Pomidory-choroby i szkodniki cz.16
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.16
Też mam od kilku lat plagę ślimaków, młode pomidorki często padają ich ofiarą, musiałam też zrezygnować z agrowłókniny między rzędami, bo to dla nich świetna kryjówka.
- mamaAmelka
- 200p
- Od: 26 mar 2017, o 09:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Koło mnie jest dzika działka, na której jest mnóstwo winniczków. W deszczowe dni wychodzę do ogrodu kilka razy dziennie, aby pozbierać towarzystwo z mojego ogrodu. Czytałam o naturalnych sposobach pozbycia się ich i (gdy przestanie padać śnieg i zrobi się trochę cieplej) spróbuję z mąką kukurydzianą oraz wysypaniem ścieżki z siarczanu magnezu (sól gorzka).
- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Są granulki PEŁZAKOL, w których substancją czynną tego jest fosforan żelaza - występuje naturalnie. ślimak nie zdycha na miejscu tylko chowa się do kryjówek, więc nie widać między roślinami tego paskudztwa. Może ktoś obeznany w chemii wypowie się na ten temat.
Pozdrawiam-Ela
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
- mamaAmelka
- 200p
Ubawiła mnie nazwa tego preparatu Marketing rules
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
I na dodatek jest myląca ! Ktoś może zastosować na węże i dżdżownice . Najbardziej naturalnym sposobem pozbywania się winniczków jest i zjadanie
-
- 200p
- Od: 18 sty 2012, o 20:04
mamaAmelka kup granulki na ślimaki ale wysypuj sukcesywnie na dzikiej działce. Granulki nęcą ślimaki więc jak będziesz sypała u siebie to będą szły jak do stołówki. Trzeba sypać wiosną oraz wrzesień-październik bo wtedy są już wylęgnięte młode i muszą się najeść przed zimą. Na mojej działce ślimaków było można powiedzieć w milionach sztuk i z latami jest coraz mniej. Nie da się wytępić do końca bo podobno 1 ślimak składa ok. 200 jajeczek. Ślimaki szczególnie dobrze rozmnażają się na ugorach bo nikt tam nie przewraca ziemi a jajeczka ślimaków wyrzucone na słońce po prostu giną.
Pozdrawiam Ela
- mamaAmelka
- 200p
Stefka dziękuję ślicznie za radę.
Jutro jadę po ziemię, to rozejrzę się za granulkami
Jutro jadę po ziemię, to rozejrzę się za granulkami
WitamkaLo pisze:I na dodatek jest myląca ! Ktoś może zastosować na węże i dżdżownice . Najbardziej naturalnym sposobem pozbywania się winniczków jest i zjadanie
Pierwszy raz na forum jestem, ale przeczytałem wszystkie posty o pomidorach.
Tutaj zainteresowały mnie winniczki i coś nt temat napiszę, bo mam krótkie doświadczenie.
Sezon na winniczki kończy się 30 maja, ale w tym roku chyba nie obrodziły
Trzy lata temu postanowiłem spróbować winniczków, zebrałem 170sztuk. Można powiedzieć tak jak kaLo, że lepiej je zjeść, ale to jest bardzo pracochłonny proces. Przerobiłem to, i powiem, że pomidory są smaczniejsze od winniczka. Winniczki nie mają smaku, smakują tak jak je przyprawisz. Zostało mi 170 szt muszli od winniczka(wielokrotnego użytku) które można wykorzystać jako gadżet/naczynie do nadziania czymś np z pomidorem.
Wracając do pomidorów, to mam ważne pytanie.
W tym roku chciałem spróbować smaku prawdziwych pomidorów jakie rosły mi w gruncie 15 lat temu. W kolejnych latach nie udawały się, jakaś czarna zaraza. Zakupiłem tunel foliowy, 1 maja posadziłem Malinowy Prezes, Krakus i Baron.
I pytanie, czy uprawa w tunelu zapewni ochronę przed chorobami, czy to tylka taki "myk" aby wcześniej dojrzały?
PS. Na winniczki to najlepsza pryzma kompostowa gdzieś blisko, wszystkie tam idą.
Pozdrawiam
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Folia zapewni ochronę przed niektórymi chorobami, ale także trzeba odpowiednio postępować: utrzymać odpowiednią temperaturę, wilgotność, jak w glebie i w powietrzu. Należy też nie zapominać o wietrzeniu i nawożeniu.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
Ja zacząłem uprawę pomidorów pod folią w poprzednim sezonie i od razu mówię, że to nie jest prosta sprawa. Niestety nie był odpowiednio wietrzony i pojawiły się problemy.
Pozdrawiam Krzysiek
- demeter
- 100p
- Od: 19 cze 2009, o 20:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Olaferka
Niedożywione albo brakiem składników w podłozu albo nie mogą pobrać.
Niedożywione albo brakiem składników w podłozu albo nie mogą pobrać.