Chwasty w truskawkach
- przester27
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 kwie 2007, o 13:56
Re
widzicie jak to jest. W sklepie pani zapewniała mnie,że ten środek nadaje się do oprysku na grządki wokół truskawek. Pokazuje jak bardzo nieprofesjonalni ludzi pracują w ogrodniczych. Czasami to już wole przepłacić, bo trzeba doliczyć koszty przesyłki i zamówić w internecie u ludzi, którzy się znają. Co do ekologii, to macie rację. W tym roku planuję zrobić jeden oprysk i czymś zaściółkować. Mam dostęp do trocin, nadają się ?
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja polecam z własnego dobrego doświadczenia tylko włókninę, nie folię.Ziela1233 pisze:ja wiem o jakie folie chodzi
ale wiem z doświadczenia ze ziemia po kilku latach zaczyna gnić, i tam gdzie pracuje zaprzestano kładzenia jej
Nie rozumiem, co to znaczy,że ziemia zaczyna gnić? Jak to się objawia?
Waleria
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie mam żadnych doświadczeń z folią, ale wiem, ze truskawek nie powinno się uprawiać na jednym miejscu dłużej niż 3 lata. Po tym czasie zazwyczaj znacznie zmniejsza się plon a krzaczki częściej zapadają na choroby grzybowe. Wyczytałam gdzieś, że truskawki lubią ściółkę z igliwia. Zastosowałam ją u siebie i sprawdziła się. Truskawki były zdrowsze
A chwasty najlepiej usuwać ręcznie.

A chwasty najlepiej usuwać ręcznie.
- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Popieram.Gabriela pisze:Słoma jest lepsza, można ją potem wygrabić i spalić razem z przeróżnymi choróbskami.

I napowietrzenie z pustych ździebeł słomy wokół szyjki i rozety liściowej.
Można ściółkować trocinami, ale lepiej je troche przekompostować z mocznikiem/ saletrą, ok. 2-3 miesiące, na otwartej pryźmie. Garbniki wymyje deszcz, a mikroorganizmy zaczną proces rozkładu, więc trociny nie będą pobierały azotu z gleby wokół truskawek.
Aby uniknąć albo zminimalizować choroby grzybowe, wjeżdżałam wiosną w truskawki ...kosiarką ustawioną na 5 cm. Rozety zostawały, stare liście do kosza i na ognisko

Lub jak kto woli - na kompostownik i garść mocznika, by przyspieszyć rozkład, ergo - podnieść temperaturę kompostowania, czyli upiec grzyby w kompostowniku.
- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Uprawiam truskawki na czarnej foli od wielu lat.Nie zauważyłam żadnych objawów gnicia ziemi.Truskawka powinna rosnąć na jednym miejscu ok 3-4 lat, po tym czasie truskawki zaczynają słabiej plonować i należy je wymienić na młode sadzonki..Moje pierwsze nasadzenie truskawek na foli pozostawiłam na okres 6 lat.Nawet po tym dość długim okresie zalegania folii na jednym miejscu nic się nie działo z ziemią ani z kolejną uprawianą na niej roślną.
[img][img]http://images24.fotosik.pl/181/3a76eba7076c24e4.jpg[/img][/img]
Nie wiem , czy dobrze wstawiłam tą fotkę..bo to mój pierwszy raz..jeśli coś nie tak to z góry przepraszam.
[img][img]http://images24.fotosik.pl/181/3a76eba7076c24e4.jpg[/img][/img]
Nie wiem , czy dobrze wstawiłam tą fotkę..bo to mój pierwszy raz..jeśli coś nie tak to z góry przepraszam.
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;