Żurawina wielkoowocowa (Vaccinium macrocarpon)
Vaccinium macrocarpon- zurawina
Witam wszytskich serdecznie.
Calkiem niedawno posadzilam w pojemnikach na balkonie Zurawine ( taka ze zwisajacymi pedami). Prosze o wybaczenie mojego dyletanctwa, ale:
nie mam pojecia, czy ta zurawina gubi liscie na zime , w kazdym razie ... listki zrobily sie czerwone i opadaja. Mialam plage przedziorka na balkonie i nie mam pojecia, czy roslina jest chora czy zachowuje sie zupelnie normalnie ( ehh, taki ze mnie "ogrodnik").
pozdrawiam
Calkiem niedawno posadzilam w pojemnikach na balkonie Zurawine ( taka ze zwisajacymi pedami). Prosze o wybaczenie mojego dyletanctwa, ale:
nie mam pojecia, czy ta zurawina gubi liscie na zime , w kazdym razie ... listki zrobily sie czerwone i opadaja. Mialam plage przedziorka na balkonie i nie mam pojecia, czy roslina jest chora czy zachowuje sie zupelnie normalnie ( ehh, taki ze mnie "ogrodnik").
pozdrawiam
hm.. Nie zastanawialam sie nad tym, ale masz chyba racje. Wprawdzie roze i clematisy mi zimuja na balkonie, ale sa w duzych donicach i drewnianej skrzyni. A mozna je teraz przesadzic? No i czy one sa chore czy zachowuja sie normalnie? Bo moe dla nich nabyc taka wielka drewniana donice, i tak mialam to zrobic w przyszlym roku.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Żurawina nie zrzuca liści na zimę więc jeśli u Ciebie występuje masowe zjawisko opadania liści musi to być choroba.
Przydałaby się fotka pędu z bliska,nasi specjaliści mogliby Ci doradzić coś wówczas.
Na najbliższą zimę możesz zabezpieczyć donice z żurawina owijając włókniną,grubym papierem,folią bąbelkową czy wstawiając doniczki w karton i zasypać je np.trocinami.
Chodzi o to by wahania temperatury zimą nie spowodowały przerwania zimowego spoczynku roślin,które mogły by przemarznąć podczas kolejnego ataku mrozu.
Przy okazji,
proszę zwróć uwagę na poprawną pisownię,stosuj polskie litery .Ok? 
Przydałaby się fotka pędu z bliska,nasi specjaliści mogliby Ci doradzić coś wówczas.
Na najbliższą zimę możesz zabezpieczyć donice z żurawina owijając włókniną,grubym papierem,folią bąbelkową czy wstawiając doniczki w karton i zasypać je np.trocinami.
Chodzi o to by wahania temperatury zimą nie spowodowały przerwania zimowego spoczynku roślin,które mogły by przemarznąć podczas kolejnego ataku mrozu.
Przy okazji,

Re: Żurawina
A może jednak ktoś wie jak rozmnaża się żurawina? Czy pocięte pędy można teraz sadzić na stałe miejsca czy np do doniczek do piwnicy?
Czy rzeczywiście potrzebuje dużo słońca? a może starczy jej takie przefitrowane przez liście?
Przesadzać muszę tak czy tak ale miło by było od razu rozmnożyć
Czy rzeczywiście potrzebuje dużo słońca? a może starczy jej takie przefitrowane przez liście?
Przesadzać muszę tak czy tak ale miło by było od razu rozmnożyć

Najdłuższa droga , najdalszy cel - zawsze należy zrobić pierwszy krok. A potem nie zapomnieć o następnych 

-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marzenna pisze:A może jednak ktoś wie jak rozmnaża się żurawina? Czy pocięte pędy można teraz sadzić na stałe miejsca czy np do doniczek do piwnicy?
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=599

I to jest problem bo zanim zadałam pytanie na forum byłam już na tej stronie.
Ale ja tego po prostu nie rozumiem
To tak jakby ktoś chciał bym uczyła się gotować pomidorową zerkając na przepisy jak gotować dla plutonu.
Niby to samo a jednak nie.
No i dalej nie wiem czy mogę już uciąć i włożyć do ziemi te moje dwa pędy czy czekać do przedwiośnia ???
Ale ja tego po prostu nie rozumiem

To tak jakby ktoś chciał bym uczyła się gotować pomidorową zerkając na przepisy jak gotować dla plutonu.
Niby to samo a jednak nie.
No i dalej nie wiem czy mogę już uciąć i włożyć do ziemi te moje dwa pędy czy czekać do przedwiośnia ???

Najdłuższa droga , najdalszy cel - zawsze należy zrobić pierwszy krok. A potem nie zapomnieć o następnych 

-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam:)
Ja bym zrobił tak:
1.Kupił torf wysoki, pociał żurawinę na spore kawałki i wsadził w doniczki o tej porze jak by nie było przymrozków .Albo:
2.Przysypał ziemią wychodzące pędy(podobnie rozmnaża się winogron) jak by korzenie puściły na wiosnę delikatnie sprawdził uciął tam gdzie trzeba i gotowa sadzonka.Ja tak myślę ale może jestem w błędzie.
A i doniczki w pierwszym wariancie wstawił bym do ciepławego pomieszczenia i od czasu do czasu podlał ale nie za często tak żeby tylko nie zasuszyć.
Także może poczekaj na rady żurawinowców.
Ja bym zrobił tak:
1.Kupił torf wysoki, pociał żurawinę na spore kawałki i wsadził w doniczki o tej porze jak by nie było przymrozków .Albo:
2.Przysypał ziemią wychodzące pędy(podobnie rozmnaża się winogron) jak by korzenie puściły na wiosnę delikatnie sprawdził uciął tam gdzie trzeba i gotowa sadzonka.Ja tak myślę ale może jestem w błędzie.
A i doniczki w pierwszym wariancie wstawił bym do ciepławego pomieszczenia i od czasu do czasu podlał ale nie za często tak żeby tylko nie zasuszyć.
Także może poczekaj na rady żurawinowców.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja uprawiam u siebie i miałam w sprzedaży żurawinę wielkoowocową 'Pilgrim'. Owoce ma faktycznie duże. Rośnie szybko. Rozmnażałam ją z sadzonek - ładnie się ukorzenia. Owoce są całkiem dobre nawet na surowo, ale muszą być bardzo dojrzałe - bordowe. Moje dzieci jakoś nie krzywiły się jedząc je. 

http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 lis 2009, o 19:58
Uprawiam żurawinę 4 lata.Ma następujące warunki:Pełne nasłonecznienie(cały rok),kwaśna ziemia,jak do borówek ameryk.,a podlewam właściwie tylko jak dłużej nie pada(proszę pamiętać,że ostatnie lato było dość mokre). Wymaganie więc nie są abstrakcyjne.Warto jednak spróbować:z kilku małych roślinek(około 1.5m kw.)zebrałem 1kg owoców.A to,podobno,nie jest ostatnie słowo żurawiny.Owoce lekko przesmażam i dodaję trochę innych owoców np.borówkę ameryk.,pigwę lub po prostu trochę cukru.Pychotka!!!!!!!