba sypać wiosną oraz wrzesień-październik bo wtedy są już wylęgnięte młode i muszą się najeść przed zimą. Na mojej działce ślimaków było można powiedzieć w milionach sztuk i z latami jest coraz mniej. Nie da się wytępić do końca bo podobno 1 ślimak składa ok. 200 jajeczek. Ślimaki szczególnie dobrze rozmnażają się na ugorach bo nikt tam nie przewraca ziemi a jajeczka ślimaków wyrzucone na słońce po prostu giną.
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
mamaAmelka
200p
200p

Post »

Stefka dziękuję ślicznie za radę.
Jutro jadę po ziemię, to rozejrzę się za granulkami :)
optymaf
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 maja 2017, o 17:19

Post »

kaLo pisze:I na dodatek jest myląca ! Ktoś może zastosować na węże i dżdżownice :;230 . Najbardziej naturalnym sposobem pozbywania się winniczków jest i zjadanie ;:108
Witam
Pierwszy raz na forum jestem, ale przeczytałem wszystkie posty o pomidorach.
Tutaj zainteresowały mnie winniczki i coś nt temat napiszę, bo mam krótkie doświadczenie.
Sezon na winniczki kończy się 30 maja, ale w tym roku chyba nie obrodziły :shock:
Trzy lata temu postanowiłem spróbować winniczków, zebrałem 170sztuk. Można powiedzieć tak jak kaLo, że lepiej je zjeść, ale to jest bardzo pracochłonny proces. Przerobiłem to, i powiem, że pomidory są smaczniejsze od winniczka. Winniczki nie mają smaku, smakują tak jak je przyprawisz. Zostało mi 170 szt muszli od winniczka(wielokrotnego użytku) które można wykorzystać jako gadżet/naczynie do nadziania czymś np z pomidorem.
Wracając do pomidorów, to mam ważne pytanie.
W tym roku chciałem spróbować smaku prawdziwych pomidorów jakie rosły mi w gruncie 15 lat temu. W kolejnych latach nie udawały się, jakaś czarna zaraza. Zakupiłem tunel foliowy, 1 maja posadziłem Malinowy Prezes, Krakus i Baron.
I pytanie, czy uprawa w tunelu zapewni ochronę przed chorobami, czy to tylka taki "myk" aby wcześniej dojrzały?
PS. Na winniczki to najlepsza pryzma kompostowa gdzieś blisko, wszystkie tam idą.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Folia zapewni ochronę przed niektórymi chorobami, ale także trzeba odpowiednio postępować: utrzymać odpowiednią temperaturę, wilgotność, jak w glebie i w powietrzu. Należy też nie zapominać o wietrzeniu i nawożeniu.
solaris37
500p
500p
Od: 10 kwie 2014, o 20:11

Post »

Ja zacząłem uprawę pomidorów pod folią w poprzednim sezonie i od razu mówię, że to nie jest prosta sprawa. Niestety nie był odpowiednio wietrzony i pojawiły się problemy.
Pozdrawiam Krzysiek
Olaferka
50p
50p
Od: 30 cze 2016, o 11:46

Post »

Witam. Znowu pojawił się jakiś problem na pomidorach
Przypomnę że trzymam je jeszcze w domu w doniczkach z obawy przed przymrozkami (dlatego nie sadzę jeszcze pod folią ).
Czy może ktoś podpowiedzieć co tym razem się dzieje ?
Dziękuję serdecznie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
demeter
100p
100p
Od: 19 cze 2009, o 20:36

Post »

Olaferka
Niedożywione albo brakiem składników w podłozu albo nie mogą pobrać.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”