Jak wysłać rośliny?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jak wysyłac? pilne!

Post »

Nie wysłałam rośliny w poniedziałek, bo poczta miała kłopoty z przewozem między miastami i paczka byłaby narażona na zbyt długie mrożenie w warunkach zupełnie niekontrolowanych. I tak czekam do dziś, że niby coś się zmieni, ale chyba zima przyszła na dobre...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
sylwik
500p
500p
Od: 22 lip 2006, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jak wysyłac? pilne!

Post »

Ja właśnie otrzymałam storczyki. Są w bardzo dobrym stanie. Zapakowane były w karton, oprócz tego mnóstwo gazet i oczywiście styropian. Roślinki były delikatnie owinięte husteczkami higienicznymi i włożone do styropianu. CZęsto kupuje rośliny zimą i wszystko zależy od sprzedającego jak się postara je zapakować. Kupuje nawet ryby akwariowe. Też są zapakowane w styropian i inne dodatki. Chyba mam szczęście do sprzedających szczególnie tych zimowych bo jeszcze nie zdarzyło sie żeby była tragedia. Co nie mogę powiedzieć o lecie. Bardzo często dostawałam roślinki w tragicznym stanie. Tak więc czekamy cierpliwie z zakupami do wiosny lub ryzykujemy. Każdy na szczęście ma wybór.
bendkos
200p
200p
Od: 13 maja 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jak wysłać rośliny?

Post »

Witam i zwracam się z pytaniem mianowicie chce wysłać koledze z pracy parę drzewek z nadwyżek gołokorzeniowych. Nie chcę skracać korzeni ani przycinać pnia a nie mam możliwości mu ich dostarczyć osobiście ani on ich osobiście odebrać. Chciałbym wysłać kurierem nie wiem jednak który pozwala nadawać rośliny oraz przy tym najlepiej w jak najwyższej standardowej paczce. Może ktoś doradzić? Pozdrawiam Łukasz
Nig­dy nie re­zyg­nuj z ce­lu tyl­ko dla­tego, że osiągnięcie go wy­maga cza­su. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
vYVYv
100p
100p
Od: 10 maja 2024, o 00:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jak wysłać rośliny?

Post »

Zobacz czym wysyłają ludzie na popularnych portalach aukcyjnych.
Jak kupowałem przez allеgro rośliny, to przyszedł jednym z czołowych kurierów wąski i długi na chyba ze dwa metry karton na którym nigdzie nie było napisane że w środku są rośliny... Sprzedawca tylko wsadził korzenie w wilgotne trociny i obwiązał korzenie wraz z początkiem pnia stretchem tak żeby nie przesiąkało i zadbał żeby całość nie latała po kartonie.
A podkładki jabłoni kupione gdzieś z olх'a w ogóle przyszły bez żadnego innego opakowania niż czarny stretch którym obwiązali cały pęk ukorzenionych badyli (też z korzeniami w wilgotnych trocinach).
Jedyne na co wysyłający zwracali uwagę to chyba to żeby nie wysyłać pod koniec tygodnia, tak żeby paczka nie leżała przez weekend na jakimś magazynie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”