Ziemia - rodzaje, użycie różnych dodatków do podłoża w uprawie roślin doniczkowych

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
filip11
200p
200p
Od: 9 mar 2007, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Glebę mam bardzo żyzną bo jest po prostu wkopana do ogródka, jest czarna, torfowa i rośliny, które w niej rosną mają się nieźle. Więc w moim przypadku chyba lepsza będzie ziemia z ogródka? Ogólnie używam jej do cytrusów i roślin egzotycznych, bo w tym się specjalizuję :wink:.
Geo
100p
100p
Od: 15 lut 2008, o 14:19

Post »

Ja mam w ogrodzie ziemię rolniczą klasy IIIb. Pod pewnymi względami jest to bardzo dobra ziemia, ale ma kiepską strukturę. Dlatego zawsze mieszam ją z ziemią kupną, odpowiednią dla danego gatunku. A teraz wynikł problem, bo chciałam sobie kostrzewę eksperymentalnie posiać i nie mam skąd wziąć dla niej gleby. Chyba posłużę się piachem po budowie. :wink:
maaartinka
100p
100p
Od: 24 mar 2008, o 11:19

Co ma ziemia do kwiatka?

Post »

Mam takie pytanie co ma ziemia do kwiatka? Co to za różnica czy paproć juke lub kaktusa posadze w ziemi uniwersalnej a nie specjalnej dla danego typu? Przecież i tak będzie rósł to po co tyle kłopotu?
Awatar użytkownika
weiner
500p
500p
Od: 18 mar 2008, o 18:12

Post »

ekspertem nie jestem ale wiesz każda roślinka ma swoje wymagania także co do gleby, jedna lubi przepuszczalną, druga kwaśną itd. oczywiście w uniwersalnej też jakoś będzie rosła no ale na pewno nie tak dobrze jak w tej którą lubi . . .
Awatar użytkownika
kasama
100p
100p
Od: 9 wrz 2007, o 11:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ma. Storczyki rosną bez ziemi. Muszą mieć specjalne podłoże. Paproć na pewno będzie się lepiej czuła w ziemi lekko kwaśnej niż zasadowej itd.
Ale myślę, że jak nie chcesz się "rozdrabniać", to po prostu kup specjalny nawóz lub preparat, który dostarczy Twoim roślinkom niezbędnych substancji odżywczych i mineralnych.
;:165
Pozdrawiam
Kasia

"Zielonym do góry!"
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40

Post »

Dzisiaj sadziłam trzy roślinki - passiflorę, kaladium i sansewerię. Pierwsza lubi dużo wilgoci, więc dostała ziemię zwięzłą, zatrzymującą wilgoć, tj. z dodatkiem gliny. Druga lubi glebę kwaśną, więc dostała substrat torfowy. A trzecia to sukulent, więc ziemia powinna być przepuszczalna, by woda się w niej nie zatrzymywała i nie powodowała gnicia korzonków. Taką ziemię można przygotować samemu, dodając do zwykłej kwiatowej np. żwir (który rozluźni glebę), ale znacznie lepsze są gotowe mieszanki, sprzedawane w sklepach. Gdybyś teraz pomieszał te rodzaje ziemi, to doszłoby do klapy... np. żarłoczna passiflora szybko by padła w ubogiej w składniki mineralne i niezatrzymującej wody ziemi dla sukulentów.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Maaartinka, pytasz poważnie? Naprawdę nie czujesz różnicy między gliną, piachem, ziemią ogrodową, torfem i włóknem kokosowym?

A przy okazji proszę, wstaw w swoim profilu miejsce, skąd piszesz, będzie przyjemniej porozumiewać się z Tobą "skądś", a nie "znikąd" :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
maaartinka
100p
100p
Od: 24 mar 2008, o 11:19

Post »

Tak pytam poważnie bo zawsze sadziłam roślinki w zwykłej uniwersalnej ziemi i normalnie rosły
Awatar użytkownika
weiner
500p
500p
Od: 18 mar 2008, o 18:12

Post »

Każda roślina musi mieć odpowiednią glebę. Wartość pH ma duży wpływ na życie roślin. Niska wartość pH a więc bardzo kwaśne podłoże jest tak samo złe jak to, które ma wysoka wartość pH . Ziemia nieuprawiana ma zazwyczaj w środowisku naturalnym wartości pomiędzy 3 a 8, najczęściej wartości pH utrzymują się między 5 a 6,5. Ziemia jest więc u nas przeważnie lekko kwaśna. Jest to spowodowane wolnymi kwasami które uwalniają podczas rozkładu resztek roślinnych i wietrzenia skał. Kwasowość gleby może się jednak zwiększyć również poprzez to, że wraz z odpływaniem wody z ziemi wypłukiwane są zasadowo oddziałujące jony wapnia, magnezu potasu i sodu. Większość roślin lubi ziemię o niskim zakwaszeniu. Istnieją jednak takie które, lepiej rosną w podłożu zasadowym. Wszystkie różaneczniki, wrzosy, jagody należą do roślin wymagających kwaśnego podłoża. Astry i mieczyki najlepiej hodować w ziemi wapiennej. Jeśli rośliny zmuszone są rosnąć w ziemi, która nie odpowiada ich naturalnym wymaganiom, nie mogą się dobrze rozwijać. Nie są w stanie przyjmować potrzebnych substancji odżywczych. Wcześniej lub później giną. Jeśli ziemia jest zbyt kwaśna, oznacza to pogorszenie jej jakości. Staje się mniej przepuszczalna dla powietrza i wody i traci wiele ważnych substancji odżywczych. Jednocześnie z podwyższoną zawartością fosforu w glebie, zwiększa się koncentracja jonów glinu i manganu. Bardzo kwaśne gleby mają jednak też zalety. Zaopatrzenie w pierwiastki śladowe np. żelazo, bor , mangan jest lepsze niż w ziemiach wapiennych. Poza tym w kwaśnym glebach ginie wiele sprawców chorób roślin. Zbyt kwaśne gleby można "leczyć" z pomocą wapnia. Ziemię należy zasilić na jesieni lub na początku okresu zimowego wapnem palonym lub gaszonym w ilości 200 do 400 gramów na metr kwadratowy. Z trudem udaje się jednak zwiększyć kwasowość gleby za to udaje się często prawie niezauważalnie podwyższyć poziom wapnia przez podlewanie bowiem w większości regionów Polski woda z kranu jest bardzo twarda czyli zawiera duże ilości wapnia co sprawia że w ziemi osadzają się coraz większe ilości tego pierwiastka. Rośliny znoszą to niezbyt dobrze dlatego często spotyka się informację, że dana roślina powinna być podlewana wodą przegotowaną, która się odstała. W ogrodzie ziemię można zakwasić substancjami o kwasnym odczynie np. torfem, siarczanem amonowym.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Nic dodać, nic ująć. Moje stwierdzenie jest takie (nie naukowe), że w środowisku kwaśnym (powiedzmy 4-5 pH) lepiej rozwijają się korzenie (np. przy odkładach) i szybciej kiełkują nasiona.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
izaka
50p
50p
Od: 9 mar 2008, o 18:47

Post »

Przepraszam z pewnością te informacje pojawiały się na forum często, ale teraz przeglądam stare posty i nie mogę znaleźć informacji w jaką ziemię powinnam wsadzić hoję i zamiokulkasa. Z góry dziękuję za rady. : :wink:
Izabela
Awatar użytkownika
DawidS28
200p
200p
Od: 1 maja 2007, o 18:14

Post »

Hodowla Zamioculcasa

Opis Zamiokulkas pochodzi z Tanzanii, należy do rodziny obrazkowatych ( Araceae). Roślina kłaczasta, z podziemnych kłączy wyrastają długie, błyszczące liście na mięsistych łodygach. Ozdobne liście stają się wizytówką taj pięknej rośliny. Bardzo ciężko doprowadzić do kwitnienia. Uprawa Preferowane jest stanowisko nasłonecznione, ale najlepiej ze światłem rozproszonym. Można uprawiać Zamiokulkasa w miejscach mniej słoneczny, ale należy wtedy ograniczyć podlewanie. Optymalna temperatura uprawy to 22-26°C w okresie letnim oraz 16-18°C w okresie zimowym. Podlewanie umiarkowane, zbyt intensywne powoduje żółknięcie liści a w konsekwencji usychanie rośliny. Roślina dobrze znosi czasowe braki wody. W okresie intensywnego wzrostu (marzec-sierpień) nawozimy roślinę nawozem do roślin doniczkowych. Młode okazy przesadzamy, co rok, starsze rzadziej, w zasobne, ale przepuszczalne i przewiewne podłoże. Ta piękna roślina nie rośnie zbyt szybko, rokrocznie wypuszcza kilka nowych liści (zazwyczaj ok. 5), ale osiąga dość duże rozmiary i potrzebuje dużych stabilnych doniczek. Rozmnażanie przez podział rośliny podczas przesadzania. Można też rozmnażać przez sadzonki liściowe. Pobrane listki umieszczamy w wilgotnym podłożu, na głębokości ok. 1,5 cm. Optymalna temperatura ukorzeniania to 21-23°C, przy zachowaniu jednocześnie wysokiej wilgotności powietrza. Zastosowanie Zamiokulkas zamiolistny jest bardzo dekoracyjną rośliną do nowoczesnych wnętrz. Bardzo dobrze prezentuje się w odosobnieniu, z dala od innych roślin. Potrzebuje przestrzeni żeby można było docenić jego urok. Miejsce dobrze oświetlone ( światło rozproszone). Okres kwitnienia Niezwykle rzadko. Uwagi Bardzo podobną i często myloną z zamiokulkasem jest Zamia ( Zamia furcuracea). Zamia należy do gromady sagowców i jest o wiele bardziej trudna w uprawie od Zamiokulkasa.

http://www.swiatkwiatow.pl/zamiokulkas- ... id343.html
BarbaraP
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 lis 2005, o 13:43

Post »

Witam
Czy ktoś mógłby wyjaśnić mi co to znaczy, że podłoże powinno zawierać "dużą ilość części mineralnych" - to znaczy czego?
Pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40

Post »

"Części mineralne" to głównie kamyki, żwir, piasek... Czyli wszystko to, co zwiększa przepuszczalność podłoża. Podłoże z ich dużym dodatkiem najczęściej zaleca się do kaktusów...

Tyle mojej wiedzy :)
BarbaraP
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 lis 2005, o 13:43

Podłoże

Post »

Dziękuję. Dla mnie to trochę niejasne - ponieważ w podręczniku dla ogrodników spotkałam określenie "podłoże przepuszczalne z dużą ilością części mineralnych"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”