To dziwne bo ja mam już krzaczki 5 lat i wcale się nie wyrodziły - przeciwnie. Natomiast po dwóch latach dopiero zaczył tak napradę obradzać (duże owoce i dużo)eluch pisze: Natomiast sadzonki poziomek mam z nasion.Po około dwóch latach krzaczki poziomek się wyradzają i wtedy wymieniam na nowe, młode rośliny.
Truskawki z nasion?
- maakita
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 maja 2007, o 08:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja kiedyś praktykowałem takie rzeczy. Zbierałem wyrośnięte i mocno dojrzałe owoce, owijałem je w jakieś rzadkie płótno i gniotłem palcami w naczyniu z wodą. Część miąższu przechodzi wówczas przez materiał. Potem rozwijałem płótno i zostawiałem nasiona do wyschnięcia. Łatwo jest wtedy oddzielić nasiona od resztek miąższu.

W zeszłym roku w ten sposób otrzymałem ok 30 poziomek, przezimowały na balkonie w donicy i mam nadzieję, że w przyszłym roku już w ogrodzie zakwitną

W tym roku w podobny sposób otrzymałem truskawki (choć musiałem czekać ok 2 m-ce) na wykiełkowanie (był to raczej eksperyment)

Za rok, dwa zobaczę co z tego wyszło

- Thilien
- 100p
- Od: 26 cze 2007, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Wyrósł mi z nasion krzaczek który zakwitł po ok 4 miesiącach od posiania, jakis miesiac temu i teraz dojrzewa na nim truskawka
Po za tym wytwarza rozlogi wiec mam juz kilka sadzonek w doniczkach i czekam na plony
Posialam takze inne odmiany ale stosunkowo niedawno i siewki sa jeszcze male. Rownolegle wysiewalam poziomki i moge stwierdzic, ze o wiele szybciej rosna od truskawek.
Pozdrawiam i zycze wielkich plonów z wysianych truskawek

Pozdrawiam i zycze wielkich plonów z wysianych truskawek
Truskawki
Kupiłam na allegro nasiona truskawek i zgodnie z instrukcją posiałam w pojemniku.Po3 tygodniach wzeszło mi kilka roślinek .Właściwie to nie jestem jeszcze pewna czy to będą truskawki bo są b. małeCzy to możliwe ,że jeszcze w tym roku będa owocować?Czy ktoś z Was uprawiał już takie truskawki ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Można. Ja tak robię. Zaraz dam zdjęcie w swoim temacie takiej ściółki.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=256

Pozdrawiam Andrzej.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 cze 2008, o 12:48
Truskawki z nasion?
mam pytanie gdzie można dostać nasiona truskawek? bo muszę odnowić swoja plantację bo obecna ma już cztery lata i zestrarzała sie. Nie chcę brać pędów od roślin tylko całkiem nowe świerzutkie. WIecie gdzie można dostać nasiona?
-
- 500p
- Od: 11 lut 2008, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z nasion uprawia się tylko niektóre odmiany owocujące cały sezon. Nasiona te są niebotycznie drogie i trudne do kupienia. Kupić możesz nasiona Temptation na allegro, ale wyhodowanie sadzonek jest trudne (zobacz wątek o truskawkach na balkonie) a poza tym jest to odmiana taka sobie, mało plenna.
Wszystkie ogólnie znane odmiany truskawek to klony, czyli rozmnażane z sadzonek. Pewnie z nasion nie powtarzają cech. Tak to wygląda.
Więc, jak radzi Leszek, lepiej kupić sadzonki ze szkółki. Pod koniec lata lub na wiosnę. Teraz ewentualnie można kupić sadzonki frigo, o ile potrzebujesz większą ilość. Nie będę tu reklamowała szkółek, ale wystarczy wpisać w google "sadzonki truskawek".
Wszystkie ogólnie znane odmiany truskawek to klony, czyli rozmnażane z sadzonek. Pewnie z nasion nie powtarzają cech. Tak to wygląda.
Więc, jak radzi Leszek, lepiej kupić sadzonki ze szkółki. Pod koniec lata lub na wiosnę. Teraz ewentualnie można kupić sadzonki frigo, o ile potrzebujesz większą ilość. Nie będę tu reklamowała szkółek, ale wystarczy wpisać w google "sadzonki truskawek".