Warzywa mało znane w kuchni
-
- 500p
- Posty: 516
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Miłoszyce
- Kontakt:
Re: Warzywa mało znane w kuchni
Ooo ja też w marynowanej papryce nie lubię oleju. Jeśli już robię marynowaną, to najpierw ją opiekam, obieram ze skóry i robię lekką marynatę na bazie octu jabłkowego własnej produkcji. Ale w tym roku wszystko przerobiłam na pasty, a część ususzyłam.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10615
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: województwo mazowieckie
Re: Warzywa mało znane w kuchni
Do robienia past polecam wolnowar .
Opiekaną paprykę robię z czosnkiem w oleju , matko jakie to dobre . Po zapasteryzowaniu
przechowuję w lodówce . Nie mam jakoś pewności , że nie skiśnie . Staram się
szybko zużyć i nie robić dużo . Do pizzy super , szczególnie ostrawa np. Del Piquillo .
Ma grubą skórkę , w tym przypadku to zaleta bo łatwo schodzi . W przetworach bez octu
używam czosnku suszonego .
Siedmiolatka , którą uprawiałam ze względu na długą białą część nazywa się Long White
Koshigaya .
Mam dylemat czy i jakich olejów używać w takich potrawach , przetworach ?
Oliwa wiadomo ma zdecydowany smak , do smażenia dobra . Te z omega 6 , ponoć pro zapalne .
Rzepakowy nieszczęsny glifosat . Z lnianki na surowo nie smakuje mi .
Opiekaną paprykę robię z czosnkiem w oleju , matko jakie to dobre . Po zapasteryzowaniu
przechowuję w lodówce . Nie mam jakoś pewności , że nie skiśnie . Staram się
szybko zużyć i nie robić dużo . Do pizzy super , szczególnie ostrawa np. Del Piquillo .
Ma grubą skórkę , w tym przypadku to zaleta bo łatwo schodzi . W przetworach bez octu
używam czosnku suszonego .
Siedmiolatka , którą uprawiałam ze względu na długą białą część nazywa się Long White
Koshigaya .
Mam dylemat czy i jakich olejów używać w takich potrawach , przetworach ?
Oliwa wiadomo ma zdecydowany smak , do smażenia dobra . Te z omega 6 , ponoć pro zapalne .
Rzepakowy nieszczęsny glifosat . Z lnianki na surowo nie smakuje mi .
-
- 500p
- Posty: 516
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Miłoszyce
- Kontakt:
Re: Warzywa mało znane w kuchni
Ja najczęściej używam z pestek winogron. Tego lidlowego. Czasem bywa na promocjach. Poza tym, używam słonecznikowego i rzepakowego lidlowego z pierwszego tłoczenia.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10615
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: województwo mazowieckie
Re: Warzywa mało znane w kuchni
Wczoraj kupiłam do śledzia olej rzepakowy tłoczony na zimno , chociaż miałam
wątpliwości , ale pewnie idealnego wyboru nie ma . Ja takiego nie znam .
Moim tegorocznym odkryciem są winogrona jako owoce w syropie . To nawet nie syrop
tylko lekko posłodzona woda , dodałam też witaminę c . To jest pyszne , moim zdaniem taki
przetwór można wykorzystać na różne sposoby . Żałuię , że zrobiłam tak mało .
wątpliwości , ale pewnie idealnego wyboru nie ma . Ja takiego nie znam .
Moim tegorocznym odkryciem są winogrona jako owoce w syropie . To nawet nie syrop
tylko lekko posłodzona woda , dodałam też witaminę c . To jest pyszne , moim zdaniem taki
przetwór można wykorzystać na różne sposoby . Żałuię , że zrobiłam tak mało .

- eukomis
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4144
- Od: 13 sty 2008, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wodzisław Śląski