"Od pustej ziemi do pięknej zieleni"

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Damian0
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 lip 2021, o 10:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: "Od pustej ziemi do pięknej zieleni"

Post »

Zdaję sobie sprawę jak ważne jest rozplanowanie wszystkiego, ale to kolejny większy etap. Teraz chcę sie skupić na przygotowaniu dobrze podłoża.

Zatem po waszych wypowiedziach:
1. Badanie gleby.
2. Przed robotą glebogryzarki rozsypać nawóz Yara Mila Complex i przejechać glebogryzarką.
3. Nawieźć ziemię torf + zwykła - ale jak to wymieszać ?

Czy teraz taka kolejność czynności będzie właściwa ? ;:333
zielonamalina
50p
50p
Od: 28 wrz 2019, o 21:59

Post »

Wiesz Damianie, gdy nie mam doświadczenia w jakiejś dziedzinie, a chcę to zrobić, szukam informacji, a następnie wyobrażam sobie dane przedsięwzięcie krok po kroku, jakbym to rzeczywiście robiła. I wtedy najczęściej widzę jak na dłoni wszystkie problemy od strony praktycznej.
Można oczywiście robić na przekór logice. To zwykle więcej kosztuje, ale kto bogatemu zabroni.
Najpierw zorientuj się w kosztach całej imprezy. Wynajęcie glebogryzarki na kilka godzin. Nawiezienie ziemi. Ile tej ziemi potrzebujesz? Skąd ją weźmiesz, czym przywieziesz? Z której strony wyładujesz?
A jeśli chodzi o badanie gleby, to sam się zastanów czy badać ziemię przed glebogryzarką, czy po?
Dodanie nawozu do głębszej warstwy ziemi, gdy się chce posiać trawę jest rozsądne, czy nie bardzo?
Czy każdą ziemię trzeba mieszać? Trafi się okazja na dużą ilość dobrej ziemi i nie musisz mieszać.
Damian0
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 lip 2021, o 10:36

Post »

zielonamalina dzięki za cenne odpowiedzi. Internet jest niejednoznaczny, dlatego pytam tutaj. Takie szczegóły jak postawiałaś szereg pytań + finanse itd to dla mnie mało istotne sprawy i wydaje mi się że w tym temacie nie wniosą niczego co mi pomoże.

Po prostu chciałbym poznać wasze zdanie na moje problemy i dowiedzieć się czy dobrze rozumuje jak to wszystko zrobić.

Na tą chwilę idąc w kierunku waszych świetnych podpowiedzi po prostu chciałem uporządkować te informacje tworząc mini instrukcję/plan wg którego chcę się kierować, bo może np. nie trzeba mieszać ziemi i jedną warstwę przykryć drugą po glebogryzarce.
zielonamalina
50p
50p
Od: 28 wrz 2019, o 21:59

Post »

Damianie, jeśli finanse Cię nie ograniczają, to daj najpierw odkwaszony torf, wymieszaj glebogryzarką, usuń pozostałości , zamów dobrej ziemi na 10-15 cm, zrób badanie gleby, uzupełnij niedobory i uprawiaj co Ci się podoba.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”