Witam wszystkich Państwa.
Z góry chciałbym zaznaczyć, że jestem nowym członkiem tego forum i nie wiem czy jest to akurat dobry dział dla mojego wątku lub też odpowiednie do tego forum.
Posiadam działeczkę o powierzchni ~75 arów, jest to działeczka znajdująca obok stosunkowo młodego lasu i pól uprawnych.
naokoło połowie owej działeczki posiał się już stosunkowo spory las, a drugą połowę porastają trawy i inne pojedyńcze samosieje.
Działka ma niestety glebe kategorii VI ale mimo wszytko rośnie tam dużo różnych roślinek.
Chciałbym zagospodarować te wolną przestrzeń w jakiś pożyteczny sposób, żeby nie leżała odłogiem tylko przynosiła mniejsze lub większe zadowolenie ;)
W zeszłym roku zacząłem przerzedzać posiany się las, ucinając niepotrzebne i uschnięte gałęzie, żeby drzewa nie rozrastały się na boki.
Dodatkowo miałem wtedy ogromną ( zresztą do dzisiaj ) chęć posiadania własnej, małej pasieki pszczelej. Dlatego postanowiłem na początku małymi kroczkami posadzić tam kilka drzewek.
Zdecydowałęm się zakupić Korkowiec Amurski i Perłowiec Japoński, chciałem sprawdzić jak owe roślinki się przyjmą i jakie mają tempo wzrostu.
Dodatkowo dla swojego {widzimisię} postanowiłem kupić i posadzić Orzech Włoski JACEK. Z całej euforii tym zakupem posadziłem te rosliny bezmyślnię na środku działki bez żadnego planu zagospodarowania ( Planuje w tym roku na wiosnę jak pogoda pozwoli przesadzić je w bardziej dogodne miejsca )
Szczerze mówiąc nie jest ze mnie wybitny ogrodnik, dopiero wchodzę w tematy. Do zasadzenia tych roślin zakupiłem odkwaszony torf i dodatkowo jakąś ziemię do roślin. Całość zmieszałem w miarę po równo z dodatkiem ziemi z wykopu.
Planuje również ogrodzenie całej działki siatką leśną, ale wiąże sie to ze sporymi kosztami jak i dodatkowo jeszcze nie wiem jak to zrobić ;)
Chciałbym oczywiście w tym roku posadzić dużo więcej roślin kwitnących, pożytecznych pszczołom i nie tylko.
Dodatkowo planuje stworzenie małego koncika dla roślin typu agrest, porzeczka itd. ( Do dużych drzew potrzebne są dobre warunki i odpowiednia pielengnacja , a wiadomo że krzew zawsze poradzi sobie lepiej ).
Chciałbym prosić państwa o wyrażenie swojej opini o tym co napisałem i udzieleniem mi odpowiednio porad, by nie zniechęcić się do ogrodnictwa i nie wyrzucać pieniędzy w błoto.
Chciałbym również prowadzić tem temat odpowiednio przez całe lato i w miarę jeśli to możliwe, pisać swoje plany zakupu i zagospodarowania terenu w ciągu całego tego roku.
Dodatkowo chciałbym podziękować wszystkim którzy dotrwali do samego końca

+ kilka zdjęć dla poglądu sytuacji.. (zdjęcia z lata)
Zdjęcia zmniejszone ,linki do allegro usunięte./Adm.